Frankofonijos mėnuo Kaune kviečia pasinerti į prancūzų kultūrą ir veiklas

Drauge su pavasariu į Kauną sugrįžta frankofoniška kultūra. Visas kovas mieste skirtas jos pažinimui – kauniečiai ir miesto svečiai laukiami nemokamose paskaitose, koncertuose, parodose bei filmų peržiūrose. Savo sričių profesionalai, menininkai ir mėgėjai renginiuose gvildena prancūzakalbių šalių istorijos, politikos, kultūros, meno bei švietimo subtilybes.

 Kauno kino namai „Romuva“ į savo programą įtraukė 5 prancūziškus filmus.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kauno kino namai „Romuva“ į savo programą įtraukė 5 prancūziškus filmus.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-06 10:24

„Kelionės ir naujų kultūrų pažinimas visada suteikia malonių emocijų. Kartais tam nereikia įveikti tūkstančio kilometrų, užtenka tiesiog išeiti į miestą.

Kviečiame nuotykių ieškoti visą kovo mėnesį, pasineriant į daugybę prancūziškų veiklų. Neabejoju, kad kiekvienas atras šį tą sau – turiningai praleis laiką, pagilins žinias, o gal net susigundys išmokti naują kalbą ar aplankyti neatrastus kraštus tarp Šiaurės ir Viduržemio jūrų“, – kvietė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Tradiciškai kovo 1-ąją renginių ciklą pradėjo tarptautinė mokslinė konferencija „Frankofoniškojo pasaulio kultūra ir politika“. Tarp pranešimuose aptariamų temų buvo Kauno modernizmo architektūra ir jos sąsajos su Prancūzija, kultūrinės diplomatijos transformacijos, atminties bei tapatybės problemos.

Šios diskusijos tapo įvadu į visą mėnesį truksiančias viešas paskaitas ir susitikimus su frankofonišką temą tyrinėjančiais mokslininkais bei iš tenykščių kraštų atvykusiais svečiais. Jų pasakojimai, įžvalgos padės dar tiksliau atskleisti jungtis bei skirtybes tarp mūsų patirčių ir gyvenimo būdo.

Kauno kino namai „Romuva“ į savo programą įtraukė 5 prancūziškus filmus. Čia bus pristatytas ir Kanados menininkės Caroline Monnet kūrinys „Bootlegger“. Seniausio Lietuvos kino teatro erdvėse menininkė Loreta Roževičiūtė-Elksnė atveria stereogramų parodą „Mažasis Princas: tikri dalykai akimis nematomi“.

Melomanus džiugins bei pasinerti į užburiantį prancūziškų garsų skambesį kvies Kauno valstybinė filharmonija. Kovo 15 d. violončelininkas Augustas Gocentas ir pianistė Gabrielė Sutkutė klasikinės muzikos garsais nukels klausytojus į švelnų vakarinį sapną Paryžiuje.

Frankofonijos mėnesį vainikuos jaukus ir šiltas prancūzų kilmės muzikantės, dainų kūrėjos ir atlikėjos Clotilde's Solange ir jai akomponuojančio Edgaro Sabilo nemokamas koncertas „Spalvota meilė“.

Atrasti Prancūzijos pėdsakus, istorines legendas ir skonius leis specialus „Kaunas IN“ sukurtas maršrutas „Bonjour, Kaunas“ (kaunastika.lt). Pasivaikščiojimai primins ne vieną elegantišką architektūros grynuolį, dėl kurio Kaunas tarpukariu neatsitiktinai vadintas Mažuoju Paryžiumi.

Visa Frankofonijos mėnesio programa ir registracijos į veiklas: https://www.kaunas.lt/renginiai/frankofonijos-menesio-2023-renginiu-programa/ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.