LNDT „Pokalbiai NE apie teatrą“: kaip neprarasti solidarumo karo užkluptai Ukrainai?

Sausio 9 d. Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) kviečia į trečią šio sezono „Pokalbiai NE apie teatrą“ susitikimą. Šį kartą bus kalbama apie tai, kaip nepamiršti karo Ukrainoje, neprarasti empatijos ir solidarumo.

Diskusiją moderuos LRT žurnalistė Ieva Balsiūnaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Diskusiją moderuos LRT žurnalistė Ieva Balsiūnaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Pokalbis NE apie teatrą“<br>LNDT nuotr.
„Pokalbis NE apie teatrą“<br>LNDT nuotr.
„Pokalbis NE apie teatrą“<br>LNDT nuotr.
„Pokalbis NE apie teatrą“<br>LNDT nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pociūtė, LNDT

Jan 5, 2023, 10:51 AM

Pokalbyje dalyvaus Žemyna Bliumenzonaitė, organizacijos „Blue / Yellow“ koordinatorė, dr. Norbertas Černiauskas, istorikas, knygos „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“ autorius ir dr. Dovilė Jakniūnaitė, VU TSPMI profesorė. Diskusiją moderuos LRT žurnalistė Ieva Balsiūnaitė. Renginys nemokamas, vyks LNDT fojė, pradžia – 18 val.

Ukraina šiuo metu gyvena bene sunkiausią savo žiemą. Į šalies energetikos infrastruktūrą paleista per tūkstantį raketų ir dronų, pusė infrastruktūros stipriai apgadinta ar sunaikinta. Milijonai šalies gyventojų bando prisitaikyti ir ieško būdų, kaip tęsti įprastą gyvenimą tamsoje, šaltyje, tvyrant nuolatinei atakų grėsmei.

Nuo pat plataus masto karo pradžios lietuviai į tai reagavo griežtu Rusijos agresijos pasmerkimu ir beprecedente parama Ukrainai. Kremliui vykdant energetinį šantažą, dažnas kartojo ir lig šiol kartoja, kad geriau „pašalti“ ir mokėti dideles sąskaitas nei pasiduoti Rusijos manipuliacijoms ar nustoti remti Ukrainą jos kovoje už laisvę.

Bėgant laikui didelė infliacija, energetikos krizės keliami iššūkiai vis dažniau aptariami ne tik privačiuose pokalbiuose, bet ir žiniasklaidoje ar politiniuose diskursuose. Kai kuriose Europos šalyse nuvilnijo ne vienas protestas, raginantis valdžią daugiau dėmesio skirti vietos gyventojams o ne Ukrainai.

Pirmadienio „Pokalbyje NE apie teatrą“ bus klausiama, ar empatija gali išlikti besąlygiška, ar ji turi galiojimo laiką? Kaip pragyventi šią žiemą ir neprarasti solidarumo? Kaip bėgant laikui nepamiršti, kad karas vyksta mūsų pašonėje? Ar mes, lietuviai, šiuo klausimu esame tvirtesni nei gyvenantys Vakarų Europoje?

„Kaip LRT radijo žurnalistė gruodžio mėnesį dirbau Ukrainoje, susitikau su daugybe žmonių – tų, kurie kasdien ieško būdų, kaip palengvinti šalčio ir tamsos pripildytą kasdienybę. Nuo remonto darbų vykdytojų, karių, gydytojų iki paprastų gyventojų, visi kartoja tą patį – kad nors atakomis prieš energetikos infrastruktūrą Rusija siekia juos palaužti, ryžtas priešintis tik auga.

Žinoma, tam reikia ir visų mūsų paramos. Ši žiema Ukrainai nepalyginamai sunkesnė nei pernai, nepalyginamai sunkesnė nei mums gyvenantiems Lietuvoje po taikiu dangumi. Karo mėnesiai ir toliau bėga, atsiranda diskusijos apie karo nuovargį, tad norisi drauge paieškoti tam priešnuodžio.

Pokalbio dalyvių noriu klausti, kodėl nepamiršti karo šiandien yra gyvybiškai svarbu? Įdomu išgirsti ir tai, kaip parama Ukrainai keičiasi bėgant karo mėnesiams, kaip kasdieniai rūpesčiai, geografinis nuotolis ar kolektyvinė atmintis veikia žmonių poelgius kalbant apie šį karą?“ – sako pokalbio moderatorė Ieva Balsiūnaitė.

„Pokalbiai NE apie teatrą“ renginys yra nemokamas, vyks sausio 9 d., pirmadienį, 18 val. LNDT fojė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.