Menų spaustuvėje – „šiurealistiškos“ muzikos albumo sutiktuvės

Lietuvos muzikos informacijos centras išleido debiutinį jaunosios kartos kompozitoriaus Andriaus Šiurio albumą „aidinčios miego tekstūros“, kurio pristatymas lapkričio 16 d. 19 valandą vyks „Menų spaustuvėje“ Vilniuje. Nepriklausomo vizualinių eksperimentų teatro „Kosmos Theatre“ režisieriaus Žilvino Vingelio režisuotame renginyje kompozitoriaus kūrinius atliks gerai žinomi Lietuvos šiuolaikinės, eksperimentinės muzikos atlikėjai ir aktoriai.

Debiutiniame A.Šiurio albume – 11 kompozicijų.<br> Lrytas.lt koliažas.
Debiutiniame A.Šiurio albume – 11 kompozicijų.<br> Lrytas.lt koliažas.
  A.Šiurys.<br> A.Marozovo nuotr.
  A.Šiurys.<br> A.Marozovo nuotr.
 J.Daunytė.<br> Rengėjų nuotr.
 J.Daunytė.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Gintautaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Gintautaitė.<br> Rengėjų nuotr.
R.Sviackevičius. <br>T.Tereko nuotr.
R.Sviackevičius. <br>T.Tereko nuotr.
 Aktorė P.Simutytė.<br>R.Šeškaičio nuotr.
 Aktorė P.Simutytė.<br>R.Šeškaičio nuotr.
 Naujasis albumas.<br> LMIC nuotr.
 Naujasis albumas.<br> LMIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 12:04 PM, atnaujinta Nov 14, 2022, 1:39 PM

A.Šiurys kuria šiuolaikinę akademinę instrumentinę, elektroakustinę muziką, garso takelius spektakliams bei filmams. 2019 metais jis apdovanotas Jaunojo kompozitoriaus prizu. Šio menininko kūrybą sudėtinga priskirti kokiai nors stilistinei srovei – ji tiesiog yra „šiurealistiška“. A.Šiurys kartu su garso patirties „Glaistas“ autorių kolektyvu buvo nominuotas „Auksinio scenos kryžiui“ apdovanojimui.

Kaip albumo „aidinčios miego tekstūros“ anotacijoje rašo muzikologė Faustina Dedūraitė, kiekvienas jo kūrinys turi savitą, kaleidoskopišką naratyvą: skamba laikrodis, nuaidi gerklinė šamano giesmė, laša vanduo, išklausomos vabzdžių maldos Aukščiausiajam, staiga atsiduriama autostradoje.

Dažnai kompozicijos pasibaigia tarsi nieko nepasakiusios, nieko nepaaiškinusios, o tik sukeldamos dar daugiau klausimų ir palikdamos apmąstymuose. Reikšmių ir simbolių kupinas albumas yra tarsi atviras tekstas visiems klausytojams ir jų interpretacijoms.

Kūriniuose naudojamos šiandienos Lietuvos poetų – Gintaro Grajausko, Aido Marčėno, Sigito Parulskio, Dainiaus Gintalo – eilės, taip pat išeivijos poetų Henriko Radausko ir Antano Škėmos tekstai, Šatrijos Raganos laiškai. Albume skamba 11 kompozicijų, tarp kurių – 2020 metais Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuojamuose Metų kūrinių rinkimuose nominuota „Maldos iš Nojaus arkos“ bei 2021 metais geriausio Lietuvos elektroakustinio kūrinio apdovanojimą pelnęs „Toks jausmas, tartum važiuočiau namo“.

„Poezijos ir muzikos sinergija yra šio albumo esmė, ir abu šie elementai yra lygiareikšmiai. Tikiuosi, kad klausytojas, būdamas šešiolikos atlikėjų apsuptyje, išgyvens ritualo, vidinės kelionės patirtį“, – mintimis apie artėjantį albumo pristatymą dalijosi A.Šiurys.

Kaip teigė albumo prodiuserė Lina Aselskytė, klausytojų laukia išskirtinė garsinė, vizualinė patirtis ne tik dėl netradicinio atlikėjų ir publikos išdėstymo, bet ir gerai apgalvotų šviesų dailininko Simo Sirutavičiaus bei režisieriaus Žilvino Vingelio sprendimų. Renginį įgarsins garso režisierius Ignas Juzokas.

Kurdamas savo debiutinį muzikos albumą „aidinčios miego tekstūros“, kompozitorius dirbo su ansambliu „Twenty Fingers Duo“, akordeonininku Raimondu Sviackevičiumi, arfininke Joana Daunyte, grupės „Kamanių šilelis“ nariu Mantu Zemlecku, džiazo atlikėjais Dominyku Snarskiu ir Kazimieru Jušinsku, pianiste Julija Bagdonavičiūte, trimitininku Dovu Lietuvninku, perkusininku Džiugu Daugirda, gitaristu Justinu Žiliu, klarnetininku Artūru Kažimėku, aktoriais Airida Gintautaite, Pauliumi Markevičiumi, Paulina Simutyte, Simonu Dovidausku.

Visi jie pasirodys ir pristatymo renginyje. Debiutiniame A.Šiurio albume bus galima rasti kūrinių grafines partitūras, kurias galės matyti ir sekti kiekvienas jį įsigijęs. Natose ir albumo buklete taip pat publikuojami dailininkės, aktorės bei muzikos atlikėjos Paulinos Simutytės darbai, o albumo dizainą sukūrė Dovydas Čiuplys.

Pristatymo koncertą bei albumo leidybą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Bilietus platina kakava.lt, albumą „aidinčios miego tekstūros“ bus galima įsigyti renginio metu bei Lietuvos muzikos informacijos centro internetinėje parduotuvėje www.musiclithuania.com, taip pat rasti populiariose muzikos klausymosi platformose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.