Du Vilniaus portretai – kino ekrane

Medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ kviečia susitikti MO muziejuje – nemokamame renginyje „Vilniaus laikas kine“, pristatančiame du įdomius filmus apie Lietuvos sostinę.

1966 m. sukurta A.Grikevičiaus juosta „Laikas eina per miestą“ vadinamas vienu gražiausių filmų apie Vilnių.<br>Filmo kadras
1966 m. sukurta A.Grikevičiaus juosta „Laikas eina per miestą“ vadinamas vienu gražiausių filmų apie Vilnių.<br>Filmo kadras
E.Doškaus „Čia buvo Vilnius“ apdovanotas Sidabrine gerve.
E.Doškaus „Čia buvo Vilnius“ apdovanotas Sidabrine gerve.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2023, 10:28 AM, atnaujinta Oct 7, 2023, 2:41 PM

MO muziejaus kino salėje bus rodomas vienas gražiausių filmų apie Vilnių, „Meno avilio“ restauruotas 1966 metais sukurtas Almanto Grikevičiaus filmas „Laikas eina per miestą“ ir jo įkvėptas Sidabrine gerve kaip geriausias praėjusių metų trumpametražis filmas apdovanotas Eitvydo Doškaus „Čia buvo Vilnius“.

Šį išskirtinį diptiką pristatys literatūros, kino ir medijų tyrėja dr. Gintarė Bidlauskienė.

Trumpame pranešime „Vilniaus kino sankryža: A.Grikevičiaus ir E.Doškaus dialogas“ bus aptariami dviejų skirtingų laikotarpių režisierių kino dokumentikos Vilniaus portretai.

Pagrindinės G.Bidlauskienės mokslinių interesų sritys – geokritika, miesto studijos, miesto reprezentacijos ir Vilniaus miesto reprezentacijos mene.

„Mąstant apie požiūrio taškus, filmuose vaizduojamas vietas ir maršrutus bandoma atsakyti, kaip skiriasi Vilniaus vaizdavimas skirtingu laikotarpiu.

Po karo Vilnius išgyveno milžinišką urbanistinę transformaciją – šias sovietinio miesto realijas užfiksavo A.Grikevičius. Tačiau modernistiniame jo filme atsirado vietos ir istoriniam sostinės sluoksniui.

Kitaip į Vilnių žiūri ir kitas urbanistines patirtis pristato E.Doškus. Nors jo, kaip režisieriaus, debiutinis „Čia buvo Vilnius“ ir mezga dialogą su savo pirmtaku, šiame Vilniuje vaikšto kiti personažai, girdėti kiti balsai“, – pasakojo dr. G.Bidlauskienė.

Tyrėjos pranešimas – įžanga į visiems atvirą spalio 20–21 d. „Meno avilio“ sinematekoje (A.Goštauto g. 2, Vilnius) vyksiančią 8-ąją tarptautinę kinotyros konferenciją „Miestas kine ir audiovizualinėse medijose“.

Programoje – daugiau negu 20 pranešimų, skatinančių permąstyti kino, ekranų ir kintančio miesto sąveiką. Renginys nemokamas ir skirtas visiems, besidomintiems kinu, medijomis, architektūra ir urbanistika.

MO muziejus svarstymams apie Vilnių kine pasirinktas neatsitiktinai.

„Ričardo Gavelio romane „Vilniaus pokeris“, įkvėpusiame MO muziejaus parodą, miestas nėra tik veiksmo vieta ar aplinkybė. Jo Vilnius – centrinė romano figūra. A.Grikevičiaus filmas yra, ko gero, pirmasis kūrinys Lietuvos kino istorijoje, Vilnių taip pat traktuojantis kaip personažą“, – sakė MO muziejaus didžiosios parodos „Vilniaus pokeris“ kuratorė Dovilė Barcytė.

Pasak jos, simbolinė kalba leidžia galvoti ne tik apie savitą miesto laiką, bet ir santykį su jo istorine praeitimi. Tai parodai „Vilniaus pokeris“ itin aktualios temos, kurios šį Lietuvos kino istorijos kontekste unikalumu išsiskiriantį filmą paverčia svarbia parodos pasakojimo dalimi.

„Vilniaus laikas kine“ vyks spalio 7 d. 16 val. MO muziejaus kino salėje. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.