Kūrinio pavadinime užšifravo jautrią žinią

Muzikoje kiekviena nata simbolizuoja tam tikrą spalvą. Balandį prasidedančio tarptautinio festivalio „Kaunas Jazz“ varpų muzikos koncerte viena, pati šviesiausia, nata, kuri simbolizuoja geltoną spalvą, bus skirta ypatingai festivalio asmenybei atminti.

2015 metais įamžintus festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytoją J.Jučą (kairėje), sausį anapilin iškeliavusią ilgametę festivalio meno vadovę I.Jučaitę-Sarneckienę ir kompozitorių G.Kuprevičių siejo ilgametė draugystė.<br>M.Patašiaus nuotr.
2015 metais įamžintus festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytoją J.Jučą (kairėje), sausį anapilin iškeliavusią ilgametę festivalio meno vadovę I.Jučaitę-Sarneckienę ir kompozitorių G.Kuprevičių siejo ilgametė draugystė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-05 08:26, atnaujinta 2023-04-06 01:05

Tarptautinis džiazo muzikos festivalis „Kaunas Jazz“ neįsivaizduojamas be varpų muzikos koncerto.

Nuo pat 1993 metų kiekvieną pavasarį festivaliui prasidedant pulkai kauniečių ir miesto svečių traukia į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį ir klausosi iš čia esančio bokšto sklindančių kariljono varpų muzikos koncertų.

Ne išimtis ir šie metai. Tik koncertas šį kartą bus labai ypatingas.

Koncertas bus išskirtinis

Šiemet varpų muzikos koncertas vyks balandžio 28 dieną. 49 kariljono varpus prakalbins ir į užburiantį skambesį sujungs kompozitorius Giedrius Kuprevičius.

Koncertas pavadintas „Dedication In d (re)“.

Šiame pavadinime užšifruota jautri, jaudinanti žinia. Kompozitorius savo kūrinį dedikuos sausio 6 dieną anapilin išėjusiai ilgametei festivalio meno vadovei Indrei Jučaitei-Sarneckienei.

Festivalio „Kaunas Jazz“ sumanytojas ir Indrės tėvas Jonas Jučas pasakojo, kad artėjant šių metų džiazo šventei kompozitoriui G.Kuprevičiui užsiminė, kad šis galėtų surengti varpų muzikos koncertą, nors į varpinės bokštą profesorius jau lipa retai.

Suskambės šviesiausia nata

Po kurio laiko džiazo festivalio krikštatėvis sužinojo, kad profesorius kuria specialų muzikos kūrinį varpams.

„Kiekviena nata turi savo raidę. Do atitinka raidę C, re yra raidė D, mi – E, fa yra raidė F, sol – G, la – A, si yra B arba H. G.Kuprevičius savo kūrinio pavadinime panaudojo šifrą ir jį suprantant galima perskaityti, kad kūrinys bus skirtas Indrei atminti“, – pasakojo J.Jučas.

Kiekvienai natai yra priskirta ir kokia nors spalva.

„Re nata yra pati šviesiausia, simbolizuoja geltoną spalvą“, – teigė J.Jučas.

Didžiuojasi retu instrumentu

J.Jučas priminė, kad Indrę ir G.Kuprevičių siejo draugystė ir aistra varpams.

Pernai, kai ji jau sirgo, koncertuose beveik nesilankė, bet varpų muzikos garsais mėgavosi.

Dar 2006 metais, atnaujinant Kauno kariljoną, buvo pagaminta 14 papildomų varpų. Vienas jų pavadintas G.Kuprevičiaus, kitas – „Kaunas Jazz“ vardu, nes muzikos pasaulio atstovai paaukojo savo lėšų, kad varpai būtų nulieti. Džiazo festivalio varpo garsas atitinka si bemol.

Tradicija rengti varpų muzikos koncertus džiazo šventės metu nenutrūko nė vienais metais, kad ir kas būtų atsitikę.

„Kariljonų pasaulyje yra tik 600. Mūsų festivalis didžiuojasi, kad galime pakviesti į tokio išskirtinio instrumento koncertus ir šią muziką pristatyti festivalio klausytojams“, – sakė J.Jučas.

Nauji varpai taip pat suskambo balandį

Kaune 35 varpų kariljonas buvo įkurtas 1937 metais. Varpai buvo išlieti Belgijoje. Jiems suteikti žuvusių Lietuvos vaduotojų-gynėjų ir Lietuvos laisvės kovų vardai.

Vienas varpas nuliedintas Filadelfijoje (JAV). Jį, kaip Laisvės simbolį, išsivadavusiai tautai padovanojo lietuviai emigrantai. Vienoje varpo pusėje buvo išlietas Vytis, kitoje – priesakas: „O, skambink per amžius Vaikams Lietuvos, kad laisvės nevertas, kas negina jos“.

Kauno kariljonas Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte įrengtas generolo Vlado Nagevičiaus ir kompozitoriaus Juozo Tallat-Kelpšos iniciatyva.

Nuolatiniai varpų koncertai prasidėjo 1956 metais. Pirmieji kariljonieriai buvo Viktoras ir Giedrius Kuprevičiai.

2006 metais Kauno kariljonas buvo restauruotas. Nyderlanduose, Astene esančioje varpų liejykloje „Royal Eijsbouts“, iš naujo suderinti 35 varpai. Į Lietuvą sugrįžo kartu su 14 naujų varpų ir nauja klaviatūra.

Visi darbai atnaujinant varpus baigti 2006 metų balandžio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?