Paskelbti Lietuvos kompozitorių 2022 metų kūriniai

2023 m. gegužės 23 d. Kompozitorių namuose buvo paskelbti Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuojamų Metų kūrinių rinkimų rezultatai. Kompozitoriams buvo įteiktos premijos penkiose kategorijose ir papildomi prizai.

T. Tereko ir L. Parulskio vizualas.
T. Tereko ir L. Parulskio vizualas.
 A. Navickas.<br> I. Vyšniauskaitės nuotr.
 A. Navickas.<br> I. Vyšniauskaitės nuotr.
 E. Medekšaitė.<br> LMIC nuotr.
 E. Medekšaitė.<br> LMIC nuotr.
 J. Kubilius.<br>Lukkbe nuotr.
 J. Kubilius.<br>Lukkbe nuotr.
 R. Žiūkaitė.<br>I. Aleliūno nuotr.
 R. Žiūkaitė.<br>I. Aleliūno nuotr.
 J. E. Šedytė.<br>J. Mykolaitytės nuotr.
 J. E. Šedytė.<br>J. Mykolaitytės nuotr.
 Š. Nakas.<br> I. Vyšniauskaitės nuotr.
 Š. Nakas.<br> I. Vyšniauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 8:20 PM

Premija Orkestrinių kūrinių kategorijoje atiteko kompozitoriui, atlikėjui, radijo laidų kūrėjui Šarūnui Nakui už seansą dviem orkestrams „Moters žvilgsnis“, kurio premjera įvyko 2022 m. spalio 8 d. Vilniaus Rotušėje, festivalyje „Muzikos ruduo“. Premjerą atliko Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, dirigentai Mantvydas Drūlia ir Karolis Variakojis.

„Kai sutrinki. Ir ta būsena stebėtinai ilgai užtrunka, o gal niekada neišnyksta, šmėžuodama nakties ir dienos sapnuose, kaip koks tolstantis debesis peizaže. Lyg ir nieko ypatinga, tik žvilgsnis, bet kaskart kitaip persmelkiantis. Tai tinka ir mūsų atminčiai apibūdinti: žodžiais nenusakoma nuojauta, ateities šešėlis ar net tylinčio balso aidas“, – prieš premjerą intriguojančiai pasakojo netradicinio muzikos žanro kūrinio – seanso – autorius.

Sceninių kūrinių kategorijoje premija atiteko dviem kompozitoriams – Albertui Navickui ir Jūrai Elenai Šedytei – už muziką tarpdisciplininiam šiuolaikinio baleto spektakliui „Orfėjas, Euridikė“, kurio premjera įvyko lapkričio pabaigoje Dūmų fabrike. Kiti kūrybinės grupės nariai: choreografas Martynas Rimeikis, libreto autorius Rimantas Ribačiauskas, scenografas ir šviesų dailininkas Arvydas Buinauskas, duetas „Twenty Fingers Duo“ (smuikininkė Lora Kmieliauskaitė ir violončelininkas Arnas Kmieliauskas), šokėjai Jeronimas Krivickas ir Julija Stankevičiūtė, kostiumų dailininkas Juozas Valenta.

Premija Kamerinių kūrinių kategorijoje atiteko Raimondai Žiūkaitei už kompoziciją „WWW“, kurios premjera įvyko Liucernoje, Šveicarijoje 2022 m. rugsėjo 3 d. Kūrinį, parašytą Liucernos festivalio akademijos užsakymu, atliko ansamblis IEMA (International Ensemble Modern Academy), dirigentas Hankyeol Yoon. Jaunosios kartos kompozitorė, Meno daktarė R. Žiūkaitė šalia solidžios akademinės muzikos rašymo pasirodo ir kaip atlikėja performansuose balsui ir elektronikai, yra grojusi roko grupėse ar pasirodžiusi kaip solo dainų autorė bei atlikėja.

Paryžiuje gyvenantis kompozitorius ir biochemikas Albertas Navickas pelnė premiją ir Vokalinių kūrinių kategorijoje už kūrinį „Out of Rolling Ocean the Crowd“. Jo premjera nuskambėjo Nacionalinėje dailės galerijoje gruodžio 10 d., Naujosios muzikos renginių serijos „Kontaktas“ koncerte. Kūrinio atlikėjai – šiuolaikinės muzikos ansambliai „Melos“ ir „Cello Club“. Šis kūrinys taip pat sulaukė sėkmės ir ką tik įvykusioje 69-ojoje Tarptautinėje kompozitorių tribūnoje („Rostrum“) Hagoje – pateko tarp 11 rekomenduojamų kūrinių, kurie bus transliuojami mažiausiai 24-iose Europos (ir ne tik) radijo stotyse.

Kompozitorė Egidija Medekšaitė pelnė du apdovanojimus. Elektroakustinių kūrinių kategorijoje geriausiu kūriniu pripažinta jos kompozicija smuikui ir elektronikai „Mishra Pilu“. Kūrinio premjera įvyko Edinburge 2022 m. balandžio 4 d., atliekant smuikininkei Emmai Jane Lloyd. Šis kūrinys taip pat sulaukė daugiausiai klausytojų balsų (1403) interneto svetainėje adresu www.muzikosantena.lt/2022metukuriniai vykusiame balsavime už geriausių 2022 metų kūrinių penkioliktuką ir pelnė Lietuvos muzikos informacijos centro įsteigtą Publikos simpatijų prizą.

Anglijoje gyvenanti kompozitorė aktyviai reiškiasi įvairiuose tarpdisciplininiuose projektuose, rašo muziką šokio spektakliams, filmams, jos kūryba nuolat skamba šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje bei užsienyje, o autorės pavardė dažnai nuskamba tarp geriausių kompozitorių įvairiuose tarptautiniuose konkursuose.

Siekiant pastebėti ir paskatinti talentingus jaunuosius Lietuvos kūrėjus, ekspertų sprendimu gali būti skiriama Jaunojo kompozitoriaus premija. Šiemet ji atiteko kompozitoriui, muzikos kritikui, renginių organizatoriui ir vedėjui Jurgiui Kubiliui.

LKS Metų kūrinių rinkimams buvo pateikta 70 kūrinių, kurių premjeros įvyko 2022 metais. Juos vertino muzikologė, komisijos pirmininkė Beata Baublinskienė, altininkas ir dirigentas Robertas Bliškevičius, kanklininkė Aistė Bružaitė, muzikologė Eglė Gudžinskaitė, smuikininkė Rūta Lipinaitytė, muzikologai Linas Paulauskis ir Rima Povilionienė, kompozitoriai Kristupas Bubnelis ir Martinas Vilumas, dirigentas Karolis Variakojis.

Konkursą organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, kurios veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneris Lietuvos muzikos informacijos centras, informacinis rėmėjas LRT KLASIKA. Konkurso premijų steigėja – Asociacija LATGA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.