Šiuolaikinė biblioteka – daugiau nei knygų šventovė

Pažangiosios technologijos tapo neatsiejamos mūsų realybės palydovės, o jų nauda džiaugiasi ne vien jaunesniosios kartos atstovai. Nemažai pokyčių sulaukė ir Kauno apskrities viešoji biblioteka. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos iniciatyva, bemaž ketverius metus, šalyje buvo įgyvendinamas ES fondų finansuojamas projektas „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“.

Meno leidinių skaitykloje taip pat galima naudotis daugiafunkciu spausdintuvu, skeneriu, grafine planšete, bei skirtingų tipų kameromis.
Meno leidinių skaitykloje taip pat galima naudotis daugiafunkciu spausdintuvu, skeneriu, grafine planšete, bei skirtingų tipų kameromis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 9:00 AM

Nuo leidinių iki renginių

Kaip teigė įstaigos vyresnioji metodininkė gyventojų mokymams Nemunė Stonkienė, vos įžengę į Kauno apskrities viešoji biblioteką, lankytojai gali išvysti ir, žinoma, pasinaudoti liečiamuoju terminalu, kuris buvo įdiegtas projekto metu.

„Šis išmanusis įrenginys suteikia galimybę greitai ir patogiai rasti visą reikiamą informaciją – ne tik susipažinti su ibiblioteka.lt portalu, bet ir užsiregistruoti, ieškoti, bei užsisakyti pageidaujamus leidinius. Be to, liečiamasis terminalas pateikia bendrą bibliotekos informaciją, naujienas, pristato čia vykstančius renginius, akcijas, projektus, organizuojamus mokymus ir kita“, – vardijo pašnekovė.

Negalia – ne kliūtis

Projekto įgyvendinimo metu bibliotekos pirmojo aukšto fojė taip pat įdiegta įranga, skirta aklųjų bei silpnaregių bibliotekos lankytojų poreikiams – jiems sudarytos sąlygos visapusiškai naudotis tiek informacijos paieška, tiek skaityti knygas, spaudą ar kitus leidinius.

„Didžiausio populiarumo sulaukia kompiuterinė įranga, turinti ekrano skaitymo programinę įrangą „JAWS“, kuri kompiuterio ekrane esančią informaciją pateikia garsu. Neretai šia įranga naudojasi ir disleksijos sutrikimų turintys bibliotekos lankytojai“, – pastebėjimais dalijosi N.Stonkienė.

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje aklieji ir silpnaregiai taip pat gali naudotis Brailio rašto spausdintuvu, puslapių susegėju bei laminavimo įrenginiu.

„Be abejo, įgyvendintas projektas gyventojams suteikia galimybę nemokamai naudotis viešosios interneto prieigos kompiuteriais, kuriuos jie gali rasti kiekviename bibliotekos aukšte. Džiugu matyti, jog ši paslauga mūsų lankytojams išties labai aktuali“, – sako pašnekovė.

Leidžia pasijusti kūrėju

Tuo metu atnaujintoje bibliotekos mokymų klasėje jų dalyviams bei lektoriams talkina išmanioji lenta, kita pažangi techninė bei kompiuterinė įranga.

„Meno leidinių skaitykloje bibliotekos lankytojams nuo šiol galime pasiūlyti pasinaudoti plačiu kūrybiniu paketu, kurį sudaro įvairios programos, skirtos garsui įrašyti ir redaguoti, vaizdo medžiagai sujungti ir apdoroti, nuotraukoms redaguoti ir retušuoti, grafine planšete piešiniams perkelti į skaitmeninį formatą, taip pat dirbti su vektorine grafika ir t.t.“, – plačias galimybes iliustravo bibliotekos atstovė.

Meno leidinių skaitykloje taip pat galima naudotis daugiafunkciu spausdintuvu, skeneriu, grafine planšete, bei skirtingų tipų kameromis.

Kaip pastebėjo pašnekovė, bibliotekos lankytojai kūrybiniu paketu daugiausia naudojasi norėdami suskaitmeninti šeimos fotografijų archyvus: „Žmonės atsineša negatyvus, juos skenuoja specialiu skeneriu ir apdoroja skaitmeninius vaizdus. Kai kurie redaguotas fotografijas atsispausdina, taip išsaugodami šeimos prisiminimus ateinančioms kartoms“.

Džiugino vaikus iš Ukrainos

Nemažai lankytojų dėmesio susilaukė ir 3D spausdinimo paslauga, bei galimybė išbandyti virtualios realybės akinius, esančius bibliotekos edukacijų erdvėje.

„Pavyzdžiui, 3D spausdintuvu sėkmingai naudojasi studentai, kurie dažniausiai spausdinasi atsiskaitomuosius darbus, o virtualios realybės sistema ypač pradžiugino vaikus iš Ukrainos ir vasaros stovyklų narius“, – prisiminė pašnekovė.

Bibliotekos edukacijos erdvės lankytojų atsiliepimai neabejotinai pozityvūs, sako įstaigos atstovė.

„Žmonės džiaugiasi ne tik galėdami išbandyti naują įrangą, patirti naujų įspūdžių, bet ir nemokamai teikiamomis tokiomis paslaugomis. Tad tikimės, kad lankytojai ne tik patys sėkmingai naudosis ES fondų finansuoto projekto metu gauta įranga, bet ir esant poreikiui pasidalys informacija su artimaisiais ar bičiuliais, kuriems ši įranga taip pat galėtų būti naudinga“, – tikisi Kauno apskrities viešosios bibliotekos vyresnioji metodininkė N.Stonkienė.

ES investicijos

Lietuvos Respublikos finansų ministerija siekia atkreipti dėmesį, kad ES fondų investicijos prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo, kuria esminius pokyčius ir skatina gyventojus jaustis aktyvia Europos bendruomenės dalimi. 2021–2027 m. laikotarpiu Lietuva įgyvendins investicijų už daugiau nei 7,5 mlrd. eurų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.