Baltijos šalių paviljonas pasaulinėje muzikos mugėje WOMEX tapo stipriu traukos tašku

Spalio pabaigoje Galicijos sostinėje La Korunjoje, Ispanijoje vyko 29-oji pasaulinės muzikos mugė WOMEX, šiemet ir vėl subūrusi įvairių sričių muzikos profesionalus iš daugiau nei 90 šalių. Renginyje pristatytas kaip niekada vieningas ir ryškus jungtinis Baltijos šalių paviljonas sulaukė itin daug dėmesio iš mugės dalyvių, o muzikos festivalio programoje antrą kartą istorijoje pasirodė atlikėjai iš visų trijų Baltijos šalių.

 Lietuvos delegacija WOMEX.<br> T. Tereko nuotr.
 Lietuvos delegacija WOMEX.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos šalių stendas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos šalių stendas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos ir Kanados delegatai tinklaveikos sesijoje WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos ir Kanados delegatai tinklaveikos sesijoje WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Jausmės pasirodymas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Jausmės pasirodymas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Jausmės pasirodymas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Jausmės pasirodymas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Jausmės pasirodymas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Jausmės pasirodymas WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos šalių kultūros ministerijų atstovės ir Baltijos paviljono partneriai WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos šalių kultūros ministerijų atstovės ir Baltijos paviljono partneriai WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos šalių delegatai WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Baltijos šalių delegatai WOMEX 2023.<br> T. Tereko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 12, 2023, 11:58 AM

WOMEX yra svarbiausias pasaulyje tarptautinis muzikos forumas, į kurį susirenka beveik 3000 muzikantų, leidybos kompanijų, prodiuserių, muzikos žurnalistų, festivalių organizatorių ir kitų muzikos industrijos atstovų iš viso pasaulio.

„Suteikiame platformą muzikos industrijoje dirbantiems žmonėms susitikti, kalbėtis, bendradarbiauti ir dalytis žiniomis“, – teigė Alexanderis Walteris, beveik trisdešimt metų gyvuojančio WOMEX vadovas.

Penkias dienas vykstančio renginio programoje – mugė su daugiau nei 100 stendų, tinklaveikos renginiai, konferencija, filmų peržiūros ir parodomasis muzikos festivalis, kuriame kasmet pasirodo apie 60 grupių ir atlikėjų.

Lietuvės koncerte – anšlagas

Šiemet Lietuvai atstovavusi kanklininkė ir dainininkė Jausmė pasakojo, jog tai buvo stipriausias jos pasirodymas karjeroje. „Keli klausytojai pripažino, kad tai buvo geriausias jų matytas pasirodymas WOMEX – tai man labai daug reiškia. Esu sujaudinta ir įkvėpta, sulaukusi tokio gražaus grįžtamojo ryšio,“ – pasakojo Jausmė, sausakimšoje koncertų salėje atlikusi savo sukurtų dainų programą lietuvių ir anglų kalbomis.

Festivalio programoje taip pat pasirodė latvių grupė „ZeMe“ ir estų duetas „Puuluup“. Įdomus sutapimas, kad visų trijų Baltijos šalių pasirodymų metu klausytojai galėjo išgirsti tradicinius mūsų regiono styginius instrumentus: kankles, latviškas kuokles ir estišką talharpą. Būtent šių instrumentų motyvai buvo panaudoti ir bendram Baltijos šalių paviljono dizainui sukurti. Jo autorius – grafikos ir knygų dizaineris Jurgis Griškevičius.

Penktąjį kartą mugėje dalyvavusi Laurita Peleniūtė pristatė lietuviškas sutartines ir prieš metus WOMEX metu gimusį projektą „Baltic Sisters“ (liet. „Baltijos seserys“), kuriame kartu su kolegėmis iš Latvijos ir Estijos kartu atlieka tradicines visų trijų šalių dainas.

Prie Lietuvos delegacijos šiais metais prisijungė ir Lietuvos džiazo federacijos prezidentas Dmitrijus Golovanovas, koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ vadovas Vaidas Andriuškevičius, grupės „Subtìlus“ vadybininkė Justė Tankevičiūtė bei festivalio „Saulės muzika“ organizatorius Vilius Arlauskas.

Baltijos šalys kvietė prie bendro stalo

Bendradarbiaudamas su „Music Estonia“ ir Latvijos muzikos informacijos centru, Lietuvos muzikos informacijos centras šiais metais antrą kartą inicijavo Baltijos šalių paviljono WOMEX projektą, kuriam finansavimą skyrė būtent tokio profilio projektams įkurtas Baltijos kultūros fondas.

Tai atvėrė galimybes ne tik įgyvendinti bendrą skėtinį stendą mugėje, suburti didesnę Baltijos šalių delegaciją, bet ir pristatyti visas tris šalis itin vieningai – buvo sukurtas bendras paviljono dizainas ir informacinis leidinys.

Siekiant dar didesnio matomumo ir glaudesnių ryšių mezgimo, buvo suorganizuoti specialūs tinklaveikos renginiai, kuriuose dalyvavo delegatai iš Baltijos šalių, Ispanijos ir Kanados.

Pasak V. Arlausko, atskiro paminėjimo vertas šiltas ir produktyvus visų Baltijos šalių bendradarbiavimas ir visomis prasmėmis išskirtinis stendas: „Labai džiugu, kad kaimyninių šalių institucijos bendradarbiauja ir ieško būdų, kaip kokybiškai pristatyti mūsų regioną.“

L. Peleniūtė pastebėjo, jog Baltijos stendas vienintelis WOMEX turėjo bendrą ilgą stalą, už kurio vyko pokalbiai, vaišės ir derybos: „Tai buvo labai stiprus traukos taškas ir baltiškų tradicijų simbolis. Mane sužavėjo vienos balkanų dainininkės nuostaba, kaip viena šalia kitos esančios šalys gali taip vieningai sutarti ir nekariauti. Tai kėlė nuostabą daugeliui.“

Planuoja strateginius žingsnius

Be pusšimčio Lietuvos, Latvijos ir Estijos delegatų, į renginį atvyko ir Baltijos šalių kultūros ministerijų atstovės – viceministrė Daina Urbanavičienė, valstybės sekretorė Dace Vilsone ir kanclerė Kristiina Alliksaar. Jos džiaugėsi galimybe aptarti šios srities ateitį ir planuoti strateginius žingsnius, kurie padėtų atkreipti didesnį tarptautinį dėmesį į mūsų muzikos industrijos profesionalus ir talentus.

„Jungtinis Baltijos šalių pristatymas ir Baltijos šalių kanclerių dalyvavimas viename didžiausių industrijos festivalių ir konferencijų turi didelę reikšmę. Vis dažniau planuojame skatinti bendrą Baltijos šalių muzikos rinką, pasitelkdami renginius ir bendradarbiavimo projektus,“ – teigė „Music Estonia“ direktorė Ave Tölpt.

„Per kelerius metus pastebėjome, jog tokie bendri projektai stipriai didina mūsų šalių matomumą ir girdimumą muzikos industrijos profesionalų tarpe, nepaprastai sparčiai vystosi ir auga. Susitikimų su kultūros ministerijų atstovėmis metu turėjome galimybę ne tik geriau suprasti visų trijų šalių muzikos ekosistemų skirtumus, bet ir pateikti konkrečių pasiūlymų, kaip neprarasdami turimo įdirbio ir išlaikydami tvarumą galėtume toliau bendradarbiauti.

Visi turime išties daug namų darbų, po kurių tikimės tokius projektus perkelti į kitą lygį,“ – apibendrino Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Radvilė Buivydienė.

Skėtinį Lietuvos atstovų stendą WOMEX finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.