„Žiemos ekranų“ filmai priverčia juoktis, verkti ir susimąstyti

Vilniuje ir Kaune į kino sales kviečia jau 18-asis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“. Jo programoje – 10 naujausių, kruopščiai atrinktų įvairių žanrų ir temų filmų, taip pat geriausias visų laikų prancūzų filmas, tapęs kino klasika – „Galiorkos vaikai“, sukurtas 1945 m., bei prancūzų labiausiai vertinami „Gyvenimas tarsi šokis“ (9 „Cezario“ nominacijos) ir „Dvyliktos naktis“ (10 „Cezerio“ nominacijų).

 Programos vadovė Rūta Bogužaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 Programos vadovė Rūta Bogužaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 Festivalio komanda.<br> Rengėjų nuotr.
 Festivalio komanda.<br> Rengėjų nuotr.
 G.Marchand'as.<br> Rengėjų nuotr.
 G.Marchand'as.<br> Rengėjų nuotr.
Ambasadorė A.Everard ir Prancūzų instituto vadovas P.Sliwanski.<br> Rengėjų nuotr.
Ambasadorė A.Everard ir Prancūzų instituto vadovas P.Sliwanski.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-01-29 10:51

„Šių metų filmai privers juoktis, verkti, susimąstyti. Kviesime į susitikimus su kino kūrėjais ir kritikais, filmus pristatys su jų tema susijusios asmenybės. Visus kino mėgėjus kviečiu apsilankyti kino salėse Vilniuje ir Kaune, nes visi filmai tikrai verti dėmesio ir įkvėps skirtingomis patirtimis“, – festivalio atidaryme sakė Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje ponia Alix Everard.

„Prancūzų kinas man pirmiausia siejasi su skoningumu, estetika ir elegancija, o šiuolaikinis – dar ir stebina savo įvairove. Festivalių metu stengiuosi nepraleisti progos pamatyti kino klasikos kūrinius didžiajame ekrane. Mane ir šiemet sudomino galimybė išvysti Marcel Carne poetinio realizmo žanrui priskiriamą filmą „Rojaus vaikai“ (festivalio programoje „Galiorkos vaikai“)“, – sakė poetė Indrė Valantinaitė.

Į festivalį atvyko ir susitikimuose su žiūrovais dalyvaus garsus scenaristas, filmo „Dvyliktos naktis“ vienas iš scenarijaus autorių Gillesas Marchand'as. Šis filmas nominuotas šių metų „Cezariams“ net 10-yje kategorijų ir yra sukurtas remiantis tikra istorija.

Filmas pasakoja apie tyrėją, kuris nagrinėja jaunos merginos nužudymo bylą, tačiau gilinantis į kraupią istoriją, jo abejonės, kaip ir kodėl viskas vyko, tik auga. Šios bylos detalės jį paveiks ir persekios likusį gyvenimą.

Festivalyje galima pamatyti istorinį, gastronominį filmą „Gardumynas“, nominuotą „Cezariams“ už kostiumus ir produkciją, lyties identiteto arba „queer“ temai skirtą romantišką filmą „3 naktys per savaitę“, ironišką komediją, trilerį „15 būdų užmušti kaimyną“ ir kitus.

Organizatoriai atidžiai sekė, ką kino teatruose žiūrėjo patys prancūzai ir geriausius darbus pristatys šių metų „Žiemos ekranuose“.

Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“ vyks iki vasario 2 d. kino teatruose „Skalvija“, „Pasaka“ Vilniuje ir „Romuva“ Kaune. Bilietus į festivalio seansus jau galima įsigyti šių kino teatrų kasose ir interneto svetainėse. Programa – www.ziemosekranai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.