Šiuolaikinis cirkas atkeliavo į Vilnių: ko nepraleisti festivalyje HELIUM

Šiandien Vilniuje prasideda Menų spaustuvės organizuojamas tarptautinis šiuolaikinio cirko festivalis HELIUM. Jis truks penkias dienas ir pristatys šiuolaikinio cirko trupes bei kūrėjus iš Šveicarijos, Prancūzijos, Italijos, Belgijos ir Lietuvos.

CHINA SERIES: J. Vogelis.<br>M. Groeno nuotr.
CHINA SERIES: J. Vogelis.<br>M. Groeno nuotr.
  „Portraits“.<br> Trupės nuotr.
  „Portraits“.<br> Trupės nuotr.
MIKADO.<br>  P.Y. Chouin nuotr.
MIKADO.<br>  P.Y. Chouin nuotr.
  „Accompany Me“. <br> Trupės nuotr.
  „Accompany Me“. <br> Trupės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-05 10:06

Šiemet HELIUM pasirodymus bus galima išvysti Menų spaustuvės, Vilniaus dailės akademijos bei Vilniaus teatro „Lėlė“ erdvėse. Jau rugsėjo 5–10 dienomis bus pristatomi įvairialypiai, skirtingas cirko disciplinas jungiantys pasirodymai, atspindintys šių metų festivalio temą: šiuolaikinis cirkas ir vizualieji menai.

Pirmąją HELIUM festivalio dieną – rugsėjo 5-ąją – lankytojai kviečiami išvysti šveicarų menininko Juliano Vogel darbą „China Series“ bei prancūzų kūrėjų „La Sociale K“ pasirodymą „In Bilico“.

J. Vogelis 2019 metais baigė bakalauro studijas cirko ir performanso meno akademijoje (ACaPA), o kiek ankščiau Berno universitete studijavo psichologiją ir meno istoriją. Festivalio lankytojams jis pristatys parodą bei šiuolaikinio cirko pasirodymą „China Series“.

Šiame projekte susitiks cirkas, šokis, šiuolaikinio performanso ir skulptūros menas. Pasirodymus bus galima išvysti rugsėjo 5, 7 ir 9 dienomis 18 val., o parodą apžiūrėti – 5–9 dienomis, nuo 12 iki 18 val., VDA parodų salėje „Titanikas“.

Pirmąją ir antrąją festivalio HELIUM dieną į distopinį pasaulį, įkvėptą fantastikos bei futuristinės grafikos visatos, kvies prancūzai „La Sociale K“ šiuolaikinio cirko pasirodymu „In Bilico“.

„La Sociale K“ – tai šiuolaikinio cirko trupė, įkurta 2018 m. Ją sudaro menininkai, technikai ir administratoriai, vienijami bendros aistros – lyno. Jie visi tarsi scenos meno fabrikas, scenografijos ir kultūrinių bei meninių patirčių kūrėjai, rengiantys ypatingus choreografijos ir akrobatikos trio pasirodymus ant lyno.

Spektaklis „In Bilico“ – apie trapumą, trumpalaikę ir svarbią gyvenimo dalį. „Gyvenime, kaip ir ant lyno, visko numatyti neįmanoma – pusiausvyros praradimas sukuria naujas galimybes“, – pasakojo menininkai.

Scenoje atlikėjai susidurs su būtinybe kartu judėti į priekį ribotoje ir nestabilioje erdvėje. 3 lyno virtuozai, šokdami ant šešių lynų, sukurs savo akrobatikos kalbą. Pasirodymą bus galima išvysti Menų spaustuvėje rugsėjo 5 ir 6 dienomis, 19 val.

Antrąją festivalio dieną į susitikimą kvies ir lietuvės Monikos Neverauskaitės bei italės Elenos Damasio duetas „Accompany Me“. Menų spaustuvėje bus pristatomas jų pirmojo darbo eskizas „Paces“.

Tai ritmas, vedantis į kelionę kartu su kitu žmogumi. Pasitelkdamos virtuvės žongliravimo (kiaušiniais ir blynais) kalbą, dvi menininkės perkels į sceną istoriją apie meilę. Projektu siekiama palikti žinią, kuri šiandien yra daugiau nei reikalinga: meilė yra visiems ir visi nusipelno meilės.

Rugsėjo 7 ir 8 dienomis, Vilniaus teatre „Lėlė“ HELIUM festivalio publikai bus pristatomas ypatingas cirko bei vizualiųjų menų derinys – belgų dueto „Side-Show“ pasirodymas „Portraits“.

Šį duetą sudaro Aline Breucker ir Quintijnas Ketelsas, jų meninei kalbai būdingas savitas cirko ir vizualiųjų menų derinys. Nuo 2009 metų Briuselyje įsikūrusi tarptautinė trupė rodo didelėms auditorijoms spektaklius bei tarpdisciplininių tyrinėjimų projektus, prisideda prie tvaraus profesionalų cirko puoselėjimo Belgijoje.

HELIUM festivalyje A. Breucker ir Q. Ketelsas kurs „portretą“, pasitelkę cirką ir monotipijas. Tai kertinės „Side-Show“ trupės praktikos. Portretas, kaip ir monotipija, visada yra įtakojamas aplinkybių, kurioms jis buvo sukurtas, ir visi „Portraits“ spektaklio pasirodymai būna skirtingi – tai atvira, kvėpuojanti struktūra, kiekvieną vakarą atverianti naujų įžvalgų ir galimybių.

Rugsėjo 9 ir 10 d. Menų spaustuvėje įvyks HELIUM lankytojų ypač laukiamas pasirodymas – prancūzų trupės „Collectif sous le Manteau“ spektaklis „Mikado“. Ši trupė subūrė akrobatus iš įvairių Europos cirko mokyklų, HELIUM festivalyje jau rodė spektaklį „Monstro“.

Šįkart „Collectif sous le Manteau“ į Vilnių grįžta su naujausiu savo darbu „Mikado“. Tai trumpos istorijos apie kritimą, žaidimas, pasitelkus nestabilius, bet manevringus kiniškus stulpus. Kaip ir „Mikado“ žaidime, neapleis jaudulys, kad bet kurią akimirką viskas gali sužlugti. Kiekviena griūtis inicijuoja naują pradžią ir tuo pačiu suteikia galimybę viską statyti kitaip.

Patirti šiuolaikinį cirką galima jau rugsėjo 5–10 dienomis, Vilniuje! Visa festivalio programa – menuspaustuve.lt

Festivalio HELIUM programą remia: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Prancūzų institutas Lietuvoje, Šveicarų kultūros fondas, Ispanų kultūros fondas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.