„Kopa II“, „Openheimeris“, „Indiana Džounsas V“ – kokių filmų laukiame 2023 metais

Jeigu mišrainės suvalgytos, o šampanas išgertas, pats laikas sudaryti ateinančių 12 mėnesių kultūrinį kalendorių. Kokių filmų laukiame 2023-iaisiais?

Kadrai iš filmų „Indiana Džounsas V“, „Barbė“ ir „Openhaimeris“.<br>„Paramount Pictures“/“Warner Bros.“/“Universal Studios“
Kadrai iš filmų „Indiana Džounsas V“, „Barbė“ ir „Openhaimeris“.<br>„Paramount Pictures“/“Warner Bros.“/“Universal Studios“
Kadras iš filmo „Operacija Fortūna: apgaulės menas“.
Kadras iš filmo „Operacija Fortūna: apgaulės menas“.
Kadras iš filmo „Žmogus-voras: aplink multivisatą“.
Kadras iš filmo „Žmogus-voras: aplink multivisatą“.
Kadras iš filmo „Vilis Vonka“.
Kadras iš filmo „Vilis Vonka“.
Kadras iš filmo „Openheimeris“.
Kadras iš filmo „Openheimeris“.
Kadras iš filmo „Neįmanoma misija: mirtinas atpildas. 1 dalis“.
Kadras iš filmo „Neįmanoma misija: mirtinas atpildas. 1 dalis“.
Kadras iš filmo „Klyksmas VI“.
Kadras iš filmo „Klyksmas VI“.
Kadras iš filmo „Indiana Džounsas V“.
Kadras iš filmo „Indiana Džounsas V“.
Kadras iš filmo „Gėlių Mėnulio žudikai“.
Kadras iš filmo „Gėlių Mėnulio žudikai“.
Kadras iš filmo „Barbė“.
Kadras iš filmo „Barbė“.
Kadras iš filmo “Barbė“.
Kadras iš filmo “Barbė“.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 8, 2023, 5:08 PM

„Operacija Fortūna: apgaulės menas“ («Operation Fortune: Ruse de guerre»),  rež. Guy Ritchie

Lietuvos kino teatruose nuo sausio 27-osios 

G.Ritchie trileris apie britų agentą, kuris įsidarbina tarptautinėje žvalgybos tarnyboje ir bando užkirsti kelią nusikaltėliams, bandantiems parduoti naujausią mirtiną ginklą. Bet, kaip ir dažniausiai būna žaviojo kino chuligano G.Ritchie filmuose, ne viskas susiklosto pagal planą. Šiame G.Ritchie filme pirmą kartą nuo „Revolverio“ („Revolver“) laikų nusifilmavo Jasonas Stathamas. Aktorių komandoje – ir Aubrey Plaza, Joshas Hartnettas, Hugh Grantas.

„Klyksmas VI“ („Scream VI“), rež. Mattas Bettinelli-Olpinas ir Tyleris Gillettas 

Kino teatruose nuo kovo 10-osios

Velionio Weso Craveno siaubo serialo tęsinys, pernai perleistas su naujos kartos herojais. Šeštojoje dalyje jaunuoliai, išgyvenę ankstesniame filme, nusigauna į Niujorką, bet ir ten juos ima persekioti piktadarys su peiliu ir vaiduoklio kauke. Prie savo vaidmenų grįžo Melissa Barrera, Jenna Ortega, Masonas Goodingas, Jasmin Savoy Brown, Hayden Panettiere ir Courteney Cox, vaidinusi visuose „Klyksmo“ filmuose. Pagrindinė „Klyksmo“ žvaigždė Neve Campbell pirmąkart nepasirodys ekrane – aktorė atsisakė filmuotis dėl per mažo honoraro. 

„Žmogus-voras: aplink multivisatą“ („Spider-Man: Across the Spider-Verse“), rež.  Joaquimas Dos Santosas, Kempas Powersas ir Justinas Thompsonas

Kino teatruose nuo birželio 2-osios

2019-aisiais „Oskarą“ gavusio animacinio filmo  „Žmogus-voras: į naują visatą“ („Spider-Man: Into the Spider-Verse“) tęsinys. Pagal siužetą žmogus-voras Mailsas Moralesas ir žmogus-vorė Given Steisi kartu su žmonių-vorų komanda keliauja po įvairias visatas (kiekviena pavaizduota savu animaciniu stiliumi), kad išgelbėtų jas nuo sunaikinimo.

„Asteroidų miestas“ („Asteroid City“), rež. Wesas Andersonas  

Kino teatruose nuo birželio 16-osios 

Komiška drama apie žvaigždžių stebėtojų suvažiavimą šeštojo dešimtmečio viduryje – įspūdingiausia pagal atlikėjų skaičių W.Andersono filmografijoje: Tilda Swinton, Adrienas Brody, Tomas Hanksas, Margot Robbie, Jasonas Schwartzmanas, Scarlett Johansson, Bryanas Cranstonas, Jeffas Goldblumas, Jeffrey Wrightas, Lievas Schreiberis, Mattas Dillonas, Sophia Lillis, Maya Hawke, Edwardas Nortonas, Steve’as Carellas, Willemas Dafoe ir „Pulp“ lyderis Jarvisas Cockeris (ir tai tik pagrindiniai).

„Indiana Džounsas V“ („Indiana Jones and the Dial of Destiny“), rež. Jamesas Mangoldas

Kino teatruose nuo birželio 30-osios

Penktoji dalis apie avantiūristą archeologą Indianą Džounsą ir pirmoji, režisuota ne paties Steveno Spielbergo (jo vietą užėmė „Logano“ režisierius J.Mangoldas). Pastarajame filme solidaus amžiaus herojus susidurs su naciais, kuriuos verbuoja Amerikos vyriausybė. Džounsui padės krikštaduktė, kurią vaidina Phoebe Waller-Bridge. Piktadarį suvaidino Madsas Mikkelsenas. Penktasis „Indiana Džounsas“ bus paskutinis filmas legendinio kompozitoriaus Johno Williamso karjeroje – jis pranešė, kad nori susitelkti į akademinę muziką. 

„Kaip gyvenate?“ („Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka?“) rež. Hayao Miyazaki  

Kino teatruose nuo liepos 14-osios

Ilgai lauktas pagrindinio mūsų laikų pasakininko, vieno animacijos studijos „Studio Ghibli“ įkūrėjų Hayao Miyazaki sugrįžimas – atrodo, šįkart išties paskutinį kartą nusilenkti. Apie siužetą nieko nežinoma, tik tiek, kad juostą įkvėpė Genzaburo Yoshino romanas „Kaip gyvenate?“ („Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka?“). Tačiau panašu, kad H.Miyazaki filmas nebus romano ekranizacija.  

„Neįmanoma misija: mirtinas atpildas. 1 dalis“ („Mission: Impossible — Dead Reckoning – Part One“), rež. Christopheris McQuarrie

Kino teatruose nuo liepos 14-osios

Ir vėl rubrika „ilgas atsisveikinimas“. Tomas Cruise‘as  jau seniai žadėjo užraukti „Neįmanomą misiją“, tačiau šįkart, regis, nusiteikęs visai rimtai. Tam buvo parašytas scenarijus, žadantis drąsiausius triukus (kuriuos T.Cruise‘as, savaime suprantama, atliks pats), o filmas padalytas į dvi dalis. „Mirtiname atpilde“ bus kalbama apie superagento Itono Hanto ir jo komandos kovą su tarptautine teroristine organizacija, svajojančia apie branduolinę apokalipsę. Kaip galima spręsti iš naujausio „Top Gun“, T.Cruise‘as yra puikios formos, tad mažiausiai, ko gali tikėtis žiūrovai, – tai kvapą gniaužiančio reginio.

„Barbė“ („Barbie“), rež. Greta Gerwig 

Kino teatruose nuo liepos 21-osios

G.Gerwig romantinė komedija, paremta kompanijos „Mattel“ žaislais – lėlėmis Barbe ir Kenu.   Pagrindinius vaidmenis atliko Margot Robbie ir Ryanas Goslingas. Ką jie veiks ekrane, šiuo metu nelabai aišku: kol kas parodytas tik paerzintuku vadinamas vaizdo anonsas (trumpa intriguojanti vaizdinė užuomina apie būsimą filmą), cituojantis sceną iš Stanley Kubricko „2001 m. kosminės odisėjos“ („2001: A Space Odyssey“). Tačiau G.Gerwig filmas jau įsigudrino palikti kultūrinį pėdsaką, nors iki premjeros dar toli: pirmųjų kadrų, taip pat filmavimą užklupusių praeivių nuotraukų paviešinimas 2022-ųjų vasarą išprovokavo naują madą – barbikorą („Barbiecore“). Tai lėlei Barbei skirtas stilius – rožinės spalvos glamūriniai drabužiai, mieli aksesuarai ir karoliukai, blizgučiai. 

„Openheimeris“ („Oppenheimer“), rež. Christopheris Nolanas

Kino teatruose nuo liepos 21-osios

Biografinis filmas apie amerikiečių fiziką ir atominės bombos kūrėją Robertą Oppenheimerį, dėl kurio režisierius Ch.Nolanas, anot miglotų užuominų internete, atrodo, susprogdino tikrą bombą (nes prieš kameras sunaikinus tikrą lėktuvą sustoti būna sunku; tegalime viltis, kad režisierius nesiims postapokaliptinio žanro). Pagrindinį vidmenį atliko „Birmingemo gaujos“ („Peaky Blinders“) ir „28 dienos po“ („28 days later“) žvaigždė Cillianas Murphy, filme taip pat vaidina Emily Blunt, Mattas Damonas, Robertas Downey jaunesnysis, Florence Pugh, Gary Oldmanas, Rami Malekas, Kennethas Branagh, Joshas Hartnettas. Tą pačią dieną numatytas „Openheimerio“ ir „Barbės“ premjeras internautai jau iš anksto apdainavo memuose: panašu, kad Tarptautinę kino dieną 2023-iaisiais vertėtų perkelti liepos 21-ąją.

„Egzorcistas“ („The Exorcist“), rež. Davidas Gordonas Greenas

Kino teatruose nuo spalio 13-osios

Po abejotino bandymo reanimuoti siaubo filmą „Helovinas“ („Halloween“) režisierius D.G.Greenas ėmėsi kitos garsios serijos, griebęsis išbandyto metodo: naujasis „Egzorcistas“ taps Williamo Friedkino originaliojo „Egzorcisto“ tiesioginiu tęsiniu, nepaisydamas visų kitų tęsinių (ir, savaime suprantama, pretenduos į naujos trilogijos pradžią). Pagal siužetą nevilties apimtas apsėsto vaiko tėvas ieško žmogaus, turinčio panašaus patyrimo. Juo tampa pirmojo „Egzorcisto“ herojė Chris Maknil (ją vėl vaidina Ellen Burstyn).  

„Kopa II“ («Dune: Part Two»), rež. Denis Villeneuve’as

Kino teatruose nuo lapkričio 3-iosios

D.Villeneuve’as, sukūręs ambicingą juostą pagal vieną garsiausių fantastikos knygų – Franko Herberto „Kopą“, pasakojančią  istoriją apie išskirtinėmis galiomis apdovanotą Polą Atreidą, kartu su visa savo kilminga gimine priverstą keliauti į tolimą, atšiaurią ir vieną pavojingiausių visatoje dykumų planetą Arakį, dar vadinamą Kopa, ekranizavo romano antrąją dalį. Joje Polas Atreidas, susivienijęs su fremenais ir nusiteikęs atkeršyti už savo šeimą, tęs kelionę, tačiau jam teks rinktis tarp viso gyvenimo meilės ir visatos likimo. 

„Vilis Vonka“ („Willy Wonka“),  rež. Paulas Kingas 

Kino teatruose nuo gruodžio 15-osios

Maginės fantastikos miuziklas apie jaunojo Vilio Vonkos nuotykius – jam dar tik teks tapti pasaulinio garso šokoladininku ir atidaryti tą patį fabriką. Pagrindinį vaidmenį atlieka Timothée Chalamet, kartu su juo kadre – Sally Hawkins, Rowanas Atkinsonas ir Olivia Colman. Režisierius – „Meškiuko Padingtono“ („Paddington“) autorius P.Kingas.

„Bu bijo“ („Beau Is Afraid“),  rež. Ari Asteris

Kino teatruose – 2023-iaisiais

Siurrealistinis komiškas siaubo filmas, kurį režisuoja A.Asteris, juostų „Paveldėtas“ („Hereditary“) ir „Saulės kultas“ („Midsommar“) autorius. Joaquinas Phoenixas vaidina nerimastingą, bet iš pažiūros malonų žmogų, kuris niekada nepažinojo savo tėvo ir palaiko įtemptus santykius su valdinga motina. Po jos mirties jis išsirengia į kelionę, tačiau ją apsunkina antgamtinės grėsmės. Ekranuose pasirodžius „Saulės kultui“ A.Asteris pažadėjo, kad kitas jo filmas bus keturių valandų trukmės „košmarų komedija“ – matyt, ši ir bus tokia. 

„Napoleonas“ („Napoleon“), rež. Ridley Scottas

2023-iaisiais per „Apple TV+“

Epinė istorinė drama apie Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto iškilimą ir jo sudėtingus santykius su imperatore Žozefina de Bogarnjė. Pagrindinių vaidmenų atlikėjai –  Joaquinas Phoenixas ir Vanessa Kirby. Juostos scenarijų parašė Davidas Scarpa, prieš tai dirbęs prie R.Scotto filmo „Visi pasaulio pinigai“ („All the Money in the World“) scenarijaus.  

„Lakštingala“ („The Nightingale“), rež. Mélanie Laurent 

Kino teatruose – 2023-iaisiais

Kristin Hannah bestselerio „Lakštingala“ ekranizacija, pasakojanti apie dvi seseris, bandančias išgyventi nacių okupuotoje Prancūzijoje. Herojes turėtų vaidinti tikros seserys Dakota ir Elle Fanning (formaliai – tai jų trečias bendras darbas po 2001-ųjų komiškos dramos „Aš esu Semas“ („I Am Sam“) ir 2002-ųjų mini serialo „Pagrobtieji“ („Taken“), bet iš esmės pirmas). Režisieriaus kėdė skirta M.Laurent. Filmavimo darbai, atidėti dėl pandemijos, iki šiol neprasidėjo, todėl filmas 2023-iaisiais gali ir nepasirodyti.

„Gėlių Mėnulio žudikai“ („Killers of the Flower Moon“), rež. Martinas Scorsese 

2023-iaisiais per „Apple TV+“

Aštraus siužeto vesternas apie FTB agentus, tiriančius indėnų žudymus rezervate, kuriame buvo rastas naftos telkinys, praturtinęs vietos gyventojus. Aktorių komandoje – Leonardo DiCaprio (šeštas darbas su M.Scorsese), Robertas De Niro (dešimtas darbas su M.Scorsese), Jesse’is Plemonsas, Brendanas Fraseris, Johnas Lithgow ir muzikantas Johnas White’as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.