Prasideda Tarptautinė kurčiųjų žmonių savaitė

Rugsėjo 18–24 dienomis Lietuvoje ir visame pasaulyje minima Tarptautinė kurčiųjų žmonių savaitė. Šiais metais pagrindinė renginių tema – „Pasaulis, kuriame kurtieji gali bendrauti gestų kalba visur ir visada!”, o kiekviena savaitės diena turi ir savo temą. Tarptautinė kurčiųjų žmonių savaitė pradėta minėti Pasaulio kurčiųjų federacijos (WFD) iniciatyva 1958 metais. Šios savaitės tikslas – skatinti informacijos apie kurčiųjų bendruomenę, kultūrą ir gestų kalbą sklaidą visuomenėje.

B.Mikelionytės nuotr.
B.Mikelionytės nuotr.
Panevėžio savivaldybės nuotr.
Panevėžio savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-18 16:31

Tarptautinės kurčiųjų žmonių savaitės metu bus paminėtos ir dvi kurčiųjų bendruomenei svarbios datos: rugsėjo 23 d. bus minima Tarptautinė gestų kalbų diena, o paskutinį rugsėjo sekmadienį – Pasaulinė kurčiųjų diena.

Pasaulyje egzistuoja daugiau nei 200 skirtingų nacionalinių gestų kalbų. Lietuvoje 1995 metais lietuvių gestų kalba pripažinta kurčiųjų gimtąja kalba. „Gestų kalba puoselėja ir skatina kurčiųjų kalbinį ir kultūrinį tapatumą bei atveria duris galimybėms. Dažnai išgirdę žodį „kurtumas“ girdintieji žmonės pastebi tik negalią ir klausos netekimą. Kasmet paskutinę rugsėjo savaitę mes švenčiame ne negalią, o galimybes: kurčiųjų identitetą, kurčiųjų kultūrą, savo bendrystę ir bendruomeniškumą, savo gimtąją gestų kalbą – visa tai mus vienija, ir tuo mes didžiuojamės!“ – sako Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentė Vaida Lukošiūtė.

Rugsėjo 18–24 dienomis Lietuvos kurčiųjų draugija (LKD) bei kitos kurčiųjų organizacijos skirtinguose Lietuvos miestuose organizuoja įvairius renginius, susitikimus bei iniciatyvas.

LKD kviečia parodyti palaikymą lietuvių gestų kalbai visos Tarptautinės kurčiųjų žmonių savaitės metu – 2023 m. rugsėjo 18–24 dienomis viešąsias vietas, lankytinus objektus ir institucijų, įstaigų pastatus, prezidentūros rūmus, savivaldybių pastatus, rotušes ir kt. bent vienam vakarui apšviečiant mėlyna šviesa ir taip prisijungti prie antrus metus įgyvendinamos iniciatyvos „Nušvieskime gestų kalbą mėlynai!“. Mėlyna spalva simbolizuoja šimtmečius trunkantį kurčiųjų bendruomenių siekį už lygybę visuomenėje ir savo nacionalinių gestų kalbų pripažinimą.

Valstybės vadovai, institucijų ir įstaigų vadovai kviečiami prisijungti prie „Pasaulio lyderių iššūkio“, kurio metu kviečiami nusifilmuoti sakinį „Pasaulis, kuriame kurtieji gali bendrauti gestų kalba visur ir visada!” lietuvių gestų kalba. Visų šiais metais iššūkį priėmusių ir jį įgyvendinusių asmenų vaizdo įrašai bus paskelbti baigiantis Tarptautinei kurčiųjų žmonių savaitei LKD internetinėje svetainėje.

Tarptautinę kurčiųjų žmonių savaitę šiemet užbaigs rugsėjo 24 d. scenos menų atlikėjo Dominyko Vaitiekūno kartu su kurčiaisiais kuriamo projekto „Mes taip nesitarėm“ muzikinis pasirodymas Nacionaliniame Kauno dramos teatre. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.