Šeštą kartą Vilniaus viešose erdvėse vyks tarptautinis gatvės menų festivalis SPOT

Menų spaustuvė jau šeštus metus kviečia susipažinti su įvairiomis gatvės menų formomis, kasmet vasarą pakviesdama į tarptautinį gatvės menų festivalį SPOT. Iki šiol šis festivalis tradiciškai vykdavo liepos antrąją savaitę, na o šiais metais džiaugtis festivaliu kviečiama anksčiau – jau birželio 29 – liepos 2 dienomis.   

Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Pernykštis festivalis. <br>S.Žiūros nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 2:02 PM, atnaujinta Jul 31, 2023, 1:34 PM

„Prieš daugiau nei šešerius metus gimusi mintis pradėti rengti naują šiuolaikinių gatvės menų festivalį mieste mums buvo tikras iššūkis. Ar tikrai Vilniui reikia dar vieno festivalio, kai miestas tiesiog perpildytas kultūrinių renginių gausa? Ar pavyks mums palikti erdvę, kurioje tuo metu jau gerą dešimtmetį vykdėm savo veiklą ir perkelti renginius į viešąsias sostinės erdves? Ar tikrai Lietuvos klimatas yra tinkamas renginiams lauke? Tai tik keli iš gausybės klausimų, į kuriuos tuo metu atsakymų neturėjome. 

Tačiau jau po pirmojo SPOT festivalio, kurio pasirodymams pritaikėme netikėčiausias miesto erdves, tapo akivaizdu, kad tokio festivalio miestui reikia! Festivalis tiesiog natūraliai įsiliejo į Vilniaus gyvenimą ir savo renginiais paįvairino miesto kasdienybę.  Jo dėka festivalio lankytojas kiekvieną kartą iš naujo atranda arba kiek kitaip pamato Vilniaus miesto erdves, o aplinkos detalės kaip miesto triukšmas ar pro šalį einantis atsitiktinis praeivis, tampa netikėta festivalio dalimi!,– pasakoja Menų spaustuvės direktorė Jolita Balandytė.

Kasmet tarptautinis gatvės menų festivalis SPOT Vilnių paverčia žaidimų aikštele, kviesdamas atrasti įvairius užsienio šiuolaikinių gatvės menininkų pasirodymus bei lietuvių kūrėjų darbus, supažindina su įvairia menine programa bei kviečia į edukacinius užsiėmimus, kurie leidžia miestą pamatyti kitomis akimis, kaip erdvę eksperimentams lavinant vaizduotę ir siekiant atrasti dar nematytas jo spalvas.

„Atšventus mažą, bet mums labai svarbų penkerių metų jubiliejų, ėmėme galvoti, koks festivalis turi būti toliau. Atsigręžus atgal galima pareflektuoti, jog pirmieji SPOT festivaliai buvo be lietuvių pasirodymų, nes pradėjome nedrąsiai, bet su dideliu užsidegimu – ugdėme publiką, atveždavome gatvės menų projektus iš Katalonijos, Belgijos, Prancūzijos bei kitų šalių. Kūrėme edukacines programas, kūrybines dirbtuves ir štai – šiemet, šeštojo festivalio metu – daugiau nei pusę programos sudarys lietuvių darbai! Tai didelis pasiekimas ir džiaugsmas, kad pagaliau galime pristatyti lietuvių kūrėjų darbus, kurie sukurti viešosioms miesto erdvėms. SPOT yra pastebėtas užsienio prodiuserių ir festivalių organizatorių, turime didžiulį būrį festivalio ambasadorių – menininkų skleidžiančių žinutę apie Vilniuje vykstantį festivalį bei nuostabų mūsų miestą!,– pasakoja SPOT programos sudarytoja Judita Strumilaitė.

Šiais metais festivalis SPOT supažindins ne tik su lietuvių darbais, bet ir su Švedijos menininkių  šiuolaikinio cirko spektakliu miške, pasakojančiu apie žmonių tarpusavio ryšį ir santykį su gamta. Ispanų menininkė kvies į išskirtinį pasivaikščiojimą su mitinėmis, senovinėmis bei dabarties istorijomis apie gyvenimą, transformaciją ir pokyčių priėmimą, o štai šveicarų menininkai kartu su senyvo amžiaus vilniečiais kurs ir viešai pristatys komišką projektą, kuris vers susimąstyti apie superherojaus amžinos jaunystės įvaizdį. 

Birželio 29 – liepos 2 dienomis šiuolaikiniais gatvės menais alsuos tiek Vilniaus senamiesčio gatvelės, tiek atokesnės miesto gamtinės erdvės! Šokio spektakliai, šiuolaikinio cirko pasirodymai, interaktyvios ekskursijos ir dar daugiau visko – tarptautiniame gatvės menų festivalyje – SPOT, atvirose Vilniaus erdvėse, nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.