IV tarptautiniame Juozo Naujalio choro dirigentų konkurse triumfavo lietuvaitė

Šių metų lapkričio 3–5 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Šv. Kotrynos bažnyčioje vyko IV tarptautinis Juozo Naujalio choro dirigentų konkursas, sulaukęs 36 dalyvių paraiškų iš 21 pasaulio šalies.

Konkurso nugalėtoja N. Sidaugaitė.<br> G. Matkutės nuotr.
Konkurso nugalėtoja N. Sidaugaitė.<br> G. Matkutės nuotr.
IV tarptautinio Juozo Naujalio choro dirigentų konkurso finalininkai.<br> G. Matkutės nuotr.
IV tarptautinio Juozo Naujalio choro dirigentų konkurso finalininkai.<br> G. Matkutės nuotr.
 IV tarptautinio Juozo Naujalio choro dirigentų konkurso žiuri.<br> G. Matkutės nuotr.
 IV tarptautinio Juozo Naujalio choro dirigentų konkurso žiuri.<br> G. Matkutės nuotr.
IV tarptautinio Juozo Naujalio choro dirigentų konkurso finalas.<br> G. Matkutės nuotr.
IV tarptautinio Juozo Naujalio choro dirigentų konkurso finalas.<br> G. Matkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 12:52 PM, atnaujinta Dec 7, 2023, 10:04 AM

Konkurso finaliniame etape iš 16 dalyvių, kurie varžėsi tarpusavyje pirmuose dviejuose turuose, buvo atrinkti 5: Zhizhongas (Danny) Xie (Singapūras), Neringa Sidaugaitė (Lietuva), Povilas Vanžodis (Lietuva), Guramas Tsintsadze (Sakartvelas/Austrija) ir Kristapas Solovjovas (Latvija).

Konkursantai repetavo ir pasirodė su trimis skirtingais kolektyvais: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos mišriu choru (vadovas prof. Gintautas Venislovas), valstybiniu choru „Vilnius“ (vyr. dirigentas prof. Artūras Dambrauskas), Vilniaus miesto savivaldybės choru „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas prof. Vaclovas Augustinas).

I vietą ir 2000 eurų premiją laimėjo N. Sidaugaitė, II vietą ir 1500 eurų premiją – G. Tsintsadze, III vietą ir 1000 eurų – K. Solovjovas. Dar 4 diplomai nukeliavo į N. Sidaugaitės, K. Solovjovo ir G. Tsintsadzės rankas: už įtaigiausią J. Naujalio moteto interpretaciją įvertinta N. Sidaugaitė, už geriausią Vakarų Europos kompozitoriaus kūrinio – G. Tsintsadze, N. Sidaugaitei atiteko ir publikos simpatijų prizas, o K. Solovjovui – LMTA choro simpatijų prizas.

Dirigentai varžėsi trijuose turuose. Pirmajame skambėjo Juozo Naujalio motetai bei lietuvių kompozitorių Algirdo Martinaičio, Donato Zakaro ir Vaclovo Augustino kūriniai, antrajame – Johanneso Brahmso, Felixo Mendelssohno–Bartholdy ir Franciso Poulenco kūryba.

III ture šiemet atsirando naujovė – konkurso dalyviai atliko jaunųjų kompozitorių kūrinius, skambėjusius 2023 m. konkurse „Vox Juventutis‘23“, kurių autoriai – Adamas Färnlöfas, Evaldas Alekna, Deividas Kukta, Domantas Balsas ir Miglė Palkevičiūtė.

Šių metų konkurso dalyvius vertino tarptautinė žiuri: Agnieszka Franków-Żelazny (Lenkija), Māris Sirmais (Latvija), Gary Gradenas (Švedja), Vytautas Miškinis (Lietuva) ir Gintautas Venislovas (Lietuva).

Pirmieji J. Naujalio vardiniai konkursai surengti 1990 ir 1994 m. ir žymėjo Lietuvos nepriklausomybės atgavimo ir įtvirtinimo laikmetį. 1990 m. konkurse varžėsi Vilniaus, Rygos, Talino ir tuometinio Leningrado aukštųjų mokyklų studentai. Trečiasis įvyko 2017 m., jame varžėsi 20 dalyvių, atrinktų iš 34 pretendentų.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.