„Dialogai su Čiurlioniu“: koks bus šis koncertų sezonas

Šventinį rugsėjo mėnesį, minint Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 148-ąjį gimtadienį, į M. K. Čiurlionio namus Vilniuje grįžta tęstinis muzikinis projektas – koncertų ciklas „Dialogai su Čiurlioniu“. 2023 metų rudens sezono „Dialogų su Čiurlioniu“ geografija iš tiesų įspūdinga: savo muzikines programas, interpretacijas ir mintis pristatys svečiai iš Graikijos, Lenkijos, Estijos ir JAV.

Projekto koordinatorius Justas Šervenikas, Čiurlionio namų vadovas Rokas Zubovas.<br>D. Rudėnaitės nuotr.
Projekto koordinatorius Justas Šervenikas, Čiurlionio namų vadovas Rokas Zubovas.<br>D. Rudėnaitės nuotr.
Čiurlionio namai.<br>D. Rudėnaitės nuotr.
Čiurlionio namai.<br>D. Rudėnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 1:00 PM

Pirmajame ciklo vakare, rugsėjo 28 d., ketvirtadienį, 18 val. lauks išskirtinis susitikimas su muzikologu, kompozitoriumi Charris Efthimiou (Graikija) ir jo naujo kūrinio, įkvėpto M. K. Čiurlionio preliudo A-dur, VL 335, rankraščio studijų, pasaulinė premjera. Vakaro metu tyrėjas M. K. Čiurlionio namų fortepijono sale dalinsis su publikai puikiai pažįstamu pianistų Sonatos ir Roko Zubovų duetu. 

Pagrindinis šio vakaro svečias – muzikologas Charris Efthimiou – paskutinius trejus metus aktyviai užsiima Čiurlionio muzikos kūrinių rengimu kritiniam akademiniam leidimui. Neapsiribodamas vien muzikinio Čiurlionio palikimo tyrimais, muzikologas gilinasi į unikalų didžiojo Lietuvos genijaus gebėjimą apjungti muzikines ir vizualines formas. Savo įžvalgas šiais klausimais tyrėjas pristatys paskaitoje „Muzikinės formos aspektai Čiurlionio muzikinėje tapyboje“ (paskaita vyks anglų kalba). 

Efthimiou specializacijos laukas itin platus, apimantis istorinių rankraščių redagavimą, Čiurlionio kūrybos tyrimus ir sunkiojo metalo muziką, leidžia pažvelgti į Čiurlionio kūrybą kitu kampu ir atrasti naujo dialogo vertą temą. Muzikologo Charris Efthimiou pradėtą dialogą spalio ir lapkričio mėnesiais papildys ir pratęs kiti ciklo dalyviai. 

Fortepijoninis duetas „Wasko“ iš Lenkijos savo programoje apjungs Čiurlionio „Miške“ ir lenkų kompozitorių kūrinius, tarp kurių bus mokytojo-kompozitoriaus Zygmundo Noskowskio „Kalnų fantazija“ – tai bus reta galimybė išgirsti greta mokytojo ir mokinio kūrinius. Pianistas iš Estijos Johan Randvere pristatys programą, kurioje, tarp kitų kūrinių, skambės pačioje XIX a. pabaigoje sukurta Čiurlionio sonata ir po šimtmečio parašyta australų kompozitoriaus C. Vine‘o sonata, taip nubrėžiant šimtmečio muzikos raidos kreivę; o į paskutinįjį „Dialogų su Čiurlioniu“ koncertą pakvies vienas ryškiausių šiandienos jaunųjų JAV pianizmo veidų –  Andrew Brownellas – pristatysiantis romantinių miniatiūrų programą, kurioje greta Schumanno „Davidsbiundlerių šokių“ ir Granados „Poetinių valsų“ veikiausiai pirmą kartą užsienio pianisto bus interpretuojamos studijų metais sukurtos M. K. Čiurlionio Tema ir variacijos D-dur. 

Projektu „Dialogai su Čiurlioniu“ M. K. Čiurlionio namai Vilniuje siekia įtraukti užsienio šalių atlikėjus į Lietuvos muzikos pasaulį: įtraukdami Čiurlionio kūrinius į savo repertuarą, menininkai pasaulyje garsina mūsų šalies kultūrą ir, žinoma, didį kūrėją. Tai vienas pagrindinių žingsnių, siekiant išlikti aktualiais ir būti matomais už tėvynės ribų, o muzika – tai viena universaliausių kalbų, leidžiančių šiuos tikslus įgyvendinti. Kaip yra sakęs pats Čiurlionis, „muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas judinti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčiuose, guiti iš jų melus, nedorybes, pavydus, neapykantas“.

M. K. Čiurlionio namų projekto „Dialogai su Čiurlioniu“ koncertai yra nemokami. 

Muzikinio projekto „Dialogai su Čiurlioniu“ 2023 m. rudens sezono koncertai:

Rugsėjo 28 d. 18 val. Charris Efthimiou (Graikija);

Spalio 26 d. 18 val. Fortepijoninis duetas „Wasko“ (Lenkija);

Lapkričio 15 d. 18 val. Johan Randvere (Estija);

Lapkričio 23 d. 18 val. Andrew Brownell (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.