M. K. Čiurlionio 148-ajam gimtadieniui – intriguojantys renginiai penkiuose miestuose

Rugsėjo mėnesį švenčiamas vieno iškiliausių lietuvių dailininkų ir kompozitorių Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 148–asis gimtadienis. Projekto „M. K. Čiurlionio kelias“ partneriai paruošė puokštę renginių, pristatančių lietuvių didįjį menininką ir jo kūrybą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 11:09 AM

Projekto partneriai kviečia keliauti M. K. Čiurlionio takais, lankyti parodas ir dalyvauti ekskursijose bei pasiklausyti genialaus kompozitoriaus muzikos pasaulinį pripažinimą pelniusio pianisto Dmitrijaus Levkovičiaus rečitalyje Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

VILNIUS

M. K. Čiurlionio gimtadienio programa prasidėjo jau trečius metus M. K. Čiurlionio namų Vilniuje rengiamu meniniu-edukaciniu projektu „Susitikimai su Čiurlioniu“, šįkart pakvietę Vilniaus miesto vaikų dienos centrų lankytojus ir ukrainiečių šeimas į renginius „Miesto pilies pasakos“.

Rugsėjo 19 d. 17 val. Nacionalinėje dailės galerijoje įvyks 3-asis „M. K. Čiurlionio kelio“ ženklo ir ženklinimo sistemos konkurso renginys. Svečių lauks įtraukiantis pranešimas apie M. K. Čiurlionio vietas Druskininkuose.

M. K. Čiurlionio namų-muziejaus vedėja Regina Stankevičienė pasakos apie M. K Čiurlionio kelio objektus Druskininkuose, jų ryšį su M. K. Čiurlioniu, namelių atkūrimą ir kvies diskusijai apie pačius objektus ir jų svarbą M. K. Čiurlionio keliui. Vakarą vainikuos „M. K. Čiurlionio kelio“ ženklo ir ženklinimo sistemos sukūrimo laimėtojų paskelbimas ir apdovanojimas.

Renginys nemokamas.

Rugsėjo 20 d. 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje M. K. Čiurlionio gimtadieniui skirtą dviejų dalių solo rečitalį surengs ukrainiečių kilmės pianistas Dmitrijus Levkovičius. Greta M. K. Čiurlionio muzikos, jis atliks visas keturias F. Chopino balades ir W. A. Mozarto Sonatą Nr. 10 C-dur, KV 330.

Koncertas „M. K. Čiurlionio gimtadieniui“ – ketvirtasis M. K. Čiurlionio namų vykdomo muzikinio projekto „Dialogai su Čiurlioniu“ rečitalis.

Organizatoriai: Lietuvos nacionalinė filharmonija, VšĮ „Tytuvėnų festivalis“ ir M. K. Čiurlionio namai Vilniuje

Iki lapkričio 30 d. M. K. Čiurlionio namai kviečia į parodą „Kitoks Čiurlionis. Vilniaus dailės draugijoje II“. Ji supažindina su „kitokiu Čiurlioniu“ ir Vilniaus dailės draugijos narių kūryba, 1909–1915 metais draugijos rengtomis pavasarinėmis parodomis, virtusiomis svarbiu kultūriniu įvykiu.

KAUNAS

Rugsėjo 22 d. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje:

12 val. vyks ekskursija „Tėviškės takais ir slenksčiais“, apžvelgsianti M. K. Čiurlionio gyvenimo kelią.

15 val. ekskursijos „Bangų perlai kaip sonata“ dalyviai bus pakviesti susipažinti su M. K. Čiurlionio mylimąja S. Kymantaite–Čiurlioniene ir pasinerti į M. K. Čiurlionio kūrybos procesą, įkvėptą meilės.

17 val. komikso „Kastuko istorijos“ pristatyme autorė Dalia Bieliūnaitė pasakos knygelėje aprašytas istorijas apie menininko vaikystę ir santykius su šeimos nariais. Komikso pristatymas vyks Čiurlionio galerijos muzikos salėje, vėliau ekspozicijoje bus galima sužinoti, kaip šios istorijos atsispindi dailininko tapyboje.

Ekskursijos dalyviams tereikia įsigyti muziejaus bilietą, tačiau į ekskursijas būtina išankstinė registracija tel.: +370 671 51343.

DRUSKININKAI

Rugsėjo 20 d. 16 val. M. K. Čiurlionio namai-muziejus kvies į A. Žmuidzinavičiaus tapybos parodos „Paletė ir gyvenimas“ pristatymą.

A. Žmuidzinavičius – dailininkas, visuomenininkas, pedagogas, M. K. Čiurlionio amžininkas ir bendramintis, pirmosios lietuvių dailės parodos rengėjas, ilgametis Lietuvių dailės draugijos pirmininkas. Muziejaus lankytojams bus pristatomi dailininko darbai iš A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejaus fondų. Tai – įvairaus laikotarpio peizažai, siužetinės kompozicijos, subtilūs dailininko marinistiniai darbai, portretai.

Renginys nemokamas.

Rugsėjo 22 d., 18.30 val. prasidės pažintinis pasivaikščiojimas „Eime su Čiurlioniais po XIX a. pab. Druskininkus“, kurio metu bus lankomos Kastuko vaikystės vietos. „Sužinosite, kur Konstantinas mėgdavo palydėti saulę, kur yra „pušies kėdutė“, kada ir kur prasidėjo M. K.Čiurlionio muzikinė karjera, kuo išskirtinė buvo visa Čiurlionių šeima. Aplankysime ir pagerbsime Konstantino tėvų Adelės ir Konstantino Čiurlionių bei sesers Jadvygos Čiurlionytės amžinojo poilsio vietą“, – pasakojo ekskursijos vadovė menotyrininkė Aušra Česnulevičienė.

Ekskursijos pradžios vieta – Druskonio ežero pakrantė, prie M. K. Čiurlionio darbo „Pavasario preliudas“. Ekskursijos trukmė – 2,5 val. Būtina išankstinė registracija tel.: +370 686 45528.

Rugsėjo 23 d., 16 val. rengiama ekskursija „Kastukas grįžta namo“ per memorialinius Čiurlionių namelius Druskininkuose, kuriuose, apsuptas gausios šeimos, augo dailininkas ir kompozitorius M. K. Čiurlionis.

Dalyviai išgirs istorijų apie menininko gyvenimą ir atostogas, taip pat susipažins su keliais šiuose namuose sukurtais menininko eskizais, jų atsiradimo istorija. Ekskursiją paįvairins iki šiol niekur negirdėti Nacionalinės M. K. Čiurlionio meno mokyklos auklėtinio Augusto Navicko muzikiniai intarpai. Po ekskursijos dalyvių lauks „čiurlioniškos“ vaišės.

Ekskursija nemokama, be išankstinės registracijos.

PLUNGĖ

Rugsėjo 16 d., 17 val. Žemaičių dailės muziejus kvies į ne vienerius metus vykstantį koncertą „Rudens akvarelė M. K. Čiurlioniui“ Žirgyno koncertų salėje. Plungės miesto gyventojai ir svečiai išgirs Žemaitijos krašto muzikos ir meno mokyklų jungtinio styginių orkestro įvairiaspalvę muzikinę programą, kurioje skambės ir M. K. Čiurlionio kūriniai.

Koncertas nemokamas.

PALANGA

Rugsėjo 29 d. 16 val. Palangos kurorto muziejuje vyks Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokinių koncertas.

Daugiau informacijos interneto svetainėje M. K. Čiurlionio kelias (www.ciurlioniokelias.lt).

M. K. Čiurlionio kelias – pirmasis Lietuvoje sertifikuotas nacionalinis kultūros kelias.

Kultūros kelio operatorius – Lietuvos muziejų asociacija. Lietuvos muziejų asociacijos veiklą finansuoja – Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.