Klaipėdos kultūrininkus sujaudino rinkimai – kritikos strėlės lekia ir į džiazo virtuozą V.Grubliauską

Uostamiesčio kultūros bendruomenę papiktino naujos Klaipėdos savivaldybės Kultūros ir meno tarybos (KMT) rinkimai: laiške merui Arvydui Vaitkui visuomenininkai praneša, kad pažeisti šios institucijos veiklos nuostatai – reikalaujama anuliuoti, pasak jų, chaotiškų ir neskaidrių rinkimų rezultatus.

Klaipėdos kultūros ir meno tarybos rinkimuose įžvelgta buvusio mero Vytauto Grubliausko įtaka.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos kultūros ir meno tarybos rinkimuose įžvelgta buvusio mero Vytauto Grubliausko įtaka.<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos kultūros benduomenės vadovė Nijolė Laužikienė rinkimus vadino "blogu spektakliu".<br> G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos kultūros benduomenės vadovė Nijolė Laužikienė rinkimus vadino "blogu spektakliu".<br> G.Pilaičio nuotr.
Rinkimus organizavo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyrius, kuriam vadovauja Eglė Deltuvaitė.<br> G.Pilaičio nuotr.
Rinkimus organizavo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyrius, kuriam vadovauja Eglė Deltuvaitė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Įmonės "Klaipėdos džiazo festivalis" vadovė Inga Grubliauskienė.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Įmonės "Klaipėdos džiazo festivalis" vadovė Inga Grubliauskienė.<br> G.Pilaičio nuotr.
Broliai prodiuseriai Mindaugas (kairėje) ir Gintaras Bendžiai. <br> G.Pilaičio nuotr.
Broliai prodiuseriai Mindaugas (kairėje) ir Gintaras Bendžiai. <br> G.Pilaičio nuotr.
Trimito virtuozas V.Grubliauskas suderina politiką ir džiazą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Trimito virtuozas V.Grubliauskas suderina politiką ir džiazą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Kultūrininkai tikisi, kad meras A.Vaitkus anuliuos rinkimų rezultatus.
Kultūrininkai tikisi, kad meras A.Vaitkus anuliuos rinkimų rezultatus.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 27, 2023, 5:40 PM, atnaujinta May 28, 2023, 12:33 AM

Klaipėdos piliavietės konferencijų salėje susirinkę įvairių kultūros sričių atstovai, delegavę kandidatus į KMT, iš pradžių ramiai stebėjo savivaldybės administracijos organizuotus rinkimus. Jų veidai apniuko, kai imta skelbti pretendentus. Po balsavimo procedūros dalyviai skirstėsi it musę kandę.

Pažeisti rinkimų principai

Skirtingų kultūros, meno ir akademinės veiklos kūrėjų asociacija „Klaipėdos kultūros bendruomenė“ netrukus išplatino atvirą protesto laišką Klaipėdos merui Arvydui Vaitkus, kuriame KMT tarybos rinkimai įvertinti kaip vienos ar kelių suinteresuotų įtakos grupuočių režisuotas „farsas“.

Laiške pažymima, kad į KMT gali būti siūlomi tik nepriekaištingos reputacijos asmenys, žinomi dėl savo pasiekimų, įgiję ne mažesnę kaip penkerių metų darbo patirtį įvairiose kultūros ir meno srityse, o taip pat žinių bei gebėjimų, padedančių siekti Kultūros ir meno tarybai keliamų tikslų.

„Kodėl pretendentų neprašyta pateikti nepriekaištingos reputacijos deklaracijų, nenumatyti atitikties kriterijai, leidžiantys įvertinti jų pasiekimus kultūroje ir mene? Pavyzdžiui, tarpdisciplinio meno srityje į KMT kandidatavo su šia sritimi visiškai nesusijęs kandidatas“, – rinkimų tvarka stebėjosi Klaipėdos kultūros bendruomenės pirmininkė Nijolė Laužikienė.

Pastebėta, kad pažeisti ir susirinkimo terminai – organizatoriai, dukart skelbę ir keitę rinkimų datas, klaidino norėjusius juose dalyvauti, įnešė neaiškumo, sumaišties. Neužtikrintas balsavusiųjų iš anksto balsų slaptumas, bet jie buvo žinomi savivaldybės Kultūros skyriaus darbuotojams – matydami tendencijas jie galėjo įtakoti balsavimo ir rinkimų  eigą.

Rengėjai pasėjo įtarimų

„KMT rinkimuose fiziniai ir juridiniai asmenys gali siūlyti tik vieną savo pretendentą, tačiau, pavyzdžiui, įmonė „Prodiuserių brolija“ (vadovas Gintaras Bendžius) nepasidrovėjo deleguoti du kandidatus. Jie buvo registruoti, dalyvavo rinkimuose, abu pateko į Kultūros ir meno tarybą.

Maža to, susirinkime išdalyti biuleteniai ir tiems asmenims, kurie jau balsavo išankstiniuose rinkimuose, todėl jų balsai galėjo dubliuotis. Balsų skaičiavimo komisijai išankstinio balsavimo duomenys nepateikti. Juos suskaičiavo ir pateikė Kultūros skyrius“, – kalbėjo N.Laužikienė.

Pagal KTM nuostatus juridiniai asmenys balsus savivaldybei galėjo teikti raštu ne vėliau kaip balsavimo dieną, tačiau Kultūros skyrius nurodė ankstesnį terminą. Nėra ko stebėti, kad rinkimų dieną kilo įtarimų, kad valdininkai balsus skaičiavo iš anksto, užkulisiuose kažką dėliojo.

„Gal jie jau matė rezultatus, darė įtaką kviesdamas suinteresuotus asmenis per susirinkimą balsuoti arba susilaikyti?“, – svarstė dalyviai.

Prašo anuliuoti rezultatus

„Visas Klaipėdos savivaldybės Kultūros ir meno tarybos rinkimų procesas nuo pat pradžios buvo chaotiškas, blogai organizuotas, tiesiog gėdingas, žeminantis ir diskredituojantis miesto kultūros bendruomenę. Prašome anuliuoti rezultatus, atsižvelgus į mūsų pastabas surengti naujus KMT rinkimus“, – laiške merui A.Vaitkui teisybės reikalauja visuomenininkai.

Naujus rinkimus siūloma šaukti tik po to, kai KMT nuostatai bus patobulinti ir sutvarkyti taip, kad nebeliktų dviprasmybių (neaišku, ar tas pats atstovas gali/negali kandidatuoti keliose srityse). Nuostatai, pasak visuomenininkų, turi atitikti Vietos savivaldos įstatymą, kuris politikus ir valdžios atstovus įpareigoja neignoruoti bendruomenės balso sprendžiant svarbius klausimus, priimant sprendimus ir t.t.

Atvirą protesto laišką A.Vaitkui pasirašė devyniolika žinomų Klaipėdos kultūros ir meno lauko organizacijų atstovų, penki kūrėjai, tarp kurių yra Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatų.

V.Grubliausko užvirta košė?

Po įsiplieskusio skandalo su peticijos autoriais susitikusi rinkimus organizavusio savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė pripažino, jog jų pastabos dėl tvarkos yra pagrįstos, KMT veiklos ir rinkimų nuostatai – tobulintini.

„Kai mieste tiek daug visokiausių renginių, viską sužiūrėti nelengva, Kultūros skyriui neužtenka specialistų“, - guodėsi E.Deltuvaitė, praeityje pati organizavusi ir kuravusi įvairius kultūros ir meno projektus.

„Žinoma, mes tikimės, kad tokių, uostamiesčio kultūros bendruomenę ne vienijančių, o skaldančių KMT rinkimų rezultatus meras A.Vaitkus savo potvarkiu panaikins – kitaip nebūtume į jį kreipęsi“, – pažymėjo N.Laužikienė.

Kai kurie Klaipėdos piliavietėje vykusių KMT rinkimų dalyviai pusiau juokais užjautė A.Vaitkų – ęsa jam dabar tenka srėbti košę, užvirtą jo pirmtako Vytauto Grubliausko – ne vien tiktai politiko, bet ir žymaus džiazo muzikos populiarintojo, pedagogo, trimito virtuozo.

Klaipėdos meno tarybos veiklos nuostatai sukurti, patvirtinti ir galiojo tais laikais, kai V.Grubliauskas, dar būdamas vienu Liberalų sąjūdžio partijos lyderiu, tris kadencijas vadovavo uostamiesčio savivaldybės tarybai.

Naujoje Klaipėdos savivaldybės taryboje Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininko pareigos buvo patikėtos į Socialdemokratų partijos gretas netikėta įsiliejusiam V.Grubliauskui – buvusiam ilgamečiam Klaipėdos merui.

Kongas suvokia problemas

„Visą dėmesį, jėgas dabar galėsiu skirti būtent šioms sritims, žinoma, neprarasdamas dėmesio ir viso miesto gyvenimo pulsui. Tikiu, kad surėmę pečius su nevyriausybininkais, kurie taip pat daugelį metų dirbo, edukavo, ugdė, kūrė, savo pasiekimais garsino miestą, pasieksime puikių rezultatų. Įgyta įvairialypė patirtis, sisteminis problematikos suvokimas, tikrai man leis visą šį potencialą panaudoti bendruomenės labui“, – teigė mero rinkimuose A.Vaitkui pralaimėjęs, bet tarybos nario mandato nepraradęs V.Grubliauskas.

Miestiečių džiazuojančiu uostamiesčio meru (Kongu) pramintas V.Grubliauskas, pasak oponentų, anksčiau išskirtinį dėmesį skirdavo Jūros šventei, keliems kitiems kultūros renginiams, tarp jų ir tradiciniam Klaipėdos Pilies džiazo festivaliui, kurį vėliau ėmėsi organizuoti jo žmonos Ingos Grubliauskienės bei kitų melomanų įkurta džiazo muzikos asociacija.

Kalbama, jog tarp šešėlinių V.Grubliausko favoritų esą buvę ne tik džiazo festivalių organizatoriai, bet broliai prodiuseriai Mindaugas ir Gintaras Bendžiai, į didžiąją sceną atvedę legendines muzikos grupes „Junior“, „Pikaso“ „Mango“, „Širdelės“.

Brolių Bendžių valdomos įmonės dabar organizuoja ir prodiusuoja įvairius kultūros bei pramogų renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.