Išrinkti Tarptautinio E. Balsio kompozitorių konkurso finalininkai

Plataus tarptautinio susidomėjimo sulaukiantis E. Balsio jaunųjų kompozitorių konkursas šį rudenį grįžta į Vilnių kaip vienas baigiamųjų Vilniaus 700 metų jubiliejaus renginių ir vis labiau įsitvirtina tarp didžiausių tokio pobūdžio konkursų Baltijos regione.

 E. Esenvaldas.<br> Rengėjų nuotr.
 E. Esenvaldas.<br> Rengėjų nuotr.
 A. Lukoszevieze.<br>M. Rasmuso nuotr.
 A. Lukoszevieze.<br>M. Rasmuso nuotr.
 Ž. Martinaitytė.<br> D. Matvejevo nuotr.
 Ž. Martinaitytė.<br> D. Matvejevo nuotr.
 Konkurso logotipas.
 Konkurso logotipas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 12:00 PM

Į pirmąjį konkurso etapą šiemet suplaukė beveik pusšimtis partitūrų iš 17 šalių – nuo Japonijos iki JAV. Porą savaičių intensyviai dirbusi tarptautinė konkurso žiuri, kurią sudaro kompozitoriai Helena Tulve iš Estijos, Erikas Ešenvaldas iš Latvijos, Žibuoklė Martinaitytė ir Algirdas Martinaitis iš Lietuvos, o taip pat violončelininkas, interdisciplininių projektų kūrėjas Antonas Lukoszevieze'ius iš Didžiosios Britanijos, į finalą atrinko 12 kompozicijų.

Prieš dvejus metus šį konkursą laimėjus Kristupui Bubneliui, džiugu pastebėti, kad tarp atrinktų autorių šiemet finale ir vėl turėsime lietuvių kompozitoriaus kūrinį. Į finalą taip pat pateko Latvijos, Austrijos, Italijos, JAV, Kinijos, Sakartvelo, Ispanijos ir Vengrijos jaunųjų kūrėjų kompozicijos styginių orkestrui, mišriam chorui bei įvairiems kameriniams ansambliams.

Beje, laikantis absoliutaus anonimiškumo principo, žiuri kūrinius vertina nežinodama nei kompozitorių pavardžių, nei jų tautybių – tikrieji kūrinių autoriai bus atskleisti tik paskelbus finalo rezultatus.

„Šiemet į konkursą atsiųstos partitūros liudija tikrai šiuolaikišką jaunųjų kompozitorių požiūrį, gebėjimą itin profesionaliai realizuoti savo kūrybines idėjas“ – po finalininkų paskelbimo pastebėjo žiuri narys, vienas ryškiausių viduriniosios kartos latvių kompozitorių Erikas Ešenvaldas.

Aukštą profesionalumo lygį pabrėžė ir praeitų metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Žibuoklė Martinaitytė, tačiau neslėpė ir nusivylimo dėl vis labiau įsigalinčio stilistinio vienodumo: „Kūrinius vertinome anonimiškai, nežinodami, kokių šalių ir tautybių kompozitoriams jie priklauso. Visgi atrodė, kad dauguma jų yra iš to paties kultūrinio arealo, panašios muzikinės pajautos“.

Tiesa, jau atrinkto finalinio dvyliktuko kūrinių įvairovė bei kiekvieno autoriaus originali raiška, anot lietuvių kilmės britų violončelininko Antono Lukoszevieze’iaus, jį nuoširdžiai žavi, tad finale tikrai bus iš ko rinktis.

Į finalą patekusių kūrinių pasaulinės premjeros įvyks lapkričio 18 d. baigiamajame koncerte Valdovų rūmuose, o tiesioginė transliacija internetu per LRT.lt suteiks galimybę lietuviško konkurso finalą stebėti ir kitose šalyse.

Bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline filharmonija, Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru, LMTA ir kitais konkurso partneriais geriausias jaunųjų autorių kompozicijas atliks puikiai žinomi šiuolaikinės muzikos atlikėjai – Rygos kamerinis choras „Ave Sol“ ir dirigentas Andris Veismanis, Lietuvos kamerinis orkestras ir dirigentas Robertas Šervenikas, styginių kvartetas „Mettis“, trio „FortVio“ ir kiti.

Konkurso laimėtojų lauks ne tik solidūs piniginiai prizai, bet ir ne mažiau vertingos interpretacijos, įrašai bei tarptautinė sklaida. Tarptautinį E. Balsio jaunųjų kompozitorių konkursą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.