Į naują rūbą įvilktos senosios „Vilnijos dainos“ nuskambės upėje

Rugpjūčio 23 dieną „elektrofolk“ stiliaus kantatą „Vilnijos dainos“ Vilniaus gimtadieniui dovanos operos solistė Agnė Sabulytė, džiazo būgnininkas Adas Gecevičius ir pianistas Darius Mažintas. Kūrėjai senoms „Vilnijos dainoms“ suteikė naują skambesį ir premjerai parinko neįprastą vietą.

Koncerto atlikėjai A. Gecevičius (kairėje) ir D. Mažintas įsikurs virš upės. <br> Organizatorių nuotr.
Koncerto atlikėjai A. Gecevičius (kairėje) ir D. Mažintas įsikurs virš upės. <br> Organizatorių nuotr.
A.Sabulytei rūpėjo prikelti mažai žinomą muzikos palikimą.<br>  M.Valiuko nuotr.
A.Sabulytei rūpėjo prikelti mažai žinomą muzikos palikimą.<br>  M.Valiuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2023, 10:37 AM, atnaujinta Aug 19, 2023, 10:41 AM

Vilniečiai ir miesto svečiai „Vilnijos dainų“ kviečiami klausytis Užupyje, šalia Vilnelės upės įsikūrusio Meno inkubatoriaus. Kompozicijas menininkai atliks Vilnelės upės vagoje.

Muzikos istorijos dalis

„Elektrofolk“ kantata – tai naujai atgaivintos Vilniaus krašto dainos, kurias tarpukariu rinko ir užrašė kunigas Pranas Bieliauskas, ilgus metus dirbęs vikaru Vilniaus katedroje. Jis kovojo už lietuvybės išsaugojimą, archyvavo lietuviškas dainas ateities kartoms.

„Įdomu, minint Vilniaus jubiliejų, atrasti mažai žinomą muzikinę Vilniaus istoriją, suteikti jai naują skambesį ir pasidalinti tuo su miesto gyventojais bei svečiais. Taip išreiškiame savo jausmus Vilniui“, – teigė idėjos autorė A.Sabulytė.

Unikaliame koncerte susipins liaudies dainos, fortepijono skambesys, elektronika ir Vilnelės čiurlenimas.

„Vilnelė mena Vilniaus istoriją nuo pat jo atsiradimo, todėl ir dainas panorome prikelti naujam skambesiui tiesiog iš jos vagos“, – aiškino pianistas D.Mažintas.

Žavėjo dainų įvairovė

P. Bieliauskas apie savo surinktas ir užrašytas Vilniaus krašto dainas knygoje „Vilniaus dienoraštis“ rašė: „Man, kaipo dainos mėgėjui, daugiau rūpėjo užrašyti dainų melodijas. Ar atgaus kada nors lietuviai Vilniaus kraštą, ar ne, o seneliai išmirs ir nusineš su savimi mūsų gražias dainų melodijas į kitą pasaulį.

Miškai, vandenys, kalnai, karas, vargas, – visa tai veikia mūsų žmones ir tuo pačiu atsiliepia į mūsų dainų melodijų charakterį. Vilniaus krašte atrasime melodijų didžiausią įvairumą. Taigi, nesurašyti šio krašto melodijų būtų didelis mūsų tautos nuostolis. Štai dėl ko ėmiausi šito darbo, nors nebuvau tam darbui pasiruošęs“.

Artėjantis koncertas ypatingas ne tik tuo, kad atlikėjų pakyla iškils upėje. Koncertas suvienys skirtingų žanrų atlikėjus. Muzikiniu sveikinimu, atgaivinant senąsias Vilniaus krašto dainas, siekiama ieškoti dabartinio Vilniaus skambesio.

Įvilks į naują rūbą

„Vilnijos dainos“ – tarsi naujas žvilgsnis į muzikinę Vilniaus istoriją. Klausytojus apgaubs savotiška liaudies muzikos ir klasikos, džiazo ir elektronikos migla. Tikrai įdomu semtis patirties iš praeities ir atgaivinti tą patirtį naujai“, – pasakojo būgnininkas A. Gecevičius.

Kūrėjai siekė sukurti kuo gražesnes aranžuotes, įvilkti jas į modernų rūbą, šiuolaikinę estetiką ir sujungti į vientisą kūrinį.

Projektą iš dalies finansuoja ir globoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Tautosakininkas iš pašaukimo

Pranas Bieliauskas (1883–1957) buvo Lietuvos kunigas, tautosakos rinkėjas, Vilniaus krašto visuomenės veikėjas. Baigęs Vilniaus kunigų seminariją, jis dirbo Vilniaus katedros vikaru (1911–1940), buvo Lietuvos mokslo draugijos narys, rinko Vilniaus krašte lietuvių tautosaką ir etnografinę medžiagą, rūpinosi labdara.

P. Bieliauskas buvo lenkų valdžios kalinamas, kunigavo Aušros vartų bažnyčioje, vėliau – Valkininkų bažnyčioje. Sovietinės okupacijos metais kunigą persekiojo sovietinis saugumas. Jis palaidotas Valkininkų bažnyčios šventoriuje.

P. Bieliauskas užrašė daugiau kaip 3000 dainų su melodijomis, pasakų, smulkiosios tautosakos. 1936 m. jis sudarė ir išleido rinkinį „Varguolių dainos“. Kitos kunigo knygos – „Iš Slabados kaimo į Vilniaus katedrą“, „Valkininkų bažnyčia ir vienuolynas“, „Vilniaus dienoraštis 1915–1919“.

Nemokamas koncertas „Vilnijos dainos“ vyks prie Užupio meno inkubatoriaus (Krivių g.) rugpjūčio 23 d. 21 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.