Filosofijos klubą įkūrusi A. Mickevičiaus biblioteka kviečia nerti į būties slėpinius

Vilniaus senamiestyje įsikūrusioje Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje renkasi filosofijai neabejingi žmonės – čia veikiantis Filosofijos klubas kviečia prisijungti visus norinčiuosius.

Filosofijos klubas atidarytas filosofo dr. K. Dubniko paskaita. <br> M.Masaičio nuotr.
Filosofijos klubas atidarytas filosofo dr. K. Dubniko paskaita. <br> M.Masaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 7:55 PM

Bibliotekose veikiantys skaitytojų ar knygų klubai šiandien jau nieko nestebina, o Filosofijos klubas bibliotekoje, bent jau Vilniuje, yra vienintelis. „Klubo idėja yra sutelkti besidominčius bei pradedančius filosofija domėtis žmones teminiams pokalbiams, kurių tikslas – susipažinti su skirtingomis filosofijos sritimis, skatinti lankytojus diskutuoti ir nagrinėti įvairiausius filosofinius tekstus.

Į susitikimus kviečiame ateiti įvairaus amžiaus ir išsilavinimo žmones, svarbiausias kriterijus – noras į mus supančius reiškinius žvelgti giliau“, – sakė Filosofijos klubo iniciatorė, bibliotekos kultūrinių renginių organizatorė Jurga Kauzonienė.

Pasak jos, daug žmonių šiandien mąsto paviršutiniškai, neretai pasiduoda minios psichologijai. Visuomenėje, kurioje stipri materialistinė pasaulėžiūra, kur svarbūs titulai, vardai, materialinė gerovė ir malonumai, labai svarbu, kad žmogus pradėtų kelti egzistencinius klausimus – kodėl vyksta vieni ar kiti dalykai, kas aš esu, kodėl gyvenu?

„Kai žmogus ima kelti egzistencinius klausimus, jis pradeda suvokti, kad mus supa platus pasaulis, kurio dalimi mes visi esame; pripažįsta, kad yra daugiau negu mūsų akys sugeba aprėpti“, – svarstė bibliotekoje dirbanti Jurga Kauzonienė. – Kai pradėjau ieškoti, kokie Vilniuje veikia viešai prieinami filosofijos klubai, jų tiesiog neradau. Todėl nusprendžiau imtis iniciatyvos.

Džiaugiuosi, kad prie klubo kūrimo prisidėjo Filosofijos instituto docentas dr. Kęstutis Dubnikas, kurio pirmoji paskaita „Kas yra filosofija“ pritraukė nemažai klausytojų, o atgarsiai apie ją ir Filosofijos klubą nuvilnijo tolyn už bibliotekos ribų“.

Į Filosofijos klubą lankytojai kviečiami vieną kartą per mėnesį, paskutinį mėnesio trečiadienį. Susirinkusieji jau klausė dr. Jono Čiurlionio paskaitos „Mokslas ir filosofija“, doc. dr. Vaivos Daraškevičiūtė kalbėjo tema „Menas ir filosofija“, įvyko prof. Vytauto Radžvilo paskaita „Politika ir filosofija“.

Artimiausias Filosofijos klubo susitikimas – vasario 22 d. 17.30 val. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos (Trakų g. 10) Didžiojoje salėje prof. habil. dr. Zenonas Norkus skaitys paskaitą „Apie mokslo ateitį ir istorijos pabaigą“.

Vargu ar galima nuginčyti, kad svarbiausia šiuolaikinė varomoji istorijos jėga yra mokslas. Taigi, žmonijos ateitį galime numatyti tiek, kiek galima numatyti mokslo ateitį. Pranešime bus aptariami keli alternatyvūs būsimos mokslo pažangos scenarijai. Vienas iš jų – žmogiškojo mokslo pažanga užsibaigia bendrojo dirbtinio intelekto sukūrimu, kuris gali savimi pakeisti ir pačius jo kūrėjus (mokslininkus).

Informaciją apie artimiausius Filosofijos klubo susitikimus rasite bibliotekos interneto svetainėje www.amb.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.