„Lietuvos ryto“ korespondentas tą patį pastatą fotografavo net 20 metų

Kaune nėra geresnės vietos susitikimams negu Laisvės alėjoje prie fontano. Keletą savaičių čia yra proga ateiti ir dėl kitos priežasties – pamatyti fotografijų parodą, kurioje įamžintas tik vienas objektas.

Fotografas M.Patašius (nuotr. viršuje) surengė parodą „Lyg pasiklydę danguje“.<br>R.Vilkelio nuotr.
Fotografas M.Patašius (nuotr. viršuje) surengė parodą „Lyg pasiklydę danguje“.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 12:15 PM

Laisvės alėjoje greta fontano ir istorinių liepų eksponuojama buvusio ilgamečio „Lietuvos ryto“ fotografo Modesto Patašiaus paroda „Lyg pasiklydę danguje“.

Net 18-oje nuotraukų – tas pats objektas, Prisikėlimo bažnyčia. Ji Žaliakalnyje buvo pradėta statyti dar tarpukariu. Nors sovietmečiu nebaigtoje šventovėje veikė radijo gamykla, pastatas visais laikais buvo laikomas Lietuvos laisvės simboliu.

M.Patašiui ši bažnyčia – gražiausias Kauno pastatas, matomas iš daugelio miesto vietų. Taip pat ir iš fotografo namų Šilainiuose balkono.

Kiekvieną dieną stebėdamas vis besikeičiančią šventovę M.Patašius ją pradėjo fotografuoti įvairiais paros ir metų laikais, paskendusią rūke ar nutviekstą žaibo. Tai fotografas darė 20 metų.

„Kaune būna rytų, kai virš Neries pakilęs tirštas rūkas užgožia visą upės pakrantę ir šalia esančius namus. Jis kartais pakyla taip aukštai, kad lieka kyšoti tik Prisikėlimo bažnyčios bokštas.

Ir visą šį pasakišką peizažą dažnai pagyvina sutrikę, lyg ieškantys žemės paukščiai. Jie lyg vyšnia ant torto toje paslaptingoje gamtos ir žmogaus rankų sukurtoje harmonijoje“, – sakė M.Patašius.

Taip kaunietis apibūdino vieną įspūdingiausių savo darbų. Nuotrauka, kurioje bažnyčia paskendusi rūke, o danguje blaškosi paukščiai, pelnė konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2023“ prestižinį Kolegų prizą.

M.Patašius pasakojo, kad domėjosi, ar kas nors Lietuvoje yra taip ilgai fotografavęs vieną objektą. Tokios informacijos užtikti nepavyko.

Prisikėlimo bažnyčios klebonas Kęstutis Rugevičius sakė, kad parodos autorius kvietė pamatyti nuotraukas ir jis tai ketina padaryti artimiausiu metu.

„Ne vienas menininkas yra fotografavęs šventovę įvairiais rakursais. Kad kas būtų kūręs taip, kaip M.Patašius, girdėti neteko. Manau, kad tai unikalūs kadrai.

Džiugu, kad dar vienas menininkas panoro įamžinti mūsų visų pasididžiavimą – Lietuvos laisvės simbolį, kuris buvo pradėtas statyti tarpukariu ir baigtas jau atkūrus nepriklausomybę“, – sakė kunigas.

K.Rugevičius mano, kad vėliau šią parodą būtų šaunu eksponuoti ir prie bažnyčios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.