Kūrybinės džiazo dirbtuvės pirmą kartą subūrė kelių Lietuvos miestų ir Danijos džiazuomenę

Vasario 4 dieną Menų spaustuvėje pirmą kartą susirinko Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Olborgo (DK) miestų džiazo studentai, dėstytojai bei ekspertai. Lietuvos džiazo federacijos (toliau LDF) valdybos pirmininkės Dorotėjos Būdaitės tyrimas „Lietuviškas džiazas tarptautinės rinkos kontekste“ auditorijai pateikė ateities perspektyvas bei šiandienos realijas.

 Džiazo dirbtuvės Menų spaustuvėje.<br> Rengėjų nuotr.
 Džiazo dirbtuvės Menų spaustuvėje.<br> Rengėjų nuotr.
 Džiazo dirbtuvės Menų spaustuvėje.<br> Rengėjų nuotr.
 Džiazo dirbtuvės Menų spaustuvėje.<br> Rengėjų nuotr.
 Džiazo dirbtuvės Menų spaustuvėje.<br> Rengėjų nuotr.
 Džiazo dirbtuvės Menų spaustuvėje.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lietuvos džiazo federacija

2023-02-06 19:31

Diskusijos vedliai „Vilnius JAZZ“ festivalio organizatorius Antanas Gustys, LDF prezidentas Dmitrijus Golovanovas, „Bjorn Management“ įkūrėjas Lukas Bjornas ir kompozitorius Jievaras Jasinskis dalijosi su džiazo bendruomene savo patirtimi, pamokomis ir atsakė į studentų klausimus.

Finansavimo, auditorijos auginimo, kūrybos specifikos temas praskaidrino kritiškas ekspertų požiūris į save. Paklaustas, kaip išmokti aranžuoti ir kurti bigbendui, „Vilnius JJAZZ Ensemble“ vadovas J.Jasinskis atsakė šmaikščiai: „Nedaug miegoti ir 10–15 metų labai intensyviai dirbti“.

„Kai pradėjau groti savo autorinę muziką, niekas man nepasakė, kad reikia turėti skaitmeninį rinkinį spaudai, tinklalapį ir nemokė, kaip pristatyti save. Šiandien mes galime patarti, ko jums reikėtų ir ko neverta daryti. Manau, tai tikrai atvers kelius“, – kalbėjo LDF prezidentas D.Golovanovas.

Paklaustas apie džiazo festivalių iššūkius, A.Gustys jauniems džiazo studentams papasakojo apie festivalio organizavimą praeityje, rašant laiškus ranka, laukiant fakso ir nežinant, ar pakviestos grupės atvyks. Pasak jo, šiandien, komunikacija, logistika ir finansavimas vis dar yra didžiausi iššūkiai, bet prieš 36 metus jie buvo beveik neįveikiami.

Antroje dirbtuvių dalyje studentams užduotis pateikė, ko gero, didžiausias mokytojų kolektyvas Lietuvos džiazo istorijoje – 14 „Vilnius JJAZZ Ensemble“ muzikantų ir trio iš Danijos „Kemaca Kinetic“.

Tarptautinis bendradarbiavimas, užsimezgęs „jazzahead!“ mugės metu, subūrė draugėn Lietuvos džiazo federaciją, organizaciją JAZZ9TUS (DK) ir „Bjorn Management“ (DK) kompaniją. Mugėje LDF atstovaujamas ansamblis „Vilnius JJAZZ Ensemble“ susidomėjo grupės „Kemaca Kinetic“ kūryba ir kreipėsi į „Bjorn Management“ dėl bendradarbiavimo. Netrukus prasidėjo intensyvi finansinių išteklių paieška. Pirmoji ansamblių idėja patikėjo Danijos kultūros taryba (Statens Kunstfond).

Laimėtas Lietuvos kultūros tarybos rengiamas konkursas leido sudėtingą, daug muzikantų ir vadybininkų apimantį projektą pristatyti Lietuvoje ir suorganizuoti pirmąjį tokio pobūdžio tinklaveikos renginį, kuriame susijungė mokslas, kompozicijos, uždaviniai ir diskusija.

„Kemaca Kinetic“ vadybininkas L.Bjornas prisipažino, kad jau seniai svajota padirbėti su didžiuliu ansambliu. „Kai jie sutiko pateikti paraišką Danijos kultūros tarybai, ir konkursas autorinei Kenneth Dahl Knudseno muzikai buvo sėkmingai laimėtas, visi jautėmės nuostabiai. Tačiau tai,kas įvyko šį šeštadienį buvo magija. Drąsūs, žingeidūs lietuvių muzikantai ir studentai tikrai įkvėpė. Mano mintyse jau sukasi keturios ateities paraiškos“.

Sudėtingas užduotis gavę Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos studentai nepasimetė. Po paskaitos priėję klausė patarimų, ieškojo atsakymų ir dalinosi patirtimi. Socialinėse medijose pasirodžiusios žinutės ir palaikymo šūksniai skatina tokius renginius organizuoti ir ateityje.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.