Veržli ir svajinga vasara Neringoje siūlo naujas ekskursijas, ekspozicijas, pažintinius takus

Vasara kvepiantis oras ir žaliuojanti gamta primena, kad šiltojo sezono malonumai prasideda – metas, kai ryžtamės naujiems atradimams arba tiesiog visaverčiam poilsiui nuo kasdienybės. Kuršių nerija, ramybės, įkvėpimo ir nuotykių sala, kviečia mėgautis gyvenimu.

 Neringa.<br>A.Kundroto nuotr.
 Neringa.<br>A.Kundroto nuotr.
 Nida.<br>A.Kundroto nuotr.
 Nida.<br>A.Kundroto nuotr.
 Nidos švyturys.<br>A.Kundroto nuotr.
 Nidos švyturys.<br>A.Kundroto nuotr.
 Nidos uostas.<br>A.Kundroto nuotr.
 Nidos uostas.<br>A.Kundroto nuotr.
 Parnidžio pažintinis takas.<br>A.Kundroto nuotr.
 Parnidžio pažintinis takas.<br>A.Kundroto nuotr.
 Thomo Manno muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
 Thomo Manno muziejus.<br> Muziejaus nuotr.
KNNP Gamtos mokykla.<br>Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.
KNNP Gamtos mokykla.<br>Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.
Atnaujintas Žvaigždžių šlovės takas.<br>V. Petriko nuotr.
Atnaujintas Žvaigždžių šlovės takas.<br>V. Petriko nuotr.
 Urbo kalno edukacinis takas.<br> Organizatorių nuotr.
 Urbo kalno edukacinis takas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 10, 2023, 7:27 AM

Poilsis kopų glėbyje

Geriausi vasaros malonumai kartais slypi paprastume – prie bene švariausių Lietuvoje Nidos ir Juodkrantės Mėlynosios vėliavos paplūdimių jungiasi ir Preilos pajūris, šiemet taip pat apdovanotas šiuo prestižiniu ženklu. Poilsis jūros ošime ir svajingųjų kopų glėbyje Neringoje – be minios ir šurmulio – atpalaiduoja ir nuteikia darnai su savimi ir gamta.

Neringos paplūdimių švara ir ramybė šiemet sulaukė ir dar vieno tarptautinio įvertimo – CNN paskelbtame geriausių pasaulio nudistų paplūdimių dvidešimtuke Nidos nudistų paplūdimys puikuojasi greta Naujosios Zelandijos, Havajų, Australijos, Graikijos bei kitų paplūdimių. „Nuostabi Kuršių nerijos smėlio juosta yra viena vaizdingiausių Europos vietų, kurios paplūdimyje tikrai norėsite nusimesti drabužius“, – rašoma CNN apžvalgininkų publikacijoje.

Tiesa, ne mažiau vaizdingi nudistų paplūdimiai nuo šios vasaros atviri ne tik Nidoje, bet ir kitose Neringos gyvenvietėse – Preiloje, Pervalkoje bei Juodkrantėje. Juos pajūryje nesunkiai rasite, atkreipę dėmesį į skiriamuosius ženklus.

Lėtiems pasivaikščiojimams

Dar vienos Neringos įžymybės – Parnidžio kopos – mylėtojų laukia naujasis kopos pažintinis takas. Patogesni laiptai įspūdinguoju kopos šlaitu, takai ir regyklos nepalieka jos grožiui abejingų: nuo medinio tako atsiveria kvapą gniaužiančios Nidos, Kuršių marių, pustomo smėlio kopagūbrio panoramos. Kopos papėdės informaciniai stendai pristato Kuršių nerijos kraštovaizdžio išskirtinumą, prisėsti siūlo neįprastų formų suolai, o stabtelti mažus ir didelius priverčia instaliacija „Supilk kopą“.

Maloniems pasivaikščiojimams švelniame pušų šešėlyje kviečia Urbo kalnas – istoriškai unikali, mišku apaugusi kopa pačiame Nidos centre. Šią vasarą Urbo kalnas pasitinka dar svetingesnis lankytojams: patobulintas ir apšviestas pėsčiųjų takų tinklas, leidžiantis patogiai pasiekti žymųjį Nidos švyturį, pajūrį bei Parnidžio kopą iš bet kurios Nidos gyvenvietės pusės.

Pietvakarinėje Urbo kalno papėdėje įrengtas edukacinis takas sužavi vaikus – jis taps bene įdomiausiu vasaros nuotykiu pakeliui prie jūros, kuriame lauks daugiau nei 1 km ilgio medinis tiltelio tipo takelis, pažymėtas devyniomis aikštelėmis su Urbo kalno istorijos stendais, laipynėmis, suoliukais bei skirtingų dangų grindiniais. Geriausi žaidimai – po atviru vasaros dangumi!

Juolab, kad iki rugpjūčio Neringoje dviračių aistruoliams teks susilaikyti nuo ilgųjų kelionių: pusiasalio svečių pamėgti dviračių takai yra renovuojami nuo Smiltynės iki Juodkrantės. Dviračių eismas galimas nuo Juodkrantės iki Nidos, o atnaujinimą planuojama baigti liepą.

Sąlytis su istorija ir gamta

Nidos gyvenvietę įdomiausia pažinti pėsčiomis. Unikalaus miestelio garsų, spalvų ir kvapų dermė palieka gilų įspaudą keliautojo įspūdžių kraitelėje. Norintiems dar ryškesnių pojūčių Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ pristato naują ekskursiją pėsčiomis (vedama lietuvių ir anglų kalbomis) „Nidos istorijos“.

Profesionalūs gidai kurorto svečiams pristato beveik 2 val. trukmės gyvą pasakojimą apie Kuršių nerijos raidą, išskirtinius istorijos periodus, vietos žvejų gyvenimą, buitį, tradicijas. Keliautojai drauge su gidu kopia į Parnidžio kopą pasigerėti Nidos panorama, turi galimybę iš arčiau susipažinti su išskirtinio saulės laikrodžio-kalendoriaus veikimo principu.

Pažinti neišsemiamus nerijos turtus vilioja ir naujai atidaryta Kuršių nerijos nacionalinio parko Gamtos mokykla. Ilgai laukta ir kurta Gamtos mokykla yra neformalaus gamtosauginio švietimo erdvė, skirta moksleivių, jaunimo, studentų ir suaugusiųjų grupėms bei įvairioms neformalaus švietimo organizacijoms, kurios norėtų į savo veiklą įtraukti „žaliąsias rekolekcijas“, grąžinančias žmogaus pasaulį į gamtos glėbį: stebėti paukščių migraciją, keliauti basomis per smėlio dykumą, pažinti ir ragauti nematytus augalus, klausytis nakties garsų, sutikti vietinius gyvūnus, visomis juslėmis pajausti buvimą gamtoje, suprasti, kas ir kodėl Neringoje saugoma.

Thomo Manno draugijoje

Šią vasarą bene žymiausio Neringos šviesuolio Thomo Manno autentiškas vasarnamis nukels lankytojus į romantiškąją XX a. I pusę. Atveriami dar du Thomo Manno namelio, kuriame veikia muziejus, kambariai: anuometinis rašytojo miegamasis ir biblioteka. Miegamojo išskirtinumas – nuostabi ant šlaito augančių šimtamečių pušų ir Kuršių marių panorama, atsiverianti pro tradicinėmis mėlynomis medžio langinėmis puoštą langą.

Kambario ekspozicija skirta detaliau apžvelgti Thomo Manno šeimos vasaras Nidoje, galima peržiūrėti filmą apie šį laikmetį. Biblioteka svečius pasitiks atnaujintu, XX a. pradžią menančiu interjeru: tobula vieta prisėsti ramybėje ir paskaitinėti rašytojo knygas ir korespondenciją.

Pajusti šios unikalios vietos dvasią padės ekspozicijos naujovė – galimybė pasitelkus interaktyvią technologiją savo išmaniuoju telefonu pasidaryti asmenukę su Thomu Mannu, smagų ir originalų atostogų prisiminimą.

Rašytojo asmenybė lydi ir naują Kuršių nerijos istorijos muziejaus ekspoziciją – Nidos mylėtojas, Nobelio premijos laureatas Thomas Mannas tapo interaktyvios kelionės vedliu. Kelionė per Neringos istoriją ir kultūrą papildyta nematytais eksponatais ir vaizdo bei garso įrašais – pokalbiais su vietos gyventojais, tarptautinio Th. Manno festivalio kuratoriais.

Kvies parodos ir festivaliai

Muziejai tėra tik maža dalis Neringos vasaros žavesio. Visų malonumų sąrašas ilgas ir įvairus – nuo sporto varžybų, buriavimo regatos ir jachtų čempionato iki sveikatingumo stovyklų, plenerų, parodų ir meno festivalių.

Birželio 3 d. atvertas ir atnaujintas Žvaigždžių šlovės takas Nidos uosto pakrantėje. Sumanytas populiariosios lietuviškos muzikos festivalyje „Benai, plaukiam į Nidą!“ takas tapo svajingos, veržlios vasaros Neringoje simboliu. Nidos kultūrinės atminties dalimi tapęs takas buvo pradėtas 1997 m. paties Beno, maestro Vytauto Kernagio, įspaudu, ir yra tęsiamas įamžintais Lietuvos populiariosios muzikos grandų vardais.

Kad ir kur slypi įkvėpimas, jį lengviausia išlaisvinti, kai mintys ir kūnas ilsisi įspūdžių malonumuose. Dar daugiau informacijos ir Neringos kurorto vasaros naujienų rasite svetainėje www.visitneringa.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.