Artėjant „Eurovizijai“ – Seimo dėmesys sutartinėms

Seimas į atmintinų dienų sąrašą ketina įtraukti Lietuvių polifoninių dainų – sutartinių – dieną. Tai numatančias Atmintinų dienų įstatymo pataisas antradienį Seimui pateikęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Robertas Šarknickas ją siūlo minėti lapkričio 16 d.

 Sutartinių giedotojos „Trys keturiose“.<br> LR archyvo nuotr.
 Sutartinių giedotojos „Trys keturiose“.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 1:51 PM

Ši data pasirinkta atsižvelgiant į tai, kad Lietuvių daugiabalsės dainos – sutartinės – 2010 m. lapkričio 16 d. buvo įtrauktos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

„Ši diena nepelnytai nėra įtraukta į atmintinų dienų sąrašą. Siūlau sugrąžinti į mūsų gyvenimą šią svarbią datą“, – kvietė R. Šarknickas.

Seimo narys Stasys Tumėnas tvirtino, kad mes pasauliui esame įdomūs savo išskirtinumu, tapatybės rodymu.

Parlamentarai tikisi, kad po „Eurovizijos“, kur skambės daina ČIŪTO-TŪTO, pasaulis daugiau išgirs apie Lietuvą. Seime diskutuojant apie naują atmintiną dieną, parlamentarai linkėjo sėkmės „Eurovizijoje“ mūsų atlikėjai Monikai Linkytei.

Anot R. Šarknicko, „lietuvių polifoninės dainos – sutartinės – tai lietuvių tradicinės muzikos fenomenas, itin sena polifonijos forma, atsiradusi dar iki Lietuvos krikšto“. Įtraukti Lietuvių polifoninių dainų – sutartinių – dieną į atmintinų dienų sąrašą siūloma „siekiant pagerbti ir priminti visuomenei mūsų esmines tautos identiteto saugotinas nematerialias kultūros paveldo vertybes“.

Atmintinų dienų įstatymo pataisą po pateikimo antradienį palaikė 98 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 12 parlamentarų. Šiuo metu Atmintinų dienų sąraše yra 77 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.