Jovita Dabašinskienė tapo plaktuku ant lentos

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos (Trakų g. 10) Parodų salėje atidaroma Jovitos Dabašinskienės darbų paroda „Styginių menas“. Originalų paveikslų „tapymo“ būdą – plaktuku ant lentos – Jovita atrado per pirmąjį koronaviruso pandemijos karantiną.

J.Dabašinskienės kūrybos priemonės.
J.Dabašinskienės kūrybos priemonės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-01 14:37

„Tapyti“ plaktuku ant lentos – tai ne pieštuku ant balto popieriaus piešti. Padaręs klaidą neištrinsi, todėl labai gerai reikia apgalvoti, kur kalti vinį, kad lenta nesuskiltų ir piešinys „nesuplyštų“, kad tarpeliai tarp jų būtų vienodi, o lenkimo linija graži.

Gali būti ir taip, kad prasėdėjus prie paveikslo 50–60 valandų lenta gali sutrūkti ir visas darbas nueis niekais. „Drobe“ tampa ne tik natūralios medžio lentos, bet ir klijuoto medžio bei medžio drožlių plokštės.

Ruošinys dažomas, nutepamas aliejumi, deginamas, aptempiamas įvairių spalvų oda. Pirmiausia reikia apgalvoti vinučių išdėstymą, tarpelius tarp jų, kad piešinys būtų tikslus ir išvaizdus. Svarbu, jog iškart kiekviena vinis būtų savo vietoje, nes ją ištraukus liks skylutė.

Per dvejus metus plaktuku, vinutėmis, žnyplėmis ir siūlais J.Dabašinskienė „nutapė“ per 100 „styginių meno“ paveikslų. Originalūs darbai iškeliavo į Vokietiją, Norvegiją, Airiją, Šveicariją, Ameriką, Angliją, Ispaniją.

Jovitos dovanomis pasipuošė ir ne viena Marijampolės įstaiga: gydytojo kabinetas, veterinarijos klinika, raktų dirbtuvės, šunų veislynas, jaunėlio sūnaus darželio grupė, taip pat draugių namai, darbo kabinetai ir kt.

Jeigu norite nustebinti savo artimą draugą originalia dovana, pasakykite užuominą, kas turėtų būti pavaizduota paveiksle, galbūt draugo pomėgis, galbūt augintinis, gal draugo profesija, galbūt šmaikšti tema, visa kita palikite Jovitai ir ji tikrai nustebins.

Visus esamus ir būsimus darbus galima pamatyti Jovitos surengtose parodose arba socialiniame tinkle "Facebook" „Jovita tapo“.

J.Dabašinskienės darbų paroda „Styginių menas“. Balandžio 3–22 d. Vilniaus apskrities A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos (Trakų g. 10) Parodų salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.