Tenorą Antaną Zakarauską artimojo netektis išmokė suprasti, koks trapus yra žmogus

Tarptautinį pripažinimą pelnęs tenoras Antanas Zakarauskas savo kelią į muzikos pasaulį pradėjo užsienyje. Jau kurį laiką operos solistas savo karjerą tęsia Lietuvoje. Viena jo grįžimo į gimtinę priežasčių buvo suprastėjusi mamos sveikata. Kovo 24 d. dainininkas pasirodys labdaros renginyje „Dainuoju viltį“.

  A.Zakarauskas su operos legenda G.Bumbry.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
  A.Zakarauskas su operos legenda G.Bumbry.<br>  Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 9:43 PM, atnaujinta Mar 21, 2023, 9:46 PM

Daugelio meno žinovų pripažintam ir vertinamam A. Zakarauskui muzika nėra tik darbas, kurį atlikęs eini namo. Muzika jam – tarsi gyvenimo meilė, be kurios solistas neįsivaizduoja savo gyvenimo.

„Muzika yra pati svarbiausia mano saviraiškos forma. Tai procesas, kupinas minčių, ieškojimų, filosofijos, pačių įvairiausių kūrybos atspalvių, kelionių. Visa tai teikia man tikrą laimę ir gyvenimo prasmę“, – pasakojo tenoras.

Nuo penkerių metų Antaną lydi muzika. Jis nuo vaikystės sąmoningai siekė ugdyti savo muzikinį skonį ir tobulėti.

„Neabejoju, kad kiekvienas žmogus gimdamas atsineša į pasaulį gebėjimą daryti kažką, ką jis sugeba geriausiai. Tik ilgainiui suprantame, ar iš tikrųjų pasirinkome kelią, kuris mums buvo lemtas. Ne visiems išeina intuityviai pajausti savąjį talentą, tad man turbūt pasisekė“, – šypsosi solistas.

Muziko kelio jis niekada netapatino tik su profesija. Muzika jis kasdien kvėpuoja.

Svarbu sustabdyti akimirką

Antaną muzikuoti įkvepia teigiamos emocijos ir nauji kūrybiniai projektai.

„Tai gali būti sekundė, valanda ar netgi metai. Netikėtas momentas pasakyti kažką svarbaus. Nė vienas menininkas negali savęs išreikšti, jei jis neturi, ką pasakyti. Svarbu yra remtis tuo, ką pats išgyvenai, nesvarbu ar tai buvo linksma, ar liūdna patirtis, gilus ar paviršutiniškas išgyvenimas. Svarbiausia sustabdyti akimirką ir ją užfiksuoti“, – aiškino operos solistas.

Tenorą A. Zakarauską dainuoti ir likti muzikos kelyje įkvėpė garsūs menininkai – Virgilijus Noreika, Arūnas Malikėnas, Araxas Mansourianas, Glennas Winslade'as, Sigutė Stonytė, Joshua Hechtas ir Grace Bumbry. Anot dainininko, jų gyvenimas ir kūrybinė veikla išties išskirtiniai.

Australai įvertino talentą

Pasak A. Zakarausko, baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją Vilniuje, iš didelių muzikos autoritetų jis išgirdo, kad įsitvirtinti gimtinėje jam gali būti sudėtinga. Tenoras nutarė išvykti svetur.

„Kai atėjo metas iškeliauti, rinkausi tarp Anglijos, Amerikos ir Australijos. Išvykau į pastarąją. Tai buvo vienas geriausių mano sprendimų. Ten studijavau, mokiausi pas privačius pedagogus, lavinau balsą, kaupiau vaidmenis. Po kiek laiko man buvo suteiktas išskirtinio talento statusas, suteikęs teisę gyventi šalyje visą laiką“, – prisiminė tenoras.

Vyras iš Australijos grįžo prieš 10 metų. Šiandien jo kasdienybė kupina muzikos ir bendravimo su įdomiais, įvairiais žmonėmis. Prakalbus apie pasirodymus Lietuvoje, tenoras prisipažino, kad jų čia nėra tiek daug, kiek norėtų.

„Lyginti skirtingų šalių nenoriu, bet galiu pasakyti, kad savų privalumų turi ir lietuviai, ir australai. Australija – daugiakultūris kraštas, ten puikios klimato sąlygos. Bet gyvenimo būdas labai skiriasi nuo lietuviškojo. Australai daugiau dėmesio skiria ir kultūrai, sportui, švietimui. Kai grįžau į Lietuvą, man labiausiai trūko saulės ir šilumos“, – pasakojo artistas.

Pašlijusi mamos sveikata

Tenorą visada siejo ypatingas ryšys su mama. Ji būdavo šalia, kai jam to labiausiai reikėjo. Tačiau negailestinga mamos liga juos išskyrė.

„Tada mane supo tamsa, dabar tas iššūkių kupinas periodas man atrodo šviesus ir prasmingas, nes jis išmokė mane suprasti žmogaus trapumą, nesureikšminti materialinių dalykų ir vertinti tai, kas svarbiausia, – meilę ir sveikatą“, – atviravo A. Zakarauskas.

Skaudžią netektį išgyvenęs tenoras linki visiems pasirūpinti savo sveikata laiku ir neatidėlioti profilaktiškų apsilankymų pas gydytoją.

„Jei jūs tikrai mylite savo artimuosius – nedelskite ir pasirūpinkite savo sveikata“, – patarė A. Zakarauskas.

Labdaringa veikla „Sužydėjusi viltis

Jau 15 metus iš eilės Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija imasi iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“.

„Ši iniciatyva man ypač svarbi, nes susidūriau su krūties vėžio diagnostika artimoje aplinkoje. Ji suteikia vilties visoms moterims, kurias užklumpa ši klastinga liga. Visada palaikau ir palaikysiu tuos, kurie bando užkirsti kelią šios ligos progresavimui“, – sakė A. Zakarauskas. Jo pasirodymas vainikuos iškilmingą labdaros koncertą.

Iniciatyvos metu surinktos lėšos skiriamos ankstyvosios krūties vėžio diagnostikos priemonėms įsigyti. Moterys taip pat skatinamos pasitikrinti sveikatą, joms primenama prevencinės medicinos svarba.

Kovo 24 d. iniciatyvą vainikuos spalvingas labdaros renginys „Dainuoju viltį“. Labdaros vakarą jau antrus metus iš eilės organizuoja renginių ir komunikacijos agentūra „OLIVE. Gyva komunikacija“.

Norintys prisidėti prie organizacijos ir jai paaukoti arba įsigyti bilietus tai padaryti gali oficialioje Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos svetainėje: https://www.iwavilnius.com/blossom-of-hope

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.