Žolinės išvakarėse – koncertas „Meditacijos Mergelei Marijai“

Artėjant vienai gražiausių vasaros švenčių – Žolinei, grigališkojo choralo ansamblis „Schola Cantorum Assumptionis“ kviečia į koncertą „Meditacijos Mergelei Marijai“. Rugpjūčio 14 d. istorinėje Vilniaus vietoje – Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurioje jau XIV amžiaus pabaigoje buvo įsikūrę broliai pranciškonai, skambės Dievo Motinai skirtos giesmės iš senųjų Vilniaus rankraščių.

 Ansamblis „Schola Cantorum Assumptionis“.<br>E. Nekrošienės nuotr.
 Ansamblis „Schola Cantorum Assumptionis“.<br>E. Nekrošienės nuotr.
 Ansamblis „Schola Cantorum Assumptionis“.<br>J. Žalkauskės nuotr.
 Ansamblis „Schola Cantorum Assumptionis“.<br>J. Žalkauskės nuotr.
 Vilniaus  Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia.<br>B. Baublinskienės nuotr.
 Vilniaus  Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia.<br>B. Baublinskienės nuotr.
 Lietuvos mokslų akademijos Vrublevksių bibliotekos nuotr.<br> Bernardinų rankraščio fragmentas. 
 Lietuvos mokslų akademijos Vrublevksių bibliotekos nuotr.<br> Bernardinų rankraščio fragmentas. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-10 10:09

Ansamblio giedojimą papildys vargonų improvizacijos. Koncerto pradžia – 20 val. Įėjimas laisvas.

Žolinė, arba bažnytinėje tradicijoje – Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų iškilmė, yra seniausia ir svarbiausia iš Marijai skirtų švenčių, minima tiek Vakarų, tiek Rytų krikščionių. Pastarojoje tradicijoje Marijos Ėmimas į dangų vadinamas „užmigimu“.

Šventės ištakos siekia IV a. pabaigos Jezuralę, o Vakarų Bažnyčioje Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų iškilmė švenčiama nuo VI–VII a. Lietuvai apsikrikštijus XIV a. pabaigoje, Marijos kultas atkeliavo ir į mūsų žemę. Ypač uoliai jį puoselėjo vienuoliai, ką liudija išlikusios jų liturginės knygos ir rankraštiniai giesmynai.

Žolinės išvakarėse rengiamas koncertas „Meditacijos Mergelei Marijai“ vyks istorinėje Vilniaus vietoje: čia jau XIV amžiaus pabaigoje broliai pranciškonai statė savo vienuolyną ir bažnyčią, kuri buvo pašventinta 1421 m. ir dedikuota Švč. Mergelės Marijos Ėmimui į dangų. O pirmieji pranciškonai įsikūrė Vilniuje dar Gedimino laikais.

XIV a. viduryje, vis dar pagoniškame mieste, jie ne kartą patyrė kankinystę, kol Lietuvą pakrištijus 1387 m. galėjo visa koja įžengti į karališkąjį miestą. Nors bažnyčia, kaip ir visas vienuolynas bei patys Vilniaus pranciškonai, XIX ir XX a. ne kartą patyrė sunkius išbandymus, ypatingas pamaldumas Mergelei Marijai iki šiol gyvas tarp senosios bažnyčios mūrų.

Mergelei Marijai skirtos visos koncerte skambėsiančios giesmės – grigališkosios antifonos ir mišių dalys. Kūriniai paimti iš vilnietiškų XIV–XV a. rankraščių, saugomų Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje.

Šios knygos priskiriamos vienuoliams bernardinams, tad laiko ir tradicijos požiūriu – tai muzika, lygiagreti brolių pranciškonų kūrimosi Vilniuje laikui ir artima jų dvasingumui: bernardinai susiformavo kaip pranciškonų ordino atšaka.

Kūrinius atliks „Schola Cantorum Assumptionis“ – Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje giedanti grigališkoji grupė (vadovė Violeta Tumasonienė), papildyta giesmininkų iš kitų ansamblių. Atlikėjams šį kartą vadovaus šios koncertinės programos sumanytoja muzikologė Beata Baublinskienė.

Parėmus Lietuvos kultūros tarybai, ji tyrinėjo vilnietiškuosius bernardinų rankraščius. „Schola Cantorum Assumptionis“ giedojimą papildys ilgametės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios vargonininkės Kristinos Karpuk atliekami vargonų kūriniai ir improvizacijos.

Koncertinė programa „Meditacijos Mergelei Marijai“ šią vasarą jau skambėjo „Kultūros nakties“ programoje Vilniaus Šv. Kryžiaus bažnyčioje, tačiau tąkart visi norintys pasiklausyti netilpo į nedidukę šventovę.

Rugpjūčio 14-ąją rengiamas koncertas Vilniaus pranciškonų bažnyčioje suteiks dar vieną galimybę išgirsti koncertą. Skambančia tyla bažnyčios erdvę užpildančios grigališkosios giesmės tarsi kviečia klausytojus atitolti nuo miesto šurmulio, kasdienybės rūpesčius paliekant už šventovės durų.

Grigališkųjų giesmių ir vargonų muzikos koncertas „Meditacijos Mergelei Marijai“ – rugpjūčio 14 d. 20 val. Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje (Pranciškonų g. 1A, Vilnius). Įėjimas laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.