„Muzika erdvėje“ nekasdieniam savaitgaliui: žygis, šokio spektaklis, vandens saugykla

Įvietintos muzikos festivalis „Muzika erdvėje“ savaitgalį vilniečius kviečia į būrį neįprastų garsinių patirčių – nuo kelionių 90-ųjų automobiliu skambant armėniškai muzikai iki judesio ir garso performanso, kurį pristato žymus lenkų choreografas.

 D. Digimas.<br>T. Tereko nuotr.
 D. Digimas.<br>T. Tereko nuotr.
 A. Lukoszevieze „Vilniaus panoramos“.<br>I. Vyšniauskaitės nuotr.
 A. Lukoszevieze „Vilniaus panoramos“.<br>I. Vyšniauskaitės nuotr.
 J. Jurkūno projektas Lukiškių aikštėje.
 J. Jurkūno projektas Lukiškių aikštėje.
Pasakų parkas.<br>D. Putino nuotr.
Pasakų parkas.<br>D. Putino nuotr.
 P. Sakowicz.<br>B. Bajerski nuotr.
 P. Sakowicz.<br>B. Bajerski nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-09-09 12:31

Visą savaitgalį nuo 17 val. iki vėlyvo vakaro armėnų-lietuvių kilmės menininkas ir kompozitorius Andrius Arutiunianas kvies į kelionę 90-ųjų „Mercedes-Benz“ po periferines Vilniaus erdves, iš kasetinio magnetofono skambant jo kūriniui „Armen“. Kelionė prasidės nuo LDS meno erdvės „Medūza“, kurioje galėsite apžiūrėti ir pristatomą A. Arutiunian personalinę parodą „Counterfates“.

Kūriniai draustinyje ir mitais apipintame parke

Šeštadienį nuo 15 val. kompozitorius Dominykas Digimas parengė muzikinį žygį po Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį. Kūrinyje „Einant į niekur: gausmais“ susipina gamtos ir tolumoje liekančio miesto garsovaizdžiai su ansamblių „Fleitų 3“ ir „Twenty Fingers Duo“ atliekama muzika.

Šios ekspedicijos metu klausytojų laukia ne tik ramybe dvelkianti gamta, tačiau ir nepažinti miško takai, įstabūs vaizdai ir net šiokie tokie fiziniai iššūkiai, kurie neabejotinai tik sustiprins kūrinio patirtį.

Žaliųjų miesto erdvių tyrinėjimai tą patį vakarą nuo 21 val. persikels į Lazdynuose esantį „Pasakų parką“. Festivalyje pristatomas vilniečių jau pamėgtas „Meno ir mokslo laboratorijos“ ir režisieriaus Gedimino Rimeikos sukurtas spektaklis-siaubo pasivaikščiojimas.

„Kai kurie mitai dar nesukurti. Ne visos pasakos baigiasi laimingai“, – sakė kūrėjai, žadantys tikrai neįprastą patirtį. Kol ausinėse skamba čia pat esančios, į pasimatymą parke atėjusios merginos istorija, šviesų žaidimai ir netikėtos vizualinės užuominos audrina drauge su ja keliaujantį žiūrovą.

Pabaigai – ryškūs Lietuvos ir Lenkijos kūrėjai

Sekmadienį 15 val. įspūdingos akustikos Liepkalnio vandens saugykloje suskambės Onutės Narbutaitės kompozicija „Vėrinys“. Anot kompozitorės, nors kūrinys sukurtas dar 1995 metais, šį koncertą galime laikyti premjera.

„Kompozicija kaskart kuriama iš naujo atsižvelgiant į atlikėjų sudėtį ir atlikimo vietą. Netgi pasirinkus tuos pačius atlikėjus ir tą patį kūrinio planą, atlikimas niekuomet nebus identiškas. Kūrinio materija homogeniška ir suvereni, antra vertus, jos tėkmė, forma, trukmė – paslankiai kintanti ir prisitaikanti. Tos savybės man pasirodė ypač tinkamos šiai ypatingai erdvei“, – atskleidė O. Narbutaitė.

Festivalį „Muzika erdvėje“, šiemet nagrinėjantį Vilniaus užribių temą, užbaigs Europoje kylančios šiuolaikinio šokio žvaigždės, choreografo Paweło Sakowicziaus judesio ir garso performansas „Amando“, vyksiantis sekmadienį 19 val.

Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmams adaptuotas pasirodymas referuoja į tam tikrą užribį, iliuzijos santykį su realybe. Kūrinyje „Amando“ P. Sakowicz naudoja pantomimą: mimas kelia nematomą puodelį taip, kad kiekvienas susidarytų įspūdį – puodelis iš tiesų yra jo rankose.

Savo choreografijoje kūrėjas kartu ir konstruoja, ir niveliuoja gesto sampratą, alternatyviai stilizuodamas šokį atsitraukiant nuo jam būdingos stilistikos. Performanso garsą sukūrusi kompozitorė Justyna Stasiowska siūlo išgirsti skirtingą puodelio pakėlimo skambesį ryte, vakare ir net tuo atveju, kai niekas jo nestebi. Kūrinio sukūrimą iniciavo Varšuvos nacionalinis muziejus.

Iki pat sekmadienio vakaro taip pat galima pasivaikščioti po Jono Jurkūno įgarsintą Lukiškių aikštę. Šiame individualiame pasivaikščiojime „Sąskambis #1“ kompozitorius kviečia išgirsti aikštės vietogarsius bei aplink vykstantį gyvenimą stebėti lyg su filmo garso takeliu. Turėkite savo ausines, mobilųjį įrenginį su interneto prieiga, suraskite „Muzika erdvėje“ stendą, esantį prie „Vilnius 700“ instaliacijos, ir pradėkite kelionę po neatrastą Lukiškių aikštę.

Į mokamus festivalio renginius bilietų ieškokite Kakava.lt ir „Paysera Tickets“. Plačiau su programa galite susipažinti Muzikaerdveje.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė, strateginis partneris – Lietuvos kompozitorių sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.