„Sheep Got Waxed“ tampa nebyliojo kino muzikos ekspertais: sužavėjo ir Kopenhagos publiką

Lietuvą pasaulyje jau kurį laiką garsinantis postdžiazo trio „Sheep Got Waxed“ šįkart sužavėjo Danijos publiką. Danijos nacionalinio instituto filmotekos kino salėjė ASTA grupė savo sukurta muzika sukėlė ovacijas Kopenhagos tarptautiniame nebyliojo kino festivalyje „København Stumfilmfestival“.

 „Sheep Got Waxed“ Kopenhagoje.<br> Rengėjų nuotr.
 „Sheep Got Waxed“ Kopenhagoje.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija

Jan 29, 2023, 1:22 PM, atnaujinta Jan 29, 2023, 1:23 PM

Trio, pernai išleidęs savo trečiąjį albumą „More Chews“, gyvu koncertu Kopenhagoje įgarsino 1919 m. danų režisieriaus Holgerio Madseno filmą „Šviesos link“ („Mod Lyset“), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko legendinė danų kino žvaigždė Asta Nielsen. Erotinė melodrama „Šviesos link“ buvo paskutinis iš keturių filmų, kuriuos A. Nielsen sukūrė Danijoje prieš išvykdama į Vokietiją, kur ji tapo Die Asta ir ten tęsė savo tarptautinę aktorės karjerą.

Adas Gecevičius (būgnininkas), Simonas Šipavičius (saksofonininkas) ir Paulius Vaškas (gitaristas) sukūrė šiam filmui garso takelį, taip įprasmindami bendros kūrybos projektą su danais. Atlikėjai jau ne pirmą kartą kuria muziką nebyliesiems filmams.

Pernai jie gyvai įgarsino debiutinį Jeano Cocteau filmą „Poeto kraujas“ („Le Sang d'un poète“, 1930 m.) ir koncertu atidarė 10-ąjį nebyliojo kino festivalį Helsinkyje „Loud Silents“, o 2021 metais gyvai įgarsino švedų režisieriaus Mauritzo Stillerio sukurtą nebylųjį filmą „Gunaro Hedeso saga“ („Gunnar Hedes saga“, 1923 m.) ir koncertu atidarė Europos nebyliojo kino festivalį Stokholme „Sounds of Silence“.

„Tai buvo mūsų pirmasis pasirodymas Kopenhagoje. Labai džiaugiamės, kad festivalis patikėjo mums įgarsinti puikų filmą „Šviesos link“. Bendradarbiavimas sujungė kūrėjus, kuriuos skiria šimtmetis, ir tai buvo unikali patirtis tiek mums, tiek Danijos kino ir muzikos mėgėjams. Pagaliau kino koncerte pritaikėme keletą kūrinių iš „More Chews“ albumo, kurie puikiai tiko filmui. Labai džiaugiamės, kad sausakimšoje salėje susirinko tiek daug Danijos kino ir muzikos gurmanų“, – įspūdžiais po viešnagės Kopenhagoje dalijosi grupės „Sheep Got Waxed“ atlikėjai A. Gecevičius, S. Šipavičius ir P. Vaškas.

Šiemet festivalis, kurio programą sudarė Danijos nacionalinės filmotekos programų direktorius Jesperis Andersenas ir filmų programų kuratorius Thomasas Christensenas, vyko sausio 18–22 d. Nemažai gražiausių, juokingiausių ir vizualiai rafinuočiausių filmų kino istorijoje buvo sukurti dar prieš garsinių filmų proveržį, tačiau žinios apie „tylųjį meną“ šiais laikais yra kuklios ir domėjimasis tokiu kino paveldu gana menkas.

Danijos kino institutas, siekdamas populiarinti nebylųjį kiną ir skleisti žinias apie anų laikų geriausius filmus, sukūrė platformą stumfilm.dk, kurioje transliuojami nebyliojo kino kūriniai. Institutas taip pat kasmet rengia Kopenhagos nebyliojo kino festivalį „København Stumfilmfestival“, į kurį kviečiami danų ir užsienio muzikos atlikėjai gyvai įgarsinti danų ir užsienio šalių režisierių sukurtus filmus.

Šių metų festivalyje buvo pristatyti bene originaliausio danų nebyliojo kino režisieriaus ir aktoriaus Benjamino Christenseno filmai „Keršto naktis“ („Hævnens nat“, 1916 m.) ir „Cirko velnias“ (Cirkusdjævlen, 1926 m.), žinomo danų režisieriaus Holgerio Madseno filmai „Nuo princo iki aludės / knaipės / karčemos šeimininko“(„Fra Fyrste til Knejpevært“, 1913 m.) ir „Šviesos link“ („Mod lyset“, 1919 m.), užsienio režisierių filmai: Gustavo Machaty filmas „Erotika“ („Erotikon“, 1929 m.), Carlo Th. Dreyerio „Michaelis“ („Mikaël“, 1924 m.), Samo Woodo „Už uolų“ („Beyond the Rocks“, 1022 m.), Fredo Niblo „Zorro ženklas“ („The Mark of Zorro“, 1920 m.), Busterio Keatono bei Donaldo Crispo „Šturmanas“ („Navigator“, 1924 m.), Charleso Chaplino „Aukso karštligė“ („Gold Rush“, 1925 m.) ir kiti.

„Lietuvių grupė „Sheep Got Waxed“ grojo pilnutėlei salei, ir koncertas sulaukė didelio pasisekimo. Prisipažinsiu, šiek tiek nerimavau leisdamas jaunai džiazo / punk grupei įgarsinti seną, žinomą danų nebylųjį filmą apie religinį pabudimą, bet jie savo atliekama muzika sukūrė tinkamą atmosferą, atitikusią filmo nuotaiką, ir buvo dėmesingi bei tikslūs akompanuodami filmo dramatiškiems įvykiams. Tai buvo nuostabus derinys ir įsimintinas pasirodymas šių metų festivalyje. Puikus lietuvių-danų bendros kūrybos projektas“, – sakė festivalio meno vadovas ir Danijos nacionalinės filmotekos programų direktorius J. Andersenas.

„Sheep Got Waxed“ pasirodymą festivalyje „København Stumfilmfestival“ organizavo Danijos nacionalinis kino institutas, bendradarbiaudamas su projektą inicijavusia Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijai ir Danijai Liana Ruokyte-Jonsson, o jį parėmė Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos Respublikos ambasada Danijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.