Perkusija ir džiazas žadins Didžiokų koplyčią

Šalia senojo Molėtų–Vilniaus plento, netoli tos vietos, kur senasis plentas priartėja prie betonkelio, stovi rotondinė raudonų plytų koplyčia – senojo Didžiokų (Didžiadvario) dvaro didybės liudytoja. 

Saksofonininkas P. Vyšniauskas ir būgnininkas-perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Saksofonininkas P. Vyšniauskas ir būgnininkas-perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Didžiokų dvaras Mečislovo Jalovieckio akvarelėje.
Didžiokų dvaras Mečislovo Jalovieckio akvarelėje.
Didžiokų dvaro parkas.<br>Viktorijos Kazlienės nuotr.
Didžiokų dvaro parkas.<br>Viktorijos Kazlienės nuotr.
Šalia koplyčios. Skulptūra „Besimaudanti“. 1983 m.<br>Nuotr. iš asmeninio A. Smilingio albumo.
Šalia koplyčios. Skulptūra „Besimaudanti“. 1983 m.<br>Nuotr. iš asmeninio A. Smilingio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 11:46 AM, atnaujinta Jul 12, 2023, 11:47 AM

Išskirtinės architektūros pastatas masina turistus, tačiau į vidų patekti galimybės nėra.

Liepos 15 d. pavakarę šioje vietoje tarytum įvyks stebuklas: koplyčia bus atverta lankytojui ir kvies į nemokamą Petro Vyšniausko ir Arkadijaus Gotesmano koncertą. 

Saksofonininkas P. Vyšniauskas ir būgnininkas-perkusininkas Arkadijus Gotesmanas – vieni kertinių lietuviško džiazo formuotojų. 1990 m. šie muzikantai debiutavo kaip duetas „PetrArka“ ir išleido pirmąjį džiazo albumą nepriklausomoje Lietuvoje – „Lithuania“. Petro ir Arkadijaus tandemas tapo svarbiu scenos reiškiniu, apkeliavusių ne vieną prestižinį džiazo festivalį daugybėje pasaulio šalių.

Po trisdešimties metų bendro kūrybinio kelio duetas „Petrarka“ išleido kūrybinį albumą „Sonetai“. Anot muzikos apžvalgininko Vitalijaus Gailiaus, tai lyriškomis ir subtiliomis improvizacijomis alsuojantis pasirodymas, paliečiantis širdis, nes šio dueto kūryba, kaip ir Frančesko Petrarkos sonetai, tai aukščiausios prabos laikui nepavaldi poezija. Neatsitiktinai ir dueto pavadinimas „literatūriškas“ – įkvėptas XIV a. legendinio rašytojo Francesco Petrarca’os, išgarsėjusio savo meilės sonetais. Anot „PetrArka“ virtuozų, sonetų forma artima jų grojimo stiliui.

Petras Vyšniauskas – Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) aukso medalio laimėtojas, Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premijos ir kitų reikšmingų apdovanojimų laureatas. Jeigu paprašytume įvardinti mums geriausiai žinomą saksofonininką, dažnas iš mūsų nejučiomis ištartume P. Vyšniausko pavardę.

Anot Vyšniausko, džiazas – tai pirmiausia bendravimas: čia glūdi įdomiausi atradimai. Kartu su Arkadijumi Gotesmanu jie sudaro kertinės Lietuvos džiazo kartos elitą. A. Gotesmanas – improvizacijų meistras, reiškiasi ne tik kaip perkusininkas ir kompozitorius, bet taip pat kaip poetas, režisierius. Jis kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, rengia projektus su šokėjais, literatais, aktoriais ir vaizduojamojo meno kūrėjais, stato autorinius spektaklius. A. Gotesmanas yra pelnęs prizus už nuopelnus Lietuvos džiazui.

Pirmieji „Petrarkos“ tandemo koncertai buvo susiję su Sausio 13-osios įvykiais. Tais pačiais 1991 m. Didžiokų koplyčią paliko joje nuo 1965 m. dirbtuves turėjęs menininkas Aloyzas Smilingis. Sovietiniais laikais aplink koplyčią stovėjo A. Smilingio skulptūros, o viduje kabojo tapybos, grafikos darbai. Iki šiol yra išlikę A. Smilingio mūryti židiniai.  Žmonės atsimena, kad čia atvykdavo daug menininkų, rinkdavosi Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio žmonės, čia buvo platinamas „Atgimimo“ Laikraštis. Simboliška, kad šiais metais, jau po A. Smilingio mirties, koplyčia nors epizodiškai gali atgimti kultūrinei veiklai. Ne pirmą kartą čia koncertuoja ir Arkadijus Gotesmanas.

Molėtiškė menininkė Jolanta Žalalienė sutiko „papuošti“ renginį surengdama vienadienę savo kūrybos parodą „Procesai“. Parodos pavadinimas kviečia pajusti laiko tėkmę ir kūrybos trapumą. „Mano tikslas užkabinti žiūrovą vaizdais,“ – teigia menininkė. Jos kūrybinė mintis – rekonstrukcinė, ji moka gėrėtis tuo, kas liko, per detales parodyti visumą ir nuteikti vertybinio imperatyvo suvokimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.