Grįžta Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis: laukia ir tai, ko nesitikime iš klasikos

Po ketverių metų tylos į uostamiestį sugrįžta Klaipėdos koncertų salės (KKS) organizuojamas III Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas. Šio muzikos instrumento garsai liesis visame mieste 6 dienas – nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro. Skirtingose erdvėse klausytojai galės išgirsti violončelę džiazuojančią, dainuojančią ir net šokančią.

 Praėjusio festivalio akimirka.<br> Festivalio archyvo nuotr.
 Praėjusio festivalio akimirka.<br> Festivalio archyvo nuotr.
 Kauno kamerinis orkestras.<br> V. Dranginio nuotr.
 Kauno kamerinis orkestras.<br> V. Dranginio nuotr.
„Dagamba“.<br> Rengėjų nuotr.
„Dagamba“.<br> Rengėjų nuotr.
 D. Geringas.<br> Rengėjų nuotr.
 D. Geringas.<br> Rengėjų nuotr.
 Violončelių oktetas „Cello club“.<br> Rengėjų nuotr.
 Violončelių oktetas „Cello club“.<br> Rengėjų nuotr.
 G. Pyšniakas.<br>U. Žilinskės nuotr.
 G. Pyšniakas.<br>U. Žilinskės nuotr.
 E. Dindo.<br> Rengėjų nuotr.
 E. Dindo.<br> Rengėjų nuotr.
 M. Barley. <br>M. Farley nuotr.
 M. Barley. <br>M. Farley nuotr.
 J. Pernoo.<br> Rengėjų nuotr.
 J. Pernoo.<br> Rengėjų nuotr.
 Kyung Jun Lee.<br> Rengėjų nuotr.
 Kyung Jun Lee.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 2, 2023, 11:00 AM

Gegužės 8–13 dienomis festivalyje klausytojai išgirs ir pamatys tai, ko nesitikėtų iš klasikos.

Kuria naujas muzikos tradicijas

Šiemet festivalis dedikuotas dviem reikšmingoms Klaipėdai ir visai Lietuvai sukaktims pažymėti – pirmosios violončelės mokyklos įsteigimo Lietuvoje (1923–2023) šimtmečiui ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-osioms metinėms. Bus surengta daugiau nei 30 koncertų, iš kurių didžioji dalis nemokami, daugiau nei 20 skirtingų miesto viešųjų erdvių.

Pasirodymus surengs pasaulinio lygio violončelės virtuozai, pedagogai, studentai iš 29 pasaulio šalių – Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Pietų Korėjos, JAV ir kitų. Klausytojai turės progą atrasti violončelę muzikoje, šokyje, teatre, kine ir dailėje.

Bus surengtas ir violončelės konkursas, pavadintas tarptautinę šlovę pelniusio, 2002 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, Lietuvos ir Vokietijos violončelininko, dirigento Davido Geringo vardu.

„Galiu drąsiai teigti, kad jau tradicine tapusi ši muzikos šventė, kaip įžūlus, drastiškas ir žavus pavasaris, be atokvėpio kurs aukščiausio muzikinio lygio kupiną kasdienybę. Klaipėdos koncertų salės pristatomas festivalis dovanos pasaulinio lygio muzikinę programą, kuri išliks viena svarbiausių uostamiesčio kultūrinio gyvenimo dalių“, – festivalio reikšmę pabrėžė KKS direktorius Tadas Grabys.

„Mane nuolatos pasiekia žinios, kad violončele groti renkasi vis mažiau žmonių. Tikiu, kad šis festivalis ir konkursas padės plačiau paskleisti žinią ir paskatinti daugiau jaunų žmonių atrasti šį muzikos instrumentą. Tad mano, kaip šio konkurso ambasadoriaus, tikslas – populiarinti violončelę ir ja atliekamą muziką“, – apie konkurso misiją pasakojo D. Geringas.

Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas pradėtas rengti Klaipėdos kamerinio orkestro (KKO) meno vadovo Mindaugo Bačkaus iniciatyva 2017 metais. Kas dvejus metus rengiamas projektas paskutinį kartą įvyko 2019-aisiais, o 2021 metais dėl pasaulinės pandemijos buvo perkeltas į 2023-uosius.

Koncertai – arčiau klausytojų

15 minučių trukmės nemokami koncertai atkeliaus į erdves, kur stipriausiai juntamas miesto pulsas. Gausiame miesto šurmulyje miestelėnai kviečiami būti atidūs, nes violončelės garsus bus galima išgirsti pusryčiaujant, pietaujant ar palydint dieną tokiose erdvėse, kaip viešbučiai „Amberton Hotel Klaipėda“, „Victoria Hotel Klaipėda“ PC „Akropolis Klaipėda“, Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka, senoji turgavietė, gastrobaras „Švyturys Bhouse“ ir kitos.

Pavakariais ir vėlyvais vakarais vaikštinėjančius senamiesčio gatvėmis violončelės garsai ragins nepraeiti pro šalį. Klaipėdos lėlių teatre klausytojų lauks profesionalių atlikėjų iš Jungtinių Amerikos Valstijų Alasdair Fraser (smuikas) ir Natalie Haas (violončelė) unikali škotų folkmuzikos programa.

Pilies muziejaus šiaurinė kurtina kvies į judesio, šokio ir muzikos performansą, kurį atliks violončelių oktetas „Cello club“ bei Klaipėdoje gyvenantis ir kuriantis belgų choreografas, šokėjas Nielsas Claesas.

Kinomanai kviečiami nepraleisti galimybės išvysti 2008 metais japonų režisierius Yōjirō Takita sukurtą filmą „Išėjusieji“, kurį pristatys kino kritikas bei apžvalgininkas Edvinas Pūkšta. Smalsiausių dėmesį kaustys iš gastrobaro „Švyturys Bhouse“ sklindantys roko klasikos garsai. Naktinę Klaipėdą drebins analogų neturinti profesionalių muzikantų grupė iš Klaipėdos „Voiceless“, kurios sudėtis – dvi violončelės ir būgnai.

Net trys nemokami koncertai tradiciškai klausytojus sukvies į Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčią.

Grieš du simfoniniai orkestrai

Daugelis renginių iš viešųjų miesto erdvių kvies sugrįžti į pagrindinę Klaipėdos koncertų salės sceną, kurioje taip pat vyks festivalio koncertai. Unikalia programa išsiskirs atidarymo koncertas, kuriame pasirodys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO), vadovaujamas meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Gintaro Rinkevičiaus.

III Tarptautinį Davido Geringo violončelininkų konkursą LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje vainikuos laureatų apdovanojimo ceremonija ir koncertas, kuriame pasirodys KKO, konkurso laureatai ir programos dirigentas Martynas Staškus. Aukščiausia nata kartu palydėti festivalį kvies uždarymo koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO), vadovaujamu meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Modesto Pitrėno.

Ir tai tik dalis Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio ir konkurso renginių, kurie gegužės 8–13 dienomis kvies į pažintį su netikėtomis spalvomis atsiskleisiančia violončele.

Visą festivalio programą galima rasti čia: www.celloklaipeda.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.