Vilniuje kitąmet rinksis Europos chorinės muzikos profesionalai

Novi Sad mieste, Serbijoje įvykusioje Europos chorų asociacijos Generalinėje asamblėjoje oficialiai paskelbta, kad kitai organizacijos Asamblėjai pasirinktas Vilnius. Į mūsų sostinę lygiai už metų suvažiuos svarbiausių Europos chorinės muzikos sąjungų, federacijų ir asociacijų prezidentai bei tarybų nariai, dalyvaujantys Europos chorų asociacijos veikloje.

 „Europa Cantat Junior“ Vilniuje.<br> Rengėjų nuotr.
 „Europa Cantat Junior“ Vilniuje.<br> Rengėjų nuotr.
(Iš kairės) Europos chorų asociacijos generalinė sekretorė Sonja Greiner, Ieva Krivickaitė, Silvija Pročkytė (Iš kairės). <br> Rengėjų nuotr.
(Iš kairės) Europos chorų asociacijos generalinė sekretorė Sonja Greiner, Ieva Krivickaitė, Silvija Pročkytė (Iš kairės). <br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 4:40 PM

Europos chorų asociacijai priklauso daugiau kaip 60 organizacijų iš 41 valstybės. Organizacija rūpinasi chorinės muzikos politika, sklaida ir raida Europoje, inicijuoja ir koordinuoja tarptautinius bendradarbiavimo projektus, atstovauja chorinei muzikai Europos parlamente.

Pagrindiniai asociacijos renginiai, pritraukiantys dainininkus ir chorinės muzikos žvaigždes iš viso pasaulio – festivaliai „Europa Cantat“ ir „Europa Cantat Junior“, vykstantys kas tris metus vis kitame konkursą juos surengti laimėjusiame mieste.

Asamblėjų metu asociacijos nariai ne tik tvirtina praėjusių metų ataskaitas, strateguoja ir diskutuoja apie ateinančių metų planus, bet ir susipažįsta su priimančios šalies chorine kultūra. Vilnius Asamblėjai pasirinktas po šią vasarą mūsų sostinėje sėkmingai įvykusio vaikų chorinės muzikos festivalio „Europa Cantat Junior“, kuriam surengti Lietuva buvo laimėjusi tarptautinį konkursą.

„Tai – dar vienas rimtas žingsnis mūsų šalies chorinės kultūros matomumui pasaulyje, – įspūdžiais dalinosi šių metų Asamblėjoje dalyvavusi Lietuvos nacionalinio kultūros centro Regionų kultūros skyriaus vedėja Ieva Krivickaitė. – Tų žingsnių jau esame žengę nemažai: pirmą kartą istorijoje turime po Lietuvos atstovą Pasaulio chorų taryboje ir dvejose Europos chorų asociacijos tarybose, daug dėmesio ir svečių sulaukėme vasarą vykusiame „Europa Cantat Junior“ festivalyje.

Europos chorinės muzikos profesionalai žino, kokia svarbi lietuviams chorinė muzika, bet nepaisant to, konkuruoti su šalimis, turinčiomis žymiai daugiau resursų, mums nelengva. Tačiau tikrai turime kuo nustebinti: Asamblėjoje kitąmet kalbėsime ir apie šimtmetį 2024 m. minėsiančią Lietuvos dainų šventę, kuri chorinės muzikos laukui pasaulyje daro didžiulį įspūdį.“

2023 m. Asamblėjos organizavimo darbų imsis Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Lietuvos chorų sąjunga.

Šiemet Asamblėjoje dalyvavo 104 chorinės muzikos profesionalai iš 26 šalių, o Lietuvai atstovavo Lietuvos nacionalinio kultūros centro Regionų kultūros vedėja Ieva Krivickaitė, Lietuvos chorų sąjungos tarybos narė Valerija Skapienė, Europos chorų asociacijos tarybos narė Silvija Pročkytė ir Europos chorų asociacijos Jaunimo tarybos narys Augustas Kvedaravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.