Devintąjį „Birštono vasaros muzikos“ festivalį efektingai pradėjo džiazo virtuozai

Sekmadienį, liepos 30-ąją skambia nata prasidėjo festivalis „Birštono vasaros muzika“ – scenoje tiesiog šėlo „Emeritus Quartet“, savo pasirodymą skyręs Zigmo Vileikio rengiamam Birštono džiazo festivaliui, kuriame visa ketveriukė groja nuo pat pirmojo renginio 1982-aisiais.

 V. Labutis (dešinėje) ir A. Gotesmanas.<br> Rengėjų nuotr.
 V. Labutis (dešinėje) ir A. Gotesmanas.<br> Rengėjų nuotr.
 V. Labutis.<br> Rengėjų nuotr.
 V. Labutis.<br> Rengėjų nuotr.
 A. Žigaitytė-Nekrošienė (kairėje).<br> Rengėjų nuotr.
 A. Žigaitytė-Nekrošienė (kairėje).<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigita Austinskaitė

Aug 1, 2023, 9:47 AM

Kaip pastebėjo vienas kvarteto narių Petras Vyšniauskas, šį kartą daugiau skambinęs fortepijonu nei grojęs saksofonu, pasirodymas vyko taip pat aistringai, kaip ir prieš dvidešimt metų! Su atlikėjais šėlo ir publika – emocijų nevaldė nei jauni, nei vyresnieji. Ilgai trukusiais aplodismentais publika dėkojo P. Vyšniauskui, Vytautui Labučiui, Eugenijui Kanevičiui ir Arkadijui Gotesmanui.

Renginio įkvėpėja Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė prof. Audronė Žigaitytė-Nekrošienė pabrėžė, kad Birštono vasaros menų akademijos, veiklą pradėjusios dar 2013 metais, ir iš jos išaugusios „Birštono vasaros muzikos“ pagrindinis tikslas – kartų bendrystė.

„Mes, vyresnieji, turime suprasti jaunimo kalbą ir ne prasčiau už juos valdyti naujausias technologijas, o jaunieji – įprasti girdėti gal ir ne tokia greita kalba dėstomas, bet patirtimi pagrįstas mūsų žinias. „Tarp natų“ – toks per dešimtmetį susiklostęs mūsų moto, skatinantis ieškoti muzikos interpretacijos, atlikimo meno prasmės“, – kalbėjo A. Žigaitytė-Nekrošienė.

Renginys iki rugpjūčio 6 d. tradiciškai vyks Birštone – mieste, kuriame galima patirti įsimintiną kultūros nuotykį su talentingais muzikos atlikėjais, žavinčiais meistriškumu ir priverčiančiais pasinerti į magišką muzikos pasaulį.

Visą savaitę trunkantis festivalis stipriai išaugo ir savo programa džiugina net išrankiausius melomanus, suteikdamas išskirtinių emocijų. Apie festivalį kalbėjomės su pagrindine jo organizatore A. Žigaityte-Nekrošiene.

– Kodėl renginiui pasirinkote būtent Birštoną?

– Birštonas buvo tik atsitiktinumas mano kelionėje. Kai važiavau ir ieškojau vietos šiam festivaliui, aplankiau daug Lietuvos miestų – Molėtus, Zarasus, Ignaliną, Klaipėdą, Biržus ir kitus. Birštonas taip pat lyg ir nežadėjo daugiau nei paprasčiausią apsilankymą, bet susitikimas su miesto mere Nijole Dirginčiene buvo labai malonus ir šiltas.

Drauge plėtojome idėjas ir sutarėme dėl pirmojo renginio 2013 metais. Merė nuo tada yra renginio globėja. Pirmosios Birštono vasaros menų akademijos inauguracija vyko itin pakiliai: Davidas Geringas dirigavo Lietuvos kameriniam orkestrui, griežė jo ugdytiniai. Šiais metais maestro D. Geringas į Birštoną grįžta po 10 metų!

– Galbūt Birštono vasaros menų akademija turi jaunųjų atlikėjų sėkmės istorijų?

– Jų būta įvairių. Šiandien jau turime visą būrį asociacijos narių, su kuriais susipažinome Birštone. Bet viena didžiausių sėkmės istorijų yra operos solistės Kamilės Balabonaitės. Ji dalyvavo ne vienoje mūsų akademijoje, o šiuo metu yra tituluota tarptautinių konkursų laureatė, atlieka pagrindinius vaidmenis Europos teatruose.

Pirmą kartą ji atvažiavo, kai buvo pirmo kurso studentė, o šiuo metu yra puiki dainininkė. Ji – Vladimiro Prudnikovo ugdytinė.

– Kodėl būtina apsilankyti šių metų festivalyje?

– Šių metų renginiai bus labai skirtingi – nuo džiazo muzikos vakaro iki W. A. Mozarto operos „Figaro vedybos“ teatralizuoto koncerto. Mūsų tikslas – ne tik sudominti garsiais vardais, bet skatinti lankytoją įsiklausyti, išgyventi drauge muzikos aistras, kad po koncerto jaustųsi dvasiškai praturtėjęs, gal net ašarą nubraukęs, bet atgimęs...

Tarp daugybės pramogauti, linksmintis kviečiančių renginių, mūsiškis išsiskiria gilumu, atlikėjų ir jų atliekamos muzikos prasmingumu. Po sunkios darbo dienos gal išties labiau tinka atsipalaiduoti padedantys renginiai, o kurorte poilsiaujant galima ir praturtėti žiniomis bei jausmais.

– Ką žiūrovai galės išvysti ir išgirsti festivalio „Birštono vasaros muzika“ metu? Gal galite rekomenduoti, ką būtinai reikėtų išgirsti ir pamatyti?

– Rekomenduoju pamatyti ir išgirsti viską, nes kiekvienas koncertas bus išskirtinis (šypsosi). Laukia Dariaus Mažinto rečitalis su vaizdo projekcijomis iš muzikavimo Irpynės griuvėsiuose, vokalinės muzikos vakaras, kuriame susitiks lietuvė, sėkmingai Eurovizijos atrankose pasirodžiusi dainininkė Agnė Buškevičiūtė-Tumalavičienė ir viešnia iš Vokietijos Ekaterina Somicheva.

Rugpjūčio 2 d. pasinersime į „Grand Trio Vilnius“ sukurtą magiškų garsų pasaulį – muzikuos Davidas Geringas, Petras Geniušas ir Dalia Kuznecovaitė, vasariškai malonių vokalinių ir violončelės miniatiūrų kvies klausytis Asta Krikščiūnaitė ir Ramutė Kalnėnaitė ... „Eglės“ sanatorijoje jau nuo antradienio koncertuos mūsų jaunieji.

– Ar žmonės gali atvykti pažiūrėti ir akademijos pamokų?

– Visos meistriškumo pamokos yra atviros. Kiekvienais metais sulaukdavome birštoniečių ir miesto svečių, kai kurie žmonės ateidavo ne tik pažiūrėti, bet ir mėgindavo dainuoti. Žinoma, visada įdomu stebėti žmonių reakcijas, kai jie pamato, kokią pažangą padaro jaunosios kartos atlikėjai. Gera matyti, kad žmonės ryžtasi visą laiką būti kartu, patirti, kokia yra kelionės į didžiąją sceną kaina.

– Kaip atrodo viena akademijos diena? Nuo ko ji prasideda ir kaip užsibaigia?

– Nuo 10 val. iki 13.30 val. vyksta meistriškumo pamokos, po jų – pietūs, paskui – susitikimai ir paskaitos, o vakare laukia du koncertai – 19 val. Kurhauze arba Kultūros centre ir 21 val. – serenados „Eglės“ sanatorijoje. Laisvo laiko beveik nėra.

„Birštono vasaros muzika“ iki rugpjūčio 6 d. laukia kiekvieno, kuriam muzika yra ne tik garsai, bet ir pasaulio išraiška, sielos kalba.

Visa renginių programa: https://www.muzikusajunga.lt/renginys/birstono-vasaros-muzika-2859

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.