Vargonininkai nudžiugins melomanus per J. S. Bacho gimtadienį

1685 m. kovo 21 d. Tiuringijos mieste Eizenache gimė kompozitorius, vargonininkas, liuteronų bažnyčios kantorius Johannas Sebastianas Bachas. Baroko epochos genijaus sukaktį Nacionalinė vargonininkų asociacija ir Vilniaus evangelikų liuteronų parapija kasmet pamini vargonų ir chorinės muzikos koncertu „Su gimtadieniu, Johannai Sebastianai!“. Koncertas vyks kovo 21 d., antradienį, 19 val. Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje.

 J.S. Bacho paminklas Veimare.
 J.S. Bacho paminklas Veimare.
 J.S. Bachas Veimare.
 J.S. Bachas Veimare.
 Vilniaus evangelikų liuteronu bažnyčios vargonai.
 Vilniaus evangelikų liuteronu bažnyčios vargonai.
 Mažiesiems parapijiečiams Nacionalinė vargonininkų asociacija pasiūlys unikalią pramogą.<br>A. Sinkaus nuotr.
 Mažiesiems parapijiečiams Nacionalinė vargonininkų asociacija pasiūlys unikalią pramogą.<br>A. Sinkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 14, 2023, 11:19 AM

Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčia pastatyta 1583 m. Maldos namai ne kartą degė, ne sykį buvo restauruoti. 1737 m. Vilniaus liuteronų bendruomenės kvietimu iš Silezijos į Vilnių atvyko architektas Jonas Kristupas Glaubicas: 1737–1744 m. jis vėlyvojo baroko stiliumi restauravo liuteronų bažnyčios interjerą, suprojektavo puošnų barokinį altorių.

1751–1753 m. vokiečių meistras Gerhardtas Arendtas Zelle bažnyčioje pastatė naujus vieno manualo vargonus. Vėlesniuose Vilniaus liuteronų bažnyčios dokumentuose minimi 49 registrų Theodoro Tiedemanno vargonai (1844 m.) ir meistro Juozapo Radavičiaus 27 registrų vargonai (1888 m.), sudegę II-ojo pasaulinio karo pabaigoje.

Dabartinius Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vargonus 2008 m. jungtinėmis pajėgomis pastatė vokiečių kompanija „Orgelbau Klais Bonn“ ir Laimio Pikučio vargonų firma. Vargonų traktūra – mechaninė, vargonai turi du manualus, pedalus, yra 29 registrų.

Visa J. S. Bacho kūryba gali būti skirstoma į keturis laikotarpius: ankstyvąjį (iki 1708 m.) ir kitus tris, įvardinamus miestų, kuriuose Bachas dirbo, pavadinimais (Veimaro, 1708–1717 m., Kioteno, 1717–1723 m. ir Leipcigo, 1723–1750 m.).

Į Veimarą Bachas atvyko 1708 m., pakviestas dirbti rūmų muzikantu kunigaikščio Johanno Ernsto dvare. Čia jis parašė visą pluoštą vargoninių kūrinių, užsitarnavo puikaus vargonininko, pedagogo ir vargonų statybos žinovo šlovę.

Šiame J. S. Bacho gimtadieniui skirtame koncerte skambės Veimaro laikotarpio kūriniai: Preliudas ir fuga D-dur, Koncertas d-moll (pagal Antonio Vivaldi), Fantazija ir fuga c-moll ir Tokata, Adagio ir fuga C-dur, taip pat choralai iš Bacho bažnytinių kantatų.

Koncerte dalyvaus vargonininkai Jurgita Kazakevičiūtė, Eglė Rudokaitė, Dovilė Savickaitė, Balys Vaitkus ir Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios ansamblis „Adoremus“ (vadovė Renata Kreimerė).

Mažiesiems parapijiečiams Nacionalinė vargonininkų asociacija pasiūlys unikalią pramogą: kovo 19-osios rytmetį vargonininkės Eglė Rudokaitė ir Gražina Trekur surengs „Orgelkids“ edukacinį užsiėmimą Vilniaus evangelikų liuteronų parapijos Sekmadieninės mokyklėlės vaikams.

„Orgelkids“ yra „pasidaryk pats“ tipo muzikos instrumentas-konstruktorius, susidedantis iš vargonų rėmo, 24 klavišų klaviatūros, oro dėžės, dumplių, sklendžių ir 48 vamzdelių.

Žingsnis po žingsnio montuodami, sujungdami detales, vaikai sužino, koks vargonų veikimo principas, iš kur ir kaip į vargonų vidų patenka oras, ir su vargonininko-edukatoriaus pagalba surenka nedidelius grojančius vargonėlius.

Renginiai yra edukacinio projekto „Instrumentų karalius kviečia“ dalis. Projektą įgyvendina Nacionalinė vargonininkų asociacija ir Vilniaus evangelikų liuteronų parapija. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.