„Duettissimo“ kūrybos dešimtmetį mini koncertais ir dviguba vinilo plokštele

Įkvėpę kompozitorių Vytautą Barkauską koncertui įžymiojoje Vienos „Musikverein“ salėje parašyti kūrinį „Duettissimo“, smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas geresnio pavadinimo savo duetui nebeieškojo. Studijos Vienoje, gausybė koncertų užsienyje muzikantus subrandino retai atliekamoms, įdomioms programoms Lietuvoje. Vieną tokių dueto dešimtmečio proga lapkričio 13-ąją jie atliks Filharmonijoje Vilniuje, o 16-ąją – Klaipėdos koncertų salėje. Tai bus ir dvigubos vinilo plokštelės „Duettissimo“ pristatymas.

Smuikininkė D.Dėdinskaitė ir violončelininkas G.Pyšniakas mini savo dueto dešimtmetį ir ta proga rengia koncertus Vilniuje ir Klaipėdoje.<br>U.Žilinskaitės nuotr.
Smuikininkė D.Dėdinskaitė ir violončelininkas G.Pyšniakas mini savo dueto dešimtmetį ir ta proga rengia koncertus Vilniuje ir Klaipėdoje.<br>U.Žilinskaitės nuotr.
Smuikininkė D.Dėdinskaitė ir violončelininkas G.Pyšniakas mini savo dueto dešimtmetį ir ta proga rengia koncertus Vilniuje ir Klaipėdoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Smuikininkė D.Dėdinskaitė ir violončelininkas G.Pyšniakas mini savo dueto dešimtmetį ir ta proga rengia koncertus Vilniuje ir Klaipėdoje.<br>M.Morkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 8:34 PM

D.Dėdinskaitė – viena ryškiausių savo kartos lietuvių smuikininkių, tarptautinių konkursų laureatė – ir pripažintas violončelės virtuozas, legendinės Natalijos Gutman mokinys G.Pyšniakas sako, jog grojant dviese vyksta bene atviriausias ir intymiausias muzikinis pokalbis. Kiekvienas „Duettissimo“ koncertas gyvenimo ir scenos porai – šventė, įvykis, reikalaujantis daug energijos, emocijų iškrovos.

„Dažnai klausytojai pastebi, kad skambame kaip styginių kvartetas ar net orkestras – tai yra didelis komplimentas, nes iš tikrųjų labai dažnai norime skambėti lyg keturi, o kartais melodijos linija lieka itin plona ir trapi, tarsi dviejų žmonių sakralinis pokalbis“, –  pasakojo smuikininkė. 

Šiems koncertams duetas pasirinko Loretos Narvilaitės kūrinį „Artimos tolumos“, parašytą Thomo Manno festivalio Nidoje užsakymu.

„Tai visai naujas opusas, kuris, mūsų manymu, nusipelno būti smuiko ir violončelės dueto repertuare“, – sakė  Glebas ir pridūrė, kad klausytojus ši muzika turėtų maloniai nustebinti.

Kitas „Duettissimo“ gerbėjams negirdėtas kūrinys – čeko Bohuslavo Martinů „Duo Nr. 1“. Pirmoje jo dalyje justi impresionizmo dvasia, dviejų instrumentų sąskambių grožis, o antrojoje, anot atlikėjų, „pasirodo pamišusios atskirų instrumentų solo kadencijos, beprotiškas virtuoziškumas ir B.Martinů  būdinga nestandartinė muzikinė kalba. Tai – išprotėjęs dviejų dalių kūrinys“. 

Koncertuose skambėsianti latvio Pēterio Vasko kompozicija „Castillo Interior“ ir vienas garsiausių pasaulinių smuiko ir violončelės repertuaro pavyzdžių, vengro Zoltáno Kodály Duo, op. 7 – įrašyti ir vinilo plokštelėje. Joje, be duetui dedikuoto V.Barkausko „Duettissimo“, skamba ir litvakų kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo „Dialogai“.

Šio kūrinio smuikui ir violončelei premjera įvyko Nyderlanduose prieš dešimtmetį, tai buvo vieni pirmųjų D.Dėdinskaitės ir G.Pyšniako kaip dueto koncertų. Muzikantai sulaukė puikių atsiliepimų, o vienas didžiausių šalies laikraščių tąsyk juos pavadino „Dream Duo“ – „Svajonių duetu“. 

Dvigubą vinilo plokštelę „Duettissimo“ įrašė su garso režisieriumi Arūnu Zujumi studijoje „MAMAstudios“, ją gamino latvių kompanija „Semikols Record Pressing“, viršelio dizainą kūrė Dovydas Čiuplys, panaudodamas elementus iš kauniečio dailininko Mindaugo Juodžio paveikslų.  Šio menininko darbu ciklas „Duettissimo“ bus eksponuojamas koncertų metu. Paveikslams menininką įkvėpė pažintis su Dalia ir Glebas bei jų muzika. 

„Tai – meilės apoteozė, džiaugsmas, kad gali mylėti ir turi ką mylėti – tai DUETTISSIMO!“ – yra sakęs V.Barkauskas.

Tam pritaria ir patys muzikantai. „Kai studijavome Vienoje, kartais net skirtinguose kambariuose grodavome kūrinį duetu. Mes praktiškai vienodai kvėpuojame“, – sakė Dalia. 

Muzikos sostine vadinama Viena, kurioje abu studijavo ir gyveno dešimt metų, porai tapo lemtingu miestu; neseniai joje jiedu su austrų videomenininku nufilmavo vaizdo klipą Georgo Friedricho Händelio ir Johano Halvorseno kūriniui Pasakalija g-moll. Į Austrijos sostinę D.Dėdinskaitė vis grįžta dėl akademinių reikalų. Ji – žymaus austrų profesoriaus Christiano Altenburgerio klasės asistentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.