Atskleidė, kodėl Operos ir baleto teatro vestibiulyje nukabino įžymiuosius sietynus

Akylesni vilniečiai pastebėjo, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vestibiulyje nebekaba įžymieji sietynai. Ne, jų neatsisakyta – jie yra valomi.

M.Aleksos nuotr.
M.Aleksos nuotr.
Operos ir baleto teatro stiklinius šviestuvus šį kartą pasišovė plauti ne tiktai darbuotojai, bet ir solistai M.Pleškytė (nuotr. viršuje) bei R.Karpis.
Operos ir baleto teatro stiklinius šviestuvus šį kartą pasišovė plauti ne tiktai darbuotojai, bet ir solistai M.Pleškytė (nuotr. viršuje) bei R.Karpis.
123 teatro sietynai sudaryti iš 3 tūkstančių 864 geltono stiklo gaubtų.
123 teatro sietynai sudaryti iš 3 tūkstančių 864 geltono stiklo gaubtų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 23, 2023, 11:03 AM

Operos ir baleto teatras socialiniame tinkle pasidalino išskirtiniais vaizdais, kai sietynų dalis blizgina garsūs operos solistai.

„Prie atsakingo ir kruopštaus darbo, nuolat atliekamo beveik 50 metų, šįkart prisideda ir teatro darbuotojai, ir artistai, kurie netrukus patys spindės dar jaukesnio teatro scenoje“, – paskelbė Operos ir baleto teatro atstovas ir pasidalijo nuotraukomis, kuriose užfiksuoti sietynus plaunantys operos solistai Monika Pleškytė, Rafailas Karpis ir Steponas Zonys.

Sietynų konstrukcijos buvo užsakytos Vokietijoje, Leipcigo šviestuvų gamykloje. Jie Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre kabo nuo 1974 metų.

Tais laikais niekas nebuvo matęs nei tokių sietynų, nei tokių stiklo vitrinų. Beje, buvo siūloma stiklines sienas užmūryti, nes esą žiūrovams ten vaikščioti nejauku.

Operos ir baleto teatro vestibiulyje kabančiuose šviestuvuose yra per 5 tūkst. stiklinių gaubtų.

Jų valymas – sudėtinga operacija. Bent jau anksčiau dvylika žmonių dviem pamainomis darbuodavosi mėnesį.

Šviestuvai nuleidžiami specialiais keltuvais, stiklai išmontuojami, pamerkiami į langų valymo skystį, išplaunami, išdžiovinami ir vėl sumontuojami.

Tiesa, didingus 3–8 metrų ilgio Lietuvos operos ir baleto teatro sietynus, pakabintus 13 metrų aukštyje, sietynais galima vadinti tik simboliškai.

Jie nešvietė nuo pat Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro atidarymo dienos – 1974-ųjų lapkričio 5-osios.

Kone keturi tūkstančiai geltono stiklo gaubtų ir dabar tik išskaido į juos nukreiptų lubose įmontuotų prožektorių šviesą.

Gaubtų viduje yra ne elektros lemputės, o kūgio formos gelsvo metalo elementas, kurio forma primena žvakę.

Įdomiausia, kad pirminis sumanymas buvo visai kitoks. Išsiuntę į Vokietiją (tuomet – Vokietijos Demokratinę Respubliką) užsakymą pagaminti perlamutrinius skaidraus stiklo šviestuvus teatro vadovai apstulbo gavę siuntinio dėžes su produkcija.

Jose išvydo geltoną „šlapią“ stiklą. Vėliau ši spalva buvo pavadinta medaus ir gintaro spalva. Kodėl taip įvyko, taip ir nepaaiškėjo.

O lempučių sietynuose atsisakyta dėl dviejų priežasčių: siekiant teatrinio efekto ir racionalesnės milžiniškos konstrukcijos priežiūros.

Iš pradžių teatro fojė šviestuvų buvo daugiau, bet vėliau teatro darbuotojai buvo priversti sietynų skaičių sumažinti, nes nebuvo kuo pakeisti sutrūkusių stiklų.

Nuo saulės sietynų stikliniai gaubtai sudūlėjo ir labai lengvai subyrėdavo. („Sostinė“)

Sukabino kaip vynuogių kekes

Operos ir baleto teatro pagrindinėje Raudonojoje fojė 13 metrų aukštyje kabo 123 sietynai. Vynuogių kekių principu jie sunerti iš panašių konstrukcijų.

Sietynai sudaryti iš 3864 geltono stiklo gaubtų, kurių kiekvieno viduje sumontuota kūgio formos gelsvo metalo detalė. Jie išdėstyti žiedais po šešis, komponuojant vieną virš kito į kekes.

Iš šių skirtingo dydžio geltono stiklo kekių formuojami sietynai. Didžiausi, trijų dalių, sietynai kabo nuo lubų žemyn beveik aštuonis metrus ir užima daugiau nei pusę viso vestibiulio aukščio. Iš viso kabo 20 trijų dalių, 8 dviejų dalių ir 94 vienos dalies sietynai.

Sietynų metalinės konstrukcijos pagamintos iš aliuminio ir padengtos žalvario spalva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.