Penktadienio vakarą – „Kultūros naktis“ ir daugiau nei 100 stulbinančių meno projektų iš Lietuvos ir užsienio

Vilniuje jau septynioliktąjį kartą birželio 16-tąją dieną įvyksiantis kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“ vienai nakčiai pakeis įprastą miesto ritmą kviesdamas susipažinti su daugiau nei 120 skirtingų meno projektų iš Lietuvos ir užsienio.

Kultūros naktis.
Kultūros naktis.
Kultūros naktis.<br>Organizatorių nuotr.
Kultūros naktis.<br>Organizatorių nuotr.
Kultūros naktis.<br>Organizatorių nuotr.
Kultūros naktis.<br>Organizatorių nuotr.
„LATGA Autorių namai“ įsikurs konstrukcijoje Vingrių skvere.<br>L.Borotinsko nuotr.
„LATGA Autorių namai“ įsikurs konstrukcijoje Vingrių skvere.<br>L.Borotinsko nuotr.
Mikoši Vilniuje.<br>K.Šešelgio nuotr.
Mikoši Vilniuje.<br>K.Šešelgio nuotr.
Pauliaus Noreikos-PoulO kūrinys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pauliaus Noreikos-PoulO kūrinys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Festivalio „Kultūros naktis“ inf.

Jun 16, 2023, 8:00 AM, atnaujinta Jun 16, 2023, 10:20 AM

Festivalio svečiai – iš Ispanijos ir Japonijos

Festivalis, kaip ir kasmet, neapsiriboja vien Lietuvos kūrėjais – šįmet vilniečius ir miesto svečius pakvies du itin skirtingi užsienio menininkų renginiai.

Japonijos ambasada Lietuvoje kartu su Lietuvos nacionaliniu muziejumi kvies pasinerti į japoniškos vasaros šventės siautulį ir sudalyvauti tradicinės japoniškos šventyklėlės MIKOŠI nešimo eisenoje Vilniaus gatvėmis. Specialiai iš Japonijos kartu su šintoizmo šventyklos vyriausiuoju šventiku Kazuhiro Takebe atvykstantis Nobuya Miyata pakvies visus sudalyvauti šioje ypatingoje ir už Japonijos ribų itin retai sutinkamoje Mikoši nešimo eisenoje Vilniaus gatvėmis nuo Istorijų namų kiemelio.

Du kartus – 20:00 ir 22:00 – žaliajame Kalnų parke bus galima išvysti ispanų šiuolaikinio cirko trupės „UpArte“ spektaklį „DESproVISTO“. Tai trečiasis trupės darbas, išlaikantis ankstesnių jų kūrinių, išsiskiriančių aukštu akrobatiniu techniniu lygiu, atlikėjais neturinčiais personažų ir leitmotyvu, kuris išjudina kūrinį, bet kurio žinojimas nėra prioritetas, kad galėtum mėgautis spektakliu, esmę. Tai pusiausvyros tarp rizikos, ritmo, estetikos ir humoro paieškos.

Kultūros naktis“ Prezidentūroje

Prezidento rūmų kiemas ir istorinis parkas penktadienį bus atviri nuo 18 val. iki vidurnakčio.

Prezidento rūmų kieme nuo 21.00 iki 22.00 val. muziką visiems – nuo vaikų iki senolių dovanos pučiamųjų orkestras. Mažasis Kybartų orkestras pristatys spalvingą lengvos šiuolaikinės muzikos programą „Nakties spalvos“. Koncerte bus galima išgirsti įvairių žanrų orkestrinių kūrinių, kolektyvui pritars solistė kartu su dainininkėmis.

Užsukusių į Valstybės pažinimo centrą lauks kita „Kultūros nakties“ iniciatyva – meno ir mokslo junginys „Ateities Lietuva“. Čia vienam vakarui susibūrę technologinę pažangą skatinantys Lietuvos kūrėjai pristatys savo inovatyvius sprendimus. Iniciatyva kvies lankytojus įsivaizduoti, kaip atrodys mūsų valstybė ateityje.

Nuo 18.00 iki vidurnakčio bus galima apžiūrėti NAO robotus humanoidus, bepiločius lainerius (dronus), nanopalydovus, įvertinti 3D spausdintuvų galimybes. Mažiausi svečiai galės dalyvauti dirbtuvėlėse ir išbandyti 3D rašiklius bei šviečiančius filamentus. Renginyje lankytojų lauks „Kahoot“ žaidimas „Ateities Lietuva“.

Pamėgti festivalio renginiai

Kasmet į specialiąją Kultūros nakties programą patenkantys didieji festivalio renginiai lauks ir šįmet.

Valdovų rūmų kiemas naktinėtojus pasitiks su įspūdingu ir įvairialypiu koncertu. Unikalioje erdvėje skambės išskirtiniai projektai: Valdovų rūmų renesansinėje salėje koncertuos M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ talentai. Didžiajame Valdovų rūmų kieme lankytojai klausysis Synaesthesis, Mindaugo Stumbro kvinteto, vėliau išvys teatralizuotą operos koncertą „Dolce far niente“, Vilniaus šv. Jonų bažnyčios Gospel chorą (vad. Kristina Žaldokaitė), Kazimierą Likšą su grupe, o vakarą užbaigs nevaržomos energijos ir galingo vokalo savininkės Aistės pasirodymas.

Per 6 tūkstančius autorių vienijanti asociacija LATGA antrus metus iš eilės jungiasi prie „Kultūros nakties“ maratono ir vilniečius bei miesto svečius kviečia į tarpdisciplininį renginį „LATGA Autorių namai“. Visiškai naujoje Vilniaus laisvalaikio erdvėje – Vingrių skvere – iškilsianti sudėtingos konstrukcijos, kelių aukštų scena tą vakarą iš tiesų primins namus: čia realiai arba virtualiai apsigyvens didelis būrys tiek puikiai žinomų, tiek dar tik pradedančių kūrybinį kelią muzikos, kino, teatro, literatūros ir vizualiojo meno autorių.

Vasaros Terasa lauks nusiteikusių pašėlti su kokybiška muzika – nuo sutemų iki išnaktų koncertuos Eiktubaiktu, Gintė, Kristijonas Ribaitis, Sirupas, Mellow Yellow Daffodil, Monkey Tank, Ambulance on Fire.

Užupio meno inkubatoriuje smalsumą skatins „Vilnelės Sapnas“ – audiovizualinė instaliacija, kurią sukūrė menininkai Leonas Somovas ir Brigita Barr, įkvėpti Vilnelės upės ir jos aplinkos.

Lukiškių aikštėje – tradicija tapęs fortepijoninės muzikos vakaras „Juodais baltais“, vienas didžiausių Kultūros nakties Vilnius akcentų. Čia vakarą užbaigs maestro Petras Geniušas savo įspūdingu pasirodymu vidurnaktį.

Šeimų erdvė – mažiausiems Kultūros nakties lankytojams

Jau tryliktą kartą Kultūros naktį Bernardinų sodas pasitiks transformuodamasis į ypatingą erdvę šeimoms, šįsyk – į Nuotykių Pasaulį. Organizatoriai vaikus kvies mokytis atsakingo ir ekologiško gyvenimo, imtis tapybos meno, tyrinėti nuotykių miestą bei lietuvišką animaciją ir užsienio kūrėjų trumpametražius filmus.

Taip pat bus galimybė išsaugoti patirtus įspūdžius ir įsiamžinti pasakiškoje fotosesijoje tamsoje, o greta – išgirsti ir patirti atgimstančias pasakas ir sutikti atgyjančius jų veikėjus.

Festivalio naujiena – organizatorių rekomenduojami jaunųjų kūrėjų renginiai

Šiais metais festivalio organizatoriai skelbiamoje renginių programoje pristato naują kategoriją – rekomenduojamus jaunųjų kūrėjų renginius. Į ją patenka 5 skirtingų sričių jaunosios kartos menininkų renginiai, atrinkti festivalio organizatorių.

Tarp jų – Bėgių parke, Pelesos g. 10 eksponuosimas Godos Lukaitės kūrinys „Portalas“, Panerių g. 43 įsikūrusiame technologijų miestelyje „Tech Zity“ vyksianti Romos Mikalauskytės šviesos projekcijų, stiklo objektų bei instaliacijų paroda „Hyperplanas“, po Baltuoju tiltu, Upės g. 6 esančiame riedlenčių parke vyksiantis naujojo cirko spektaklis „7 minutės“, Samuelio Bako muziejaus teatro salėje, Naugarduko g. 10, eksperimentinės muzikos mėgėjus sutrauksiantis elektroninės muzikos solo projektas „Hedda Gamma“ ir MMLAB erdvėje, Vokiečių g. 13, vyksianti į interaktyvi teatro instaliacija „Purgatorio FM“, pagal D. Alligheri „Dieviškąją komediją“ sukurta Pauliaus Markevičiaus ir Simono Dovidausko.

„CYBERVILNIUS“ ir „Džiaugsmo arka“

Gedimino pr. 2 įsikūrusioje festivalio partnerių Caffeine LT kavinėje socialiniuose tinkluose išpopuliarėjęs menininkas Paulius Noreika-PoulO surengs Vilniui dedikuotą kiberpanko stiliaus skaitmeninių montažų parodą „CYBERVILNIUS“.

Savo darbuose naudodamas nuotraukas, jų fragmentus ir foto-manipuliaciją parodos autorius nagrinėja Vilniaus architektūrą ir gyvenimą ateityje. Montažuose bandoma nuspėti, kaip ateities technologijos, kultūriniai ir ekonominiai pokyčiai keistų ir formuotų miesto architektūrą ir aplinką.

„Cyberpunk“ žanras tyrinėja ateities versijas kuriuose mokslas vis tobulėja ir augimo kultūra įgauna vis didesnį pagreitį. Projekto pagrindinis tikslas yra priversti žmogų vėl pažvelgti į daugybę kartų jau matytas erdves, nusikelti į vietas kurias jau gerai pažįstame tačiau žvelgiame į jas šviežiomis akimis, tarsi turistai.

Pauliaus Noreikos-PoulO paroda „CYBERVILNIUS“ veiks nuo 18:00 iki 23:00.

Rotušės aikštėje Kultūros nakties metu ir visą savaitgalį po festivalio smalsuoliams bus atvira keramiko, skulptoriaus, metalo skulptūrų parko Utenos rajone įkūrėjo Giedriaus Mazūro instaliacija „Džiaugsmo arka“. Autorius darbą pristato mįslingai: „Kai šventėse groja pučiamųjų orkestrai, instrumentuose atsispindi saulė. Klausantis muzikos, mintimis keliauji kartu su melodija, ten, kur gera, šviesu ir šilta. Laikas apneša nuosėdom prisiminimus, bet šilta emocija išlieka tarsi vaikiška išdaiga.

Objektas ir groja ir važiuoja, ant jo galima prisėsti. Ką tik sukurtos skulptūros raktas į sėkmę – joje yra ir veidrodis, ir wifi.“.

Festivalio dalyviai gali tikėtis įdomaus, įtraukiančiai kūrybiško skulptūrinio objekto – simbolinės dovanos miesto jubiliejaus proga.

Pažintis su šv. Juozapatu kartu su choru „ARTyn“

Šįmet taip pat minimi ir Lietuvą su Ukraina siejančio šv. Juozapato metai – šia solidžia proga mišrus choras „ARTyn“ ir Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia kviečia į erdvinį koncertą „Pažintis su šv. Juozapatu“. Dalyviai galės susipažinti su šv. Juozapato gyvenimu ir darbais vienuolyne Vilniuje klausydamiesi choro „ARTyn“ ir muzikinės grupės parengtos muzikinės programos. Besidominčiųjų istorija choro programa lauks Aušros vartų g. 7B, Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje nuo 22:30.

Renginiai - ne tik senamiestyje

Melomanų lauks 20 skirtingų koncertų – nuo džiazo po atviru dangumi Žvėryno „Verandoje“ iki inteligentiško reivo techno ritmu „Paviljone“. Vitebsko gatvėje esanti aktų salė „SODAS 2123“ kvies ieškoti ramybės sunkumų akivaizdoje eksperimentinių lopšinių koncerte „Canticles of Dusk“, o Totorių g. įsikūrusiame „Natų knygyne“ visi norintys galės išbandyti savo jėgas muzikinėse improvizacijose.

Elektronikos gerbėjus turėtų sudominti Radvilų rūmų muziejaus rūsyje įvyksiantis šiuolaikinės elektroakustinės muzikos ansamblio programa „INTERMINKUS“ arba Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje reziduosiantis muzikinis projektas „Apie erdvę ir laiką“, o klasikinės muzikos gurmanus sutrauks vargonų koncertas ir fortepijono improvizacijos „LUX ORGANI. Muzikos ir šviesų meditacija“ bei Grigališkųjų giesmių ir vargonų muzikos koncertas „Meditacijos Mergelei Marijai“ šv. Kryžiaus bažnyčioje.

Teatro žiūrovų laukia autentiškas įvykis Vilniaus ir Vilniaus rajono kultūros lauke – „Robčik“, pirmasis spektaklis pagal vienintelį romaną unikalia Vilniaus lenkų žargoninę kalba, kurį pristatys Vilniaus lenkų teatras. Į pasirodymus ir ekskursijas taip pat kvies Vilniaus teatras „Lėlė“ – čia vyks suaugusiesiems skirtas lėlių spektaklis „Pasirinkimas“ ir speciali gyvojo teatro muziejaus ekspozicija.

Festivalio geografija neapsiribos tik miesto centru – kitokią Naująją Vilnią paskatins atrasti „Dūmų fabrikas“ su įtraukiančia „Kultūros balagano“ programa, kuri apims architektūrinę rajono ateities viziją, muziką, kalvystę, vizualius menus, kūrybines dirbtuves, skonio patyrimus, naująjį cirką, pažintinę ekskursiją.

* * *

Visą festivalio programą ir naujienas galite sekti  https://kulturosnaktis.lt/programa/, taip pat festivalio Facebook ir Instagram paskyrose.

Visi festivalio „Kultūros naktis“ renginiai yra nemokami – tai menininkų, kultūros organizacijų, Vilniaus miesto savivaldybės ir festivalio partnerių dovana Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.