Taline įvyko pirmoji tarptautinė šiuolaikinio cirko stovykla

Pirmą kartą jaunieji šiuolaikinio cirko entuziastai iš penkių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Danijos ir Suomijos – susitiko intensyviai savaitei Talino cirko mokykloje Studio Folie. Penkiasdešimt vaikų (po dešimt iš kiekvienos šalies) turėjo galimybę ne tik praplėsti savo žinias apie pasirinktą discipliną, bet ir išmokti naujų disciplinų bei mokytis svarbiausios šiuolaikinio cirko edukacijos dalies – įvairių kūrybinių procesų. 12–16 metų jaunimas galėjo pasimokyti iš itin skirtingų mokytojų: Mikk Bernadt ir Mia Erika Peterson (Studio Folie, Estija), Aleksejs Smolovs ir Mariano Alberto Gedwillo (Valstybinis Rygos cirkas, Latvija), Anna Lawaetz ir Albert Ivarsson (Orkenfortet, Danija), Senni Nuutinen ir Maiski Tiainen (Kuopio Sirkus, Suomija) bei Karolina Stanionytė ir Aistė Aleksiūnaitė (Delarija, Lietuva).

Stovykla. <br>Rengėjų nuotr.
Stovykla. <br>Rengėjų nuotr.
Stovykla. <br>Rengėjų nuotr.
Stovykla. <br>Rengėjų nuotr.
Stovykla. <br>Rengėjų nuotr.
Stovykla. <br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-16 12:24

Ši stovykla yra trijų metų edukacinio projekto ARTiculate, kurį koordinuoja Baltijos ir Šiaurės šalių cirko tinklas (angl. Baltic Nordic Circus Network). Šis tinklas jungia dvidešimt vieną organizaciją iš septynių region šalių ir siekia spręsti su cirko vystymusi susijusias problemas. Viena šių problemų – cirko mokyklos regione užsiima disciplinų mokymu, tačiau neturi aiškių metodų integruoti kūrybinių procesų į mokymosi programą.

Tad atstovai iš visų šalių prisidėjo prie šio projekto vystymo. Be tarptautinės stovyklos regiono mokiniams, susipažinusiems su šiuolaikiniu cirku, ARTiculate apima ir mokytojų kompetencijų kėlimo seminarus, darboviečių aplankymas ir darbo metodų stebėjimas bei „Ragavimo sesijomis“ – tai formatas, leisiantis įvairiems edukatoriams susipažinti su cirku kaip naudingu papildomu įrankiu savo darbe.

Be intensyvaus darbo su cirko pedagogika, Baltic Nordic Circus Network nuolat kuria projektus, kurie padeda su naujų menininkų rengimu, jų galimybių sudarymu ir gerinimu, cirko dramaturgijos plėtra ir netgi sprendžia jų darbo saugos klausimus – o tai šiuolaikiniame cirke turi ypatingų aspektų ir svarbos. Nuo 2023 iki 2025 metų visą tinklą koordinuojanti organizacija yra Teatronas, kuri Lietuvoje jau ilgą laiką strategiškai vysto šiuolaikinio cirko galimybes: organizuoja tarptautinį šiuolaikinio cirko festivalį Cirkuliacija, atidarė pirmąjį šiuolaikinio cirko centrą Lietuvoje Cirko Sapiens bei kuria ir koprodiusuoja cirko spektaklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.