Jubiliejinius LMTA metus pradės susitikimas su profesorium Vytautu Landsbergiu

Lietuvos muzikos ir teatro akademijai (LMTA) ateinantys metai pažymėti ypatinga proga. Vienintelė šalyje specializuota universitetinė muzikos, teatro, kino ir šokio aukštoji mokykla minės garbingą 90-ies metų jubiliejų. Jį švęsti kartu Akademijos bendruomenė kvies visus metus.

Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LMTA inf.

Dec 15, 2022, 4:42 PM

Šventinių renginių ir „Susikalbėjimų Didžiojoje“ ciklą jau gruodžio 20 d. atidarys susitikimas su profesoriumi, LMTA garbės daktaru, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininku Vytautu Landsbergiu, kuris taipogi mini savo 90-ies metų sukaktį. Profesorių kalbins Akademijos rektorė, muzikologė Judita Žukienė.

„Gyvendami šiandiena ir ruošdamiesi rytdienai, negalime pamiršti praeities pamokų. Stabtelti, prisiminti kartu, svajoti, kalbėtis, diskutuoti – tai prielaidos įsivertinti, kur esame ir kurti ateities perspektyvą. Įkvėpimo ir stiprybės semiamės iš geriausiųjų, ryškiausiųjų, per 90 metų daugybę kartų varsčiusių Akademijos duris“, – sako LMTA rektorė J. Žukienė.

„Susikalbėjimų Didžiojoje“ ciklą 2023-aisiais tęs pripažinti meno meistrai ir jaunieji menininkai. Dviejų inteligentiškų ir kūrybiškų kartų akistatoje susitiks: pianistai Petras Geniušas ir Lukas Geniušas, operos solistės Irena Milkevičiūtė ir Asmik Grigorian, kompozitoriai Mindaugas Urbaitis ir Raminta Naujanytė-Bjelle, kino režisieriai Algimantas Puipa ir Laurynas Bareiša, aktorės Nelė Savičenko ir Jovita Jankelaitytė, teatro režisieriai Gintaras Varnas ir Antanas Obcarskas, aktoriai Valentinas Masalskis ir Matas Dirginčius, šiuolaikinio šokio kūrėjos Aira Naginevičiūtė-Adomaitienė ir Greta Grinevičiūtė. Susitikimus ves žinomi Lietuvos muzikologai, teatrologai ir kinotyrininkai.

Tą patį iškilmingą gruodžio 20 d. vakarą Akademijoje bus atidaryta išskirtinė paroda, kurioje bus eksponuojami LMTA dėstytojų, profesorių, meno kūrėjų, atlikėjų prisiminimai, laimėjimai, daiktai, susiję su Akademija, menine veikla; atnešę sėkmę scenoje ir akademiniame gyvenime, daiktai su savomis nepakartojamomis istorijomis. Eksponatai bus „apgyvendinti“ stiklo kubuose ir puoš Akademijos ilgojo antrojo aukšto koridoriaus langus. Paroda „90 stabtelėjimų. Sugauk sėkmę!“ bus nuolatos atnaujinama. Ją aplankyti visi norintys galės iki 2023 m. pabaigos.

Įsibėgėjus šventinių renginių programai, Akademija dar labiau atsivers visuomenei – jau suplanuoti įvairūs festivaliai, koncertai, spektakliai, performansai LMTA salėse ir kitose Lietuvos koncertinėse erdvėse. Kovo 29 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje skambės LMTA gala koncertas, o gegužės 27 d. Akademija plačiai pravers meno duris į Gedimino prospektą ir netikėtu skambesiu užlies Lukiškių aikštę. Gimtadienio planuose – ir meniškas kraustymasis iš Sluškų rūmų į naujuosius Akademijos rūmus Olandų gatvėje. Renginiai neapsiribos sostine ir persikels į pajūrį, kur kartu su Klaipėdos fakultetu uostamiesčio publikai bus surengti ypatingi koncertai ir projektai.

Dešimtmetį laukta akimirka – 90-asis LMTA jubiliejus sukurs jungtis ne tik tarp skirtingų Akademijos bendruomenės, kūrėjų ir visuomenės kartų, bet ir svarbiai progai suvienys įvairias meno disciplinas ir šalies miestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.