Parodai „Kraupios istorijos“ skirti renginiai – ar tiesa, kad pirmasis vampyras atsirado Lenkijoje

Adomo Mickevičiaus institutas su partneriais rengia susitikimą su knygos „With stake and spade“ autoriumi Łukaszu Kozaku ir Adamo Strugo koncertą „Elgetų giesmės“, lydinčius parodą „Kraupios istorijos: Aleksandra Waliszewska ir Rytų bei Šiaurės Europos simbolizmas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Klaudiusz Gomerski, Adomo Mickevičiaus institutas

May 4, 2023, 5:07 PM

Gegužės 11 d. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje per susitikimą su Łukaszu Kozaku bus diskutuojama temomis, susijusiomis su įvairiausiais į vampyrus panašiais padarais ir burtininkais.

Autorius, remdamasis šaltiniais iš Lenkijos ir Lietuvos teritorijų, pristatys slavų tradicija paremtą lenkų liaudies mitologiją. Pasak tyrinėtojo, senuosiuose pasakojimuose yra populiarus vampyrų motyvas, tačiau jie retai tapatinami su slavų tikėjimų herojais. Jo manymu, pirmojo vampyro ištakos slypi Lenkijoje.

Łukasz Kozak – medievistas, knygų autorius, informacinių technologijų ir kultūrinio paveldo sklaidos specialistas. Nematomų kultūros istorijos gijų tyrinėtojas, dėstytojas. Nuolat bendradarbiauja su Lenkijos nacionalinės bibliotekos Skaitmeninių rinkinių skyriumi.

Susitikimą ves antropologė Rūta Miškinytė – istorikė, kuratorė, Vilniaus universiteto doktorantė, taip pat kasmetinio Lietuvos fantastikos mėgėjų suvažiavimo „Lituanicon“ organizacinio komiteto narė.

Gegužės 13 d. 22 val. taip pat Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje per Muziejų naktį vyks Adamo Strugo koncertas. Artistas atliks liaudies dainas, parinktas pagal keliaujančių elgetų giesmininkų repertuarą. Per koncertą bus deklamuojami Adomo Mickevičiaus ir Bolesławo Leśmiano eilėraščiai. Dainininkui ratukine lyra akomponuos Hipolit Woźniak.

Atlikėjas savo didele patirtimi instrumentinės muzikos srityje ir unikaliu balsu puikiai dera prie šio renginio temos.

Aleksandros Waliszewskos darbų paroda Kaune veikia nuo vasario 3 d. Ekspoziciją sudaro daugiau kaip 200 darbų, sukurtų 36 menininkų iš Lenkijos, Čekijos ir Baltijos šalių nuo XIX a. iki šių dienų, o parodos ašis – Aleksandros Waliszewskos kūriniai.

Adomo Mickevičiaus institutas parodą rengė kartu su Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi. Partneriai – Varšuvos šiuolaikinio meno muziejus, kino teatras „Romuva“ ir Lenkijos institutas Vilniuje.

Adomo Mickevičiaus institutas – 2000 m. įsteigta Lenkijos nacionalinė kultūros institucija. Jo tikslas skatinti ilgalaikį susidomėjimą lenkų kultūra visame pasaulyje įgyvendinamas bendradarbiaujant su užsienio partneriais ir vykdant tarptautinius kultūrinius mainus, atsižvelgiant į galutinius vartotojus ir laikantis Lenkijos užsienio politikos nuostatų. Iki 2022 m. institutas įgyvendino projektus daugiau nei 70 šalių šešiuose žemynuose. Adomo Mickevičiaus institutas pavaldus Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.