Išleista pirmoji skaitmeninė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinių rinktinė gitarai

Artėjant 125-osioms Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metinėms, Lietuvos muzikos informacijos centras pildo jo kūrybos natų leidinių kolekciją ir išleido jau ketvirtą kompozitoriaus kūrinių rinktinę.

 R. Jurkus.<br> K. Pancernaitės nuotr.
 R. Jurkus.<br> K. Pancernaitės nuotr.
 R. Jurkus.<br> K. Pancernaitės nuotr.
 R. Jurkus.<br> K. Pancernaitės nuotr.
 Viršelio dizainerė L. Grigaliūnaitė.
 Viršelio dizainerė L. Grigaliūnaitė.
Daugiau nuotraukų (3)

LMIC inf.

2023-10-09 14:34

Iki šiol daugiausia išleista fortepijoninės kūrybos rinkinių, o šį kartą skaitmeninis leidinys yra skirtas gitarai ir jį jau galima įsigyti „MusicLithuania.com“. Fortepijono muziką jam pritaikė ir 18 kūrinių aranžavo gitaristas Rokas Jurkus.

Vertinamas už jautrų muzikavimą ir vizionieriškas programas, jis yra aktyviai koncertuojantis solistas, kamerinės muzikos atlikėjas, muzikos prodiuseris ir Kauno valstybinio muzikinio -teatro orkestro narys, baigęs Lilio muzikos ir šokio konservatoriją Prancūzijoje.

Šios aranžuotės solo, gitarų duetui, su viena fuga trio apima platų Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos diapazoną. Skaitmeniniame natų leidinyje rasite kūrėjo ankstyvųjų, postimpresionistinių kūrinių (Noktiurnas, Preliudai VL 182a, VL 187 ir VL 188), dėl kurių Čiurlionis amžininkų buvo lyginamas su Šopenu. Taip pat pateikiami vėlesni kompozitoriaus derminiai eksperimentai kuriant vaizdingą, savitą muzikinę kalbą (Diptikas, „Lakštingala“).

Tuo metu (nuo 1905 m.) Čiurlionis vadovavo Varšuvos lietuvių chorui ir pradėjo harmonizuoti lietuvių liaudies dainas, girdėtas Dzūkijoje. Jose kompozitorius ir vėl sugrįžta prie tonalios, romantinės harmonijos, mus apdovanodamas ir puikiomis variacijomis tomis pačiomis lietuvių liaudies temomis.

Į rinkinį įtraukti keli kūriniai ir iš vėlyvojo kompozitoriaus kūrybos laikotarpio (Preliudas VL 312, Fugetė, „Motule mano“), prieš pat jam padedant muzikos sąsiuvinius į šoną ir visą savo energiją skiriant dailei. Leidinio pabaigoje pateikta plataus diapazono tribalsė fuga iš kompozitoriaus studijų metų, atliekama trimis gitaromis.

„Pirmąjį kūrinį – Preliudą VL 182a – gitarai pritaikiau padedant italų gitaristui, pedagogui Carlo Marchione. Aranžuotei pasisekus, patikėjau savo jėgomis individualiai aranžuoti ir daugiau Čiurlionio kūrybos. Žinia, jog natos bus išleistos Lietuvos muzikos informacijos centro ir tokiu būdu taps pasiekiamos gitaristų bendruomenei, dar labiau įkvėpė šiai veiklai“, – mintimis apie rinkinio leidybą dalijosi R. Jurkus.

Ruošiantis groti Čiurlionio muziką svarbu žinoti, kad jo muzikos rankraščiai didžiuma atvejų nėra baigti. Kaip teigė jau beveik septyniasdešimt metų Čiurlionio muziką tyrinėjantis muzikologas, profesorius Vytautas Landsbergis, atrodo, tartum Čiurlionis ieškodavo muzikai sprendinio ir jį radęs padėdavo natas į šoną – tolesnė kūrinio baigtis jau aiški, tai ir toliau rašyti nebėra ko.

Tai, be abejo, kelia klausimų dėl kūrinių formų, labiausiai – dėl pabaigų. Tokiais atvejais rekonstruodamas kūrinius, R. Jurkus rėmėsi V. Landsbergio redakcija. Šia redakcija

remtasi ir žymint tempų, dinamikos ar artikuliacijos nuorodas, kurių beveik vien tik natas rašęs kompozitorius nepaliko.

Prie leidinio parengimo prisidėjo ir Baltijos gitarų kvarteto narys, kompozitorius Chrisas Ruebensas, kuris ne tik padėjo užbaigti šią natų redakciją, bet kartu inicijavo rinkinio pristatymą Baltijos gitarų festivalyje 2024 metais.

Skaitmeninio natų leidinio ieškokite Lietuvos muzikos informacijos centro internetinėje parduotuvėje „MusicLithuania.com“, kurioje netrukus pasirodys daugiau Čiurlionio kūrinių natų leidinių, skirtų vargonams, chorams bei arfai.

Leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.