Pagerbs šviesų Lietuvos vargonų patriarcho atminimą: jis grojo popiežiui, monarchams ir prezidentams

Balandžio 30 d., sekmadienį, 16 val. Vilniaus arkikatedroje bazilikoje vyks šviesaus atminimo vargonininko, vargonų restauratoriaus, pianisto, pedagogo Bernardo Vasiliausko 85-osioms gimimo metinėms skirtas koncertas.

 B. Vasiliauskas.<br> S.Žiūros nuotr.
 B. Vasiliauskas.<br> S.Žiūros nuotr.
 B. Vasiliauskas.<br> A.Rakausko nuotr.
 B. Vasiliauskas.<br> A.Rakausko nuotr.
 B. Vasiliauskas.<br> A.Rakausko nuotr.
 B. Vasiliauskas.<br> A.Rakausko nuotr.
 B. Vasiliauskas ir J.Domarkas.<br> A.Rakausko nuotr.
 B. Vasiliauskas ir J.Domarkas.<br> A.Rakausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 6:44 PM

B. Vasiliauskas (1938.04.28–2022.02.21) – neeilinė mūsų muzikinės kultūros asmenybė. Jis buvo kuklumo pavyzdys, niekada specialiai neieškojęs pripažinimo, tačiau užėmęs labai reikšmingą vietą Lietuvos vargonų pasaulyje, gerbtas ir vertintas visų, kurie yra su juo susidūrę.

Daugiau nei penkis dešimtmečius B. Vasiliausko veikla buvo susijusi su vargonais. Nuo pat vargoninio kelio pradžios ir pergalės pirmajame M. K. Čiurlionio vargonininkų konkurse 1968-aisiais Bernardas tapo išskirtiniu Lietuvos vargonininku.

Jo talentas greitai ir kokybiškai paruošti naujus kūrinius tapo postūmiu mūsų kompozitoriams kurti stambius vargoninius veikalus: B. Vasiliauskas buvo pirmasis didelės dalies naujų vargonų kūrinių atlikėjas – premjeras galima būtų skaičiuoti dešimtimis. Jis daug koncertavo kaip solistas, taip pat ir su daugeliu Lietuvos atlikėjų, chorų, orkestrų, gastroliavo Europoje, Azijos šalyse, JAV, Kanadoje ir kt.

1988 m. Vilniaus arkikatedrą grąžinus tikintiesiems, vienas pirmųjų su Bažnyčios hierarchais į Arkikatedrą įžengė ir vargonininkas B. Vasiliauskas. Jį vargonuoti pasikvietė tuometis Arkikatedros klebonas monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas.

Arkikatedros erdvė Bernardui ir iki tol buvo puikiai pažįstama – čia veikusioje Paveikslų galerijoje jis grojo daugybę kartų, o 1968 m. dalyvavo Pirmajame Vilniaus vargonų muzikos festivalyje. Per daugiau nei trisdešimt tarnystės metų B. Vasiliausko rankomis Arkikatedros vargonai skambėjo lankantis Šventajam Tėvui popiežiui Jonui Pauliui II, monarchams ir prezidentams, per visus svarbiausius Bažnyčios renginius.

B. Vasiliauskas ilgai darbavosi ir vargonų statybos srityje ir buvo nepamainomas „Vilniaus vargonų dirbtuvių“ intonatorius. Jo skvarbios klausos dėka vargonų vamzdžiai įgydavo šiltą ir gyvą skambesį iki šiol girdimą dešimtyse minėtų dirbtuvių pagamintų vargonų.

2013 m. B. Vasiliauskas buvo įvertintas LR Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ ir Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo statulėle „už vargonų gausmą virš Vilniaus“. 2014 m. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčios vargonų 30-mečio proga pelnė medalį „už Kuršių nerijos kultūrinių tradicijų puoselėjimą ir indėlį garsinant Neringos vardą“.

Ciklo „Vox organi Cathedralis 2023“ („Katedros vargonų balsas“) pradžios koncerte, kurį Nacionalinė vargonininkų asociacija skiria maestro atminimui, baroko ir romantizmo epochų kūrinius B. Vasiliauskui dedikuos jo kolegos vargonininkai iš Vilniaus arkikatedros, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos: Eglė Rudokaitė, Jurgita Kazakevičiūtė, Diana Encienė ir Balys Vaitkus.

Programoje skambės N. Bruhnso, J. S. Bacho, J. G. Rheinbergerio, Ph. Wolfrumo, E. Elgaro ir M. K. Čiurlionio kūriniai. Renginį ves buvusi B. Vasiliausko vargonų klasės Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studentė, muzikologė dr. Eglė Šeduikytė-Korienė. Įžangos žodį tars Arkikatedros administratorius kun. Virginijus Česnulevičius.

Projektą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.