Kaune koncertuos valtornų virtuozai iš garsiosios Elbės filharmonijos

Šią savaitę Kauno miesto simfoninis orkestras laukia ypatingų svečių – į Kauną atvyksta valtornų kvartetas iš garsiosios Hamburgo Elbės filharmonijos orkestro. Atlikėjus į Lietuvą pakvietė dirigentas Vilmantas Kaliūnas, pats jau daug metų dirbantis ir gyvenantis Vokietijoje. 

Vilmantas Kaliūnas ir KMSO.<br>Rengėjų nuotr.
Vilmantas Kaliūnas ir KMSO.<br>Rengėjų nuotr.
Vilmantas Kaliūnas.<br>Rengėjų nuotr.
Vilmantas Kaliūnas.<br>Rengėjų nuotr.
Valtornų kvartetas.<br>Rengėjų nuotr.
Valtornų kvartetas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno miesto simfoninis orkestras

Oct 18, 2023, 2:07 PM

– Kaip dirigentas dažnai atvykstate į Lietuvą koncertuoti su mūsų šalies orkestrais, o kaip kilo mintis pakviesti kolegas iš Elbės filharmonijos surengti koncertą Kaune?

– Aš dažnai savo kolegoms Vokietijoje pasakoju apie koncertus ir projektus, kuriuos įgyvendinu Lietuvoje. O idėja atvykti koncertuoti į Lietuvą, iš tiesų, kilo ne man, ją pasiūlė patys muzikantai. Tik vienas iš jų yra buvęs mūsų šalyje, todėl jiems pasirodė labai įdomu aplankyti Lietuvą ir paruošti programą su vietiniu orkestru. Kadangi mane su Kauno miesto simfoniniu orkestru sieja ilgametė draugystė, šią idėją pasiūliau orkestro vadovui Algimantui Treikauskui, kuris su dideliu džiaugsmu sutiko.

– Gal galite plačiau papasakoti apie šį valtornų kvartetą, kaip jie susibūrė, ar rengia koncertus Vokietijoje?

– Valtornų kvartetas nėra paplitusi praktika klasikinės muzikos scenoje, kaip pavyzdžiui styginių kvartetai. Toks kolektyvas paprastai susiburia specialiam projektui ar koncertų turui ir dažniausiai remiasi kažkurio simfoninio orkestro narių pagrindu. Taip yra ir šiuo atveju, visi valtornų kvarteto muzikantai yra Hamburgo Elbės filharmonijos orkestro nariai. Šis orkestras yra vienas stipriausių Vokietijoje, jame groja geriausi šalies muzikantai. Bet net ir geriausiuose pasaulio orkestruose ne visuomet pavyksta suburti tokius kolektyvus, tam reikalingas muzikantų tarpusavio ryšys, bendras požiūris ir noras dirbti kartu. Šiam valtornų kvartetui susiburti taip pat prireikė ne vienerių metų ir palankiai susiklosčiusių aplinkybių. 

Išduosiu jums paslaptį – koncertas Kaune iš tiesų bus šio valtornų kvarteto debiutas! Nors visi muzikantai yra aukščiausio lygio profesionalai, atliekantys ir solines partijas, tačiau kaip kvartetas į Kauno filharmonijos sceną jie lips pirmą kartą. Kaip minėjau, valtornų kvartetas nėra dažnas formatas scenoje, todėl kai pradėjome repetuoti programą šiam koncertui, naujienos greitai paplito ir jau sulaukėme net kelių pasiūlymų surengti koncertus su Vokietijos orkestrais. 

– Kokią programą ruošiate penktadienio koncertui, kuo nustebinsite Kauno publiką?

– Klausytojai išgirs įspūdingą romantizmo kompozitoriaus Roberto Schumanno koncertą keturioms valtornoms ir orkestrui. Šio kūrinio atlikimui reikalingi išskirtiniai solistų įgūdžiai. Valtornų partijos yra techniškai sudėtingos ir reikalauja virtuoziško solistų meistriškumo. Koncerte klausytojai išgirs visą spektrą valtornų atliekamų melodijų – nuo švelnių ir intymų iki galingų ir triumfališkų. Tai labai efektingas R. Schumanno koncertas, kuris nepaliks nei vieno abejingo klausytojo.

Be R. Schumanno koncerto, Kauno publikai ruošiame ir ypatingą siurprizą – specialiai keturioms valtornoms aranžuotą, visiems puikiai žinomą, lietuvišką kūrinį. Prie šio kūrinio muzikantams teko nemažai padirbėti, kad išgautų tinkamą lietuvišką skambesį. Koncerto klausytojai turės galimybę įvertinti kaip tai jiems pavyko. O koks tai bus kūrinys, sužinosite apsilankę koncerte!

Kas: Koncertas „Valtornų kvartetas iš Elbės filharmonijos orkestro“

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje

Kada: 2023 m. spalio 20 d., penktadienį, 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.