Danijos karalienė atsisakė būti H. Ch. Anderseno apdovanojimo globėja dėl rusų dailininkės

Danijos karalienė Margarita II nusprendė pasitraukti iš Hanso Christiano Anderseno apdovanojimo globėjų, nes komisijos, kuri skirs apdovanojimą, pirmininke tapo iliustruotoja iš Rusijos Anastasia Arkhipova, rašoma Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus interneto svetainėje.

Danijos karalienė Margarita II.<br>AP/Scanpix nuotr.
Danijos karalienė Margarita II.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

www.ibbylietuva.lt

Jan 6, 2023, 10:48 AM

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą Tarptautinė jaunimo knygos taryba (IBBY) buvo priversta svarstyti, ar atsakinga leisti Rusijos kultūros visuomenės atstovui skirti prestižiškiausią pasaulyje vaikų knygų apdovanojimą, kol Rusija bombarduoja Ukrainą.

Praėjus šešiems mėnesiams po invazijos į Ukrainą, IBBY kongrese Malaizijoje Hanso Christiano Anderseno medalio skyrimo komisijos pirmininke buvo išrinkta rusų iliustratorė ir meno profesorė A. Arkhipova.

Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Belgijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos IBBY skyriai nesėkmingai bandė įtikinti pirmininkę atsistatydinti.

A. Arkhipova yra Maskvos dailės akademijos profesorė, iliustratorių profesinės sąjungos prezidentė, gavusi daugybę apdovanojimų. Tačiau ji taip pat yra ir Maskvos menininkų asociacijos (MOCX) pirmininkė – tai organizacija, šiuo metu skatinanti Rusijos karą prieš Ukrainą.

Ši organizacija neseniai surengė konkursą, skatinantį rusų menininkus kurti plakatus, vaizdo įrašus ir memus socialiniams tinklams, siekiant populiarinti „specialiąją karinę operaciją“ tarp Rusijos gyventojų ir „stiprinti istorinių Rusijos šalių susijungimą“.

Hanso Christiano Anderseno medalis yra Tarptautinės vaikų knygos tarybos (IBBY) kas antrus metus teikiamas apdovanojimas, skiriamas už knygas vaikams ir jaunimui – vienam rašytojui ir vienam iliustruotojui. Kandidatus apdovanojimui siūlo visų šalių IBBY skyriai.

Tai reikšmingiausias tarptautinis apdovanojimas, dar vadinamas „mažuoju Nobeliu“, skiriamas už knygas vaikams ir jaunimui. Iš pradžių šis apdovanojimas buvo siejamas su konkrečia knyga, bet ilgainiui tapo apdovanojimu už kūrybos visumą. Hanso Christiano Anderseno medalis yra tik garbės apdovanojimas, neturintis piniginės išraiškos.

Anderseno medaliu anksčiau apdovanoti rašytojai ir iliustruotojai, žinomi ir Lietuvoje. Tai rašytojai Astrid Lindgren, Tove Jansson, iliustruotojai Květa Pacovská, Maurice Sendak ir kt.

Parengta pagal dr.dk informaciją

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.