Operos „Alfa“ koncertinė versija skambės pristatant vinilinę plokštelę

Spalio 29 d., 18 val., sostinės „Menų spaustuvės“ Kišeninėje salėje įvyks šiuolaikinės operos „Alfa“ koncertinis atlikimas ir vinilinės plokštelės pristatymas.

 M. Aleksos nuotr.
 M. Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 27, 2023, 10:58 AM

Kompozitoriaus Alberto Navicko, libreto autorės Gabrielės Labanauskaitės ir režisierės, scenos ir kostiumų dizainerės Dr. GoraParasit sukurta opera „Alfa“ pirmą kartą nuskambėjo 2018-ųjų pavasarį, 7-ajame šiuolaikinės operos festivalyje NOA (Naujosios operos akcija). 2019 m. operos kūrybinė komanda buvo apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ nominacijoje „Opera / operetė / miuziklas“.

Apie šio kūrinio aktualumą revizuojant tradicinę operos sampratą rašė muzikologė Justina Paltanavičiūtė: „Alfa“ aiškiai deklaruoja, kad opera nebėra sofistikuotas prabangus žanras – jis gali atspindėti ne tik šiandieninio socialinio, bet ir muzikinio gyvenimo aktualijas ir skambėti suprantamai kiekvienam, kartu išlaikant profesionalumą“.

Operoje „Alfa“ pasakojama tragiška ispanų poeto ir dramaturgo Federico García Lorcos istorija. Vienas iš šio kūrinio personažų – žymiojo rašytojo sesuo Isabelė García Lorca, po daugelio metų emigracijoje sugrįžta į Ispaniją norėdama atskleisti savo brolio likimo paslaptį.

Federico mirties aplinkybės iki šiol išlieka miglotos, o operoje Isabelės siekį atskleisti tiesą apsunkina laiko rate užstrigusi paslaptis, kuri nuolat grąžina atgal į pradžią ir tampa „alfa“ be „omegos“. Ekspresyvų operos „Alfa“ libretą lydi minimalizmo ir flamenko estetikos įkvėpta muzika.

„Alfa“ man yra eksperimentų kūrinys, kai kuriais aspektais – net pirmųjų eksperimentų laboratorija. Kaip suinstrumentuoti spengiančią tylą? Kaip suderinti elektroninės muzikos ritmiškumą ir vokalinių melodijų vingius? Kaip savais muzikiniais „žodžiais“ perteikti flamenko dainų jauseną, įtampą, kartais aistrą, kuri mane įkvėpė rašant šį kūrinį?

„Alfa“ yra visa tai: galybė muzikinių, literatūros, kino asociacijų, kurių klausytojui nebūtina žinoti, bet kurias, tikiuosi, galima pajausti“, – sako kompozitorius ir biochemikas Albertas Navickas, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Paryžiuje.

Koncertinėje operos versijoje, kaip ir vinilinėje plokštelėje, dainuos mecosopranas Nora Petročenko ir bosas-baritonas Nerijus Masevičius, gros Agnė Rimgailaitė (akordeonas), Pranas Kentra (elektrinė gitara) ir Ignas Juzokas (elektronika). Kamerinėje erdvėje skambėsianti opera „Alfa“ leis pasiklausyti ir įvertinti šio kūrinio muzikinį skambesį ir atlikimą. Renginio garsu rūpinsis Jurgis Tamošiūnas, šviesomis – Valdas Latonas.

Operos vinilinės plokštelės įrašai vyko dar prieš prasidedant pandemijai – 2020 m. sausį, o per pandemiją garso įrašą suvedė ir paruošė leidybai „Mama Studios“ garso režisierius Vytautas Bedalis.

Po to „Alfos“ režisierė, scenos ir kostiumų dizainerė Dr. GoraParasit paruošė operos muzikinį pasakojimą papildančią komiksų knygą, kurioje publikuojami šios operos pastatyme naudoti Edvino Špeto komiksai. Tad klausytojai gali sekti operos istoriją keliaudami leidinio puslapiais.

Nors „Alfos“ vinilinę plokštelę galima įsigyti jau nuo šių metų pradžios, todėl kai kurie šios operos gerbėjai jos jau klausosi savo namų grotuvuose, tačiau labai kviečiame operos įamžinimą audio formatu paminėti kartu su jos kūrėjais ir atlikėjais koncertinio atlikimo vakare; įėjimas – nemokamas. Renginyje taip pat bus galima įsigyti vinilinę plokštelę.

Vinilinės plokštelės leidėjas ir renginio prodiuseris – Vilniaus miesto šiuolaikinio muzikos teatro kompanija „Operomanija“. Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, LATGA, AGATA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?