Europos kino portalas susidomėjo nauju A. Matelio prodiusuojamu filmu: unikalus projektas truks 80 metų

Populiarus bei žinomas Europos kino naujienų portalas „Film New Europe“ (FNE) susidomėjo ir atkreipė dėmesį į naują režisieriaus, prodiuserio Arūno Matelio inicijuotą ir prodiusuojamą dokumentinį ilgametražį filmą „Karta. EU“ .

 „Karta. EU“.
 „Karta. EU“.
 Arūnas ir Algimantė Mateliai.<br>G. Beržinsko nuotr.
 Arūnas ir Algimantė Mateliai.<br>G. Beržinsko nuotr.
 E. Belickas. <br>M. Požerskytės nuotr.
 E. Belickas. <br>M. Požerskytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-06-12 10:30

Šio filmo režisieriumi A. Matelis pakvietė žinomą dokumentinio kino kūrėją, A. Mamontovo grupės muzikantą Eimantą Belicką. Portalas FNE pastebėjo, jog tai be galo unikalus kino projektas, kuris tęsis net 80 metų.

A. Matelio iniciatyva 2004–aisiais kūrybinės grupės operatoriai užfiksavo 29 kūdikių gimimą. Kas kelerius metus komanda sugrįždavo pas kai kuriuos herojus, o šiemet buvo atrinkti keli ryškiausi ir jau turintys, ką pasakyti bei galintys liudyti savo pirmąjį būties etapą.

„Kai pradėjome šį sumanymą prieš 17 metų, pagrindinė idėja neapsiribojo naujagimių įamžinimu. Siekėme kur kas ambicingesnių tikslų – atspirties tašku laikant Europos Sąjungos gimtadienį, tęsti šį dokumentinį ciklą toliau fiksuojant, kaip klostysis tą pačią dieną gimusių vaikų likimas iki pat jų gyvenimo pabaigos.

Tada idėja dokumentuoti naujuosius Europos gyventojus sulaukė stebinamo tarptautinio dėmesio. Vienas užsienio žurnalų tai pavadino sunkiai įsivaizduojamu „tikru Trumano šou“. Neįtikėtina, kaip skirtingai ėmė klostytis nematoma gija – bendru gimtadieniu – suraizgytų vaikų likimai.

„Karta. EU“ – tai vienos kartos patirčių, ieškojimų ir klajonių dokumentinio kino žemėlapis. Jį pradedame kurti, kai vaikai sulaukia pilnametystės. Tai labai svarbus metas tiek jaunuoliams, tiek jų tėvams, taip pat mums – šio filmo kūrybinei grupei“, – FNE portalui pasakojo filmo prodiuseris A. Matelis.

Mintimis FNE pasidalijo ir filmo režisierius E. Belickas: „Mes išliekame stebėtojais ir stengiamės maksimaliai prisiartinti prie mūsų herojų bei susilieti su jų kasdienybe. Be to, mūsų herojai tapo pilnamečiais ir gali patys brandžiai vertinti ir apmąstyti savo patirtis, todėl bus labai įdomios jų pačių mintys.

Įdomu bus atskleisti ir santykius su tėvais kartos, kuri gimė kitoje sąjungoje ir atsinešė iš ten savo baimes. Ar pavyko šiai naujai kartai iš baimių išsivaduoti, o gal ji dabar padeda savo tėvams atsikratyti sovietinių „baubukų“?“. 

„Dabar mes pradedame pirmąją dalį, kuri apims įvykius nuo vaiko gimimo iki 18 metų, nuo vilties Europoje iki Ukrainos karo aidų. Seksime tuometinius vaikus visą likusį gyvenimą. Kita filmo dalis planuojama po 7 – erių metų.“ – šia A. Matelio citata FilmNewEurope.com straipsnio autorius Alexanderis Gabelia baigia straipsnį.

Filmą kuria „Studio Nominum“ bendradarbiaudama su „Kino Kontora“, prodiuseriai A. Matelis ir Algimantė Matelienė, asocijuotas prodiuseris Žydrūnas Gaudiešius, režisierius E. Belickas, scenarijaus autoriai A. Matelis, Ramunė Rakauskaitė, A. Matelienė, Operatorius Algirdas Vaičaitis.

Filmo gamybą remia Lietuvos kino centras (LKC ) ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija ( LRT ).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.