Net keliolika muziejų, bibliotekų, scenos menų įstaigų Lietuvoje atvers naujas erdves

Per artimiausius metus visoje Lietuvoje po rekonstrukcijos planuojama atidaryti keliolika iš esmės atnaujintų ar visai naujų kultūros erdvių. Teatrai, muziejai, bibliotekos, koncertinė įstaiga – iš viso 14 Kultūros ministerijai pavaldžių įstaigų (iš jų 3 – nacionalinės įstaigos) atvers rekonstruotas erdves, kai kurios įstaigos – net po keletą pastatų.

 G. Grigėnaitės nuotr.
 G. Grigėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos kultūros ministerija

2023-06-19 10:01

„Matysime tikrą naujų kultūros erdvių proveržį, kuris nebūtų įmanomas ne tik be valstybės ir ES investicijų, bet ir be aktyvių bei iniciatyvių kultūros darbuotojų. Pokyčiai neaplenks ne tik didmiesčių, bet ir mažesnių Lietuvos miestų – Druskininkų, Trakų, Telšių, Varnių, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys. – Dalyje naujųjų kultūros erdvių iki šiol nebuvo vykdoma jokia veikla, pastatai buvo apleisti ir nenaudojami.

Tačiau po rekonstrukcijų atveriamos erdvės reiškia ne tik sutvarkytus pastatus. Išgryninta šių kultūrinių vietų koncepcija ir suplanuotos veiklos leis dar labiau suaktyvinti kultūrinį pulsą visoje šalyje ir taps traukos centrais tiek kūrėjams, tiek plačiajai visuomenei.“

Šiais metais intensyviai plečiamos ir atnaujinamos Lietuvos muziejų erdvės. Lietuvos nacionalinis dailės muziejus lankytojus jau šį pavasarį pakvietė į dvi rekonstruotas erdves: Radvilų rūmų dailės muziejaus pietiniame korpuse jau veikia nacionalinis meno pažinimo centras, Vakarų Europos dailės ekspozicija, užsienio parodų centras, informacinis terminalas.

Restauruotas Prano Gudyno restauravimo centras ne tik atnaujino savo restauravimo ir tyrimų įrangą, bet ir tapo atviras lankytojams: jie čia gali pamatyti, kaip restauruojami, konservuojami ir tiriami meno kūriniai.

Dar šiemet naujienas lankytojams ruošia Trakų istorijos muziejus, rugpjūtį ketinantis atidaryti S. Šapšalo karaimų tautos muziejaus ekspoziciją rekonstruotame muziejaus padalinyje.

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus ruošiasi atverti net du naujus padalinius: šių metų pabaigoje planuojama atidaryti Žydų kultūros ir tapatybės muziejų Pylimo g. (Vilniuje), o 2024 m. pabaigoje arba 2025 m. pradžioje – Žako Lipšico memorialinį muziejų Druskininkuose. Šiame muziejuje bus pristatyta pasaulinio garso skulptoriaus Ž. Lipšico gyvenimo ir kūrybos kelias, taip pat veiks Druskininkų žydų bendruomenės istoriją atspindinti ekspozicija.

Šių metų gruodį lankytojų lauks rekonstruotas Lietuvos aviacijos muziejus Kaune. Apie iškiliausius skrydžio Lietuvoje įvykius, fenomenus, asmenybes pasakojančią ekspoziciją papildys įvairios skrydžio patirtys, virtualūs turai po lėktuvus, žaidimai-viktorinos, taip pat vaizduojamojo meno, muzikos kūriniai.

Dar šiais metais atsinaujins ir bibliotekų bei scenos menų erdvės. 2023 m. pabaigoje planuojama atidaryti Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) didžiąją salę. Baigus rekonstruoti LNDT čia veiks trys teatro salės: rekonstruota didžioji ir naujai įrengtos mažoji bei naujoji salės.

Šį rudenį duris oficialiai atvers dvejus metus rekonstruota Lietuvos audiosensorinė biblioteka, kuri taps dar šiuolaikiškesnė, patrauklesnė ir prieinamesnė lankytojams. Taip pat šiemet planuojama baigti rekonstruoti pagrindinį Kauno apskrities viešosios bibliotekos pastatą: čia veiks kūrybinės ir bendradarbysčių erdvės, individualaus darbo erdvės, kamerinė salė.

2024 m. naujos arba iš esmės atnaujintos kultūrinės erdvės bus atidarytos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose, Varniuose.

Kitąmet planuojama baigti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukciją. Pirmąjį 2024 m. pusmetį žiūrovus pakviesiančio teatro didžiojoje salėje tilps iki 700, mažojoje – iki 200 lankytojų. Teatre bus įdiegta moderni garso ir scenos apšvietimo įranga.

Pirmąjį kitų metų ketvirtį Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras savo klausytojus planuoja pakviesti į baigtus rekonstruoti Vilniaus kongresų rūmus. Po pertvarkos salėje tilps 990 žiūrovų, bus integruotas scenos apšvietimas simfoniniam orkestrui, pagerinta natūrali salės akustika.

Kitąmet didelių pokyčių taip pat sulauks muziejai ir paveldo objektai visoje Lietuvoje. 2024 m. Žemaičių muziejus „Alka“ po renovacijos planuoja atidaryti net du padalinius: Telšiuose (Muziejaus g.) ir Žemaičių vyskupystės muziejų Varniuose. Abiejuose rekonstruotuose padaliniuose bus išplėstos ekspozicijų erdvės, o muziejaus Varniuose varpinėje jau iškelti keturi nauji varpai.

Į atnaujintas erdves kitų metų pradžioje planuoja pakviesti ir Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejus Vilniuje: visuomenei bus atvertos modernios muziejinių vertybių saugyklos, veiks renginių salė, skaitykla, kavinė.

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) kitąmet planuoja užbaigti net du didelės apimties projektus: 2024 m. pavasarį ketinama lankytojams atverti sutvarkytus Sapiegų rūmus, kuriuose veiks daugiafunkcis kultūros pažinimo centras, vyks edukaciniai užsiėmimai, parodos, renginiai, koncertai. Taip pat kitų metų gegužę planuojama užbaigti ir ŠMC pastato Vilniaus Vokiečių g. rekonstrukciją.

Dvi erdves atnaujinta ir Kauno IX Forto muziejus. Pirmoje kitų metų pusėje planuojama atidaryti atnaujintą muziejaus administracijos pastatą ir Okupacijų ekspozicijos pastatą.

2024 m. į naują ekspoziciją renovuotame pastate ketina pakviesti ir Lietuvos nacionalinis muziejus: „Pilininko“ name bus įrengta ekspozicija, supažindinsianti lankytojus su svarbiausiais Lietuvos istorijos reiškiniais ir įvykiais, kurie formavo šiuolaikinės Lietuvos tapatybę.

Kultūros ministerija primena, kad šiemet pokyčių sulaukė ir dar dvi ypatingos Lietuvos istorijai vietos – Signatarų namai ir Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos prižiūrima teritorija. Signatarų namai Vasario 16-ąją pasitiko atsinaujinę – restauruotas pastato fasadas.

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija netrukus užbaigs intensyvius savo prižiūrimos teritorijos tvarkybos darbus: buvusios Kreivosios pilies teritorijoje ir kitose rezervato teritorijose įrengiami nauji laiptai, kietosios dangos, lauko informaciniai stendai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.