Pėsčiųjų perėjoje prie LITEXPO žvilgsnius traukia sukrečiantys vaizdai iš Ukrainos

Pėsčiųjų perėjoje prie Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO Vilniaus savivaldybė ką tik atidarė išskirtinę šviečiančių stendų parodą „Ukraina yra čia“. Jos idėjos autorė menininkė Lina Šlipavičiūtė viliasi, kad į NATO viršūnių susitikimą atvykę, kasdien perėja eisiantys pasaulio žiniasklaidos atstovai pajus didžiulį Lietuvos palaikymą Ukrainai ir tai primins, ką kasdien išgyvena ukrainiečiai.

 Paroda „Ukraina yra čia“ pėsčiųjų perėjoje.<br> S. Žiūros nuotr.
 Paroda „Ukraina yra čia“ pėsčiųjų perėjoje.<br> S. Žiūros nuotr.
 Paroda „Ukraina yra čia“ pėsčiųjų perėjoje.<br> S. Žiūros nuotr.
 Paroda „Ukraina yra čia“ pėsčiųjų perėjoje.<br> S. Žiūros nuotr.
 Paroda „Ukraina yra čia“ pėsčiųjų perėjoje.<br> S. Žiūros nuotr.
 Paroda „Ukraina yra čia“ pėsčiųjų perėjoje.<br> S. Žiūros nuotr.
 L. Šlipavičiūtė.<br> S. Žiūros nuotr.
 L. Šlipavičiūtė.<br> S. Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 8, 2023, 11:25 AM

„Šios temos negali būti per daug. Per daug yra skausmo, kurį palieka karas. Jį galima bent kiek pajusti žvelgiant į šias nuotraukas: apokaliptiniuose griuvėsiuose žaidžiantys vaikai, baimė ir bejėgiškumas senolių akyse, kojų netekę visai dar jauni kariai, iš nevilties ir skausmo raudantis žmogus prie masinės Iziumo kapavietės“, – pasakojo apie parodos vaizdus meno laboratorijos „Kiaurai sienas“ įkūrėja L. Šlipavičiūtė.

Vaizdai jautrūs ir emociškai sukrečiantys. Tai nuotraukos iš įvairių Ukrainos vietų – Kyjivo, Iziumo, Irpinės, Černihivo ir kitų karo alinamų miestų. Jų autoriai – Ukrainoje gyvenantys fotografai Elena Tita, Volodymyras Petrovas ir Oleg Petrasiuk.

„Sunku buvo surinkti nuotraukas, nes daug žmonių, tarp jų ir fotografų, kariauja ir užsiima išgyvenimui būtinais darbais. Dėkoju visiems autoriams, kurie sutiko pasidalinti savo darbais, nes be jų šios parodos tiesiog nebūtų. O taip pat tariu „ačiū“ Vilniaus miesto savivaldybei, kuri ėmėsi iniciatyvos ir skyrė daug resursų bei energijos, kad projektas būtų įgyvendintas“, – kalbėjo menininkė.

Su fotografe E. Tita lietuvė susipažino kurdama kitus Ukrainą palaikančius menino projektus. Kartu su ja ir kolegomis iš Lietuvos bei Estijos ji įgyvendino projektą „Do Peremogi“ („Iki Pergalės“) – buvusius Maskvos namus dekoravo milžinišku nacionaliniu kostiumu vilkinčios ukrainietės merginos atvaizdu. Būtent Elenos užfiksuotos Zaporižios pabėgėlių centre dirbančios savanorės Tatjanos portretas šiuo metu – vienas įspūdingiausių gatvės meno kūrinių Vilniuje, skelbiantis aiškią žinutę: Vilnius palaiko Ukrainą.

Pėsčiųjų perėjoje šviečiantys stendai traukia praeivių žvilgsnius. Paroda atidaryta prieš pat NATO viršūnių susitikimą, ją išvys daug miesto svečių. „Simboliška, kad šis tunelis – požeminė perėja, kuri kartu yra ir galima priedanga, vis dėlto veda į šviesą ir saugią užuovėją – vietą, kur susitiks NATO lyderiai. Tai parodo, ką turi iškęsti Ukraina, kad būtų priimta į NATO, o aš tikiu, kad greitu laiku taip ir bus“, – neabejojo L. Šlipavičiūtė.

Paroda „Ukraina yra čia“ įgyvendinta bendromis meno laboratorijos „Kiaurai sienas“ ir spaustuvės „Menų kalvė“ pastangomis. Projektą finansavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Paroda veiks dar ne vieną mėnesį. Šviečiantys stendai apsaugoti nuo vandalų išpuolių: konstrukcija padaryta iš tvirtos, atsparios medžiagos, organinio stiklo medžiagą galima lengvai nuvalyti, jei būtų bandoma juos niokoti.

L. Šlipavičiūtės meno kūrinių galima rasti ir kitose atvirose Vilniaus erdvėse. Jos meno projektai „Sienos prisimena“, „Ieškai moters“ šiuolaikiškai ir netradiciškai perkelia meną ir svarbias socialines žinutes ten, kur būna žmonės – į gatves ir viešąsias erdves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.