„ARS VIA“ jubiliejinio aukciono pasididžiavimu tapo A. Žameto ir A. Galdiko darbai

Praėjusią savaitę aukcionų namai „ARS VIA“ surengė jubiliejinį 30-ąjį meno ir kolekcinių vertybių aukcioną, kuriame naujus namus rado apie 57 proc. vertybių iš 244 pasiūlytų lotų. Dėmesį traukė dailės kūriniai, istorinė grafika, senos knygos, fotografija, dokumentai.

 A. Galdiko „Ruduo“ tapo brangiausiai parduotu šio autoriaus darbu.
 A. Galdiko „Ruduo“ tapo brangiausiai parduotu šio autoriaus darbu.
A. Žameto akvarelė aukcione parduota už 22 tūkst. eurų.
A. Žameto akvarelė aukcione parduota už 22 tūkst. eurų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 8:32 AM

Meno aukcionams poveikį daro ir vykstantis karas Ukrainoje, didėjanti infliacija, tad aukciono rezultatai buvo nenuspėjami.

Aukcione nemažai dėmesio skirta artėjančiam Vilniaus jubiliejui, tad iš suformuotos Vilnius vaizdų XIX–XX amžiaus kolekcijos parduoti 24 darbai iš 32. Paklausūs buvo tarpukario Stepono Batoro universiteto auklėtinių Leono Kosmulskio, Stanislovo Roličiaus, Walenty Romanowicz darbai.

Aukciono pasididžiavimu tapo Alberto Žameto (1821–1876) akvarelė, vaizduojanti buvusius Vingio (Jėzuitų) rūmus. Šio darbo pradinė 18 tūkst. eurų kaina pakilo iki 22 tūkst. eurų ir tapo vienu brangiausių aukcione parduotų lotų.

Tarpukario dailės skyriuje didžiausio dėmesio sulaukė K. Stabrausko (1869–1929) darbas „Kalnai“, kuris parduotas už 9,5 tūkst. eurų.

Moderniosios dailės skyrių sudarė Vytauto Kazimiero Jonyno, Rūtos Viktorijos Katiliūtės, Audriaus Naujokaičio, Elenos Urbaitytės-Urbaitis ir kitų autorių darbai. Aukciono dalyvius labiausiai sudomino Adomo Galdiko „Ruduo“ – jis tapo oficialiai brangiausiai parduotu šio autoriaus darbu. Paveikslo kaina nuo 8 tūkst. eurų pakilo iki 22 tūkst. eurų. Tai net 2,75 karto viršijo visas aukciono prognozes.

Senųjų knygų skyriuje leidinys „1831 m. sukilėlių biografijos ir portretai“ nupirktas už 1,6 tūkst. eurų. Tai reta, pilnos komplektacijos dailininko ir istoriko Juozapo Straševičius (1800–1883) knyga.

Aukciono dalyviai susidomėjo ir Roberto Bellamine'o knyga iš Radvilų bibliotekos, išleista Vilniuje 1760 m. Šio leidinio antraštinio lapo reverse puikuojasi medžio raižinys su Sapiegų ir Radvilų bendru herbu. Ši knyga aukcione buvo parduota už 550 eurų.

Senosios fotografijos skyrių sudarė 20 lotų, iš kurių parduota 17. XIX amžiaus fotografo Vilhelmo Juozapo Zacharčiko nuotrauka „Prezidentūra“ parduota už 1,2 tūkst. eurų.

V. Zacharčikas 1867 m. pradžioje buvo nufotografavęs apie 50 Vilniaus ir jo apylinkių nuotraukų, iš kurių komplektavo albumus. Šiuo metu žinomi du išlikę albumo egzemplioriai yra Maskvoje. Pavienių nuotraukų saugoma Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje, Lietuvos nacionaliniame muziejuje, privačiuose rinkiniuose. V. Zacharčiko Vilniaus nuotraukos buvo eksponuojamos 1875 m. Paryžiuje.

Kitas senosios fotografijos skyriaus lotas – albumas „Lietuvos vaizdai“ – parduotas už 2,4 tūkst. eurų. Pirminė jo kaina buvo – 1,4 tūkst. eurų. Albumas su nuotraukomis priklausė Lietuvoje dirbusiam šveicarų mokslininkui Konstantinui Regeliui (1890–1970). Nuotraukose užfiksuoti Kauno, Nemuno pakrančių, Punios, Kuršių Nerijos, Kuršių marių, Nidos ir kt. vietovių vaizdai.

Dar vienas lotas – Jano Bulhako nuotrauka „Kryžius 1863 m. sukilėliams Gedimino kalne“. Mediniu kryžiumi 1915 m. Vilniaus inteligentija pažymėjo simbolinį sukilėlių kapą Gedimino kalne. Nuotraukos kaina pakilo nuo 240 iki 380 eurų.

Jau tradicija tapo aukcioną pabaigti įvairenybių skyriumi, kurį sudarė 20 lotų, iš kurių parduota 13. Čia parduota reta sidabrinė dėžutė tabakui, pagaminta Klaipėdoje (Memel) apie 1920 m. meistro Carlo Friedricho Krahszo. Nuo pradinės 850 eurų kainos ji pabrango iki 1100 eurų.

Kitas šio skyriaus dėmesio sulaukęs lotas – Vilniaus žemės ūkio bendrijos medalis „Už darbus ir nuopelnus Vilniaus gubernijos žemės ūkyje“, nukaltas Sankt Peterburgo monetų kalykloje 1901 m. Jo kaina pakilo beveik 3 kartus, nuo 600 iki 1700 eurų.

Kitas „ARS VIA“ meno ir kolekcinių vertybių aukcionas numatomas 2023 m. vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.