Dr. Arūnas Gelūnas: „Būti tarp 12-os nominantų į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas yra didelė garbė“

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) direktorius dr. Arūnas Gelūnas teigia, kad iš 47-ių pasiūlytų kandidatūrų profesionaliose diskusijose gimęs 12-tukas yra išskirtinis sąrašas.

Dr. Arūnas Gelūnas.<br>LKM nuotr.
Dr. Arūnas Gelūnas.<br>LKM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kultūros ministerijos inf.

Dec 4, 2023, 2:16 PM

„Atrankos procesas buvo tikrai labai nelengvas. Kadangi būti dvyliktuke yra labai garbinga nominacija, komisijai kilo idėja, kad ateityje tai galbūt galėtų būti kaip nors įženklinta: ar diplomu, ar atskiru paminėjimu, atskiru ritualu. Šiuo metu nuostatai to neleidžia daryti. Todėl profesionaliosiose diskusijose gimęs 12-tukas yra labai garbingas sąrašas ir kūrėjui būti jame yra didelė garbė“, – sako dr. A. Gelūnas, tokios komisijos darbe dalyvaujantis pirmą kartą.

Jis, nors ir tikėjosi aštresnių kontroversijų, galbūt daugiau asmeniškumų, šališkumo ir agresyvesnio kandidatūrų gynimo, su palengvėjimu konstatuoja, kad vyko labai intelektuali ir aukšto lygio diskusija. Komisijos nariai diskutavo tiek su nepriklausomais ekspertais, tiek labai pagarbiai tarpusavyje. „Komisijos darbas pranoko mano lūkesčius“, – prisipažįsta LNDM vadovas ir priduria, kad diskusijas lydėjo nuolatinis apgailestavimas, jog Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų yra labai mažai, viso labo šešios: ne daugiau kaip dvi skiriamos už viso gyvenimo nuopelnus ir ne mažiau kaip keturios už septynerių pastarųjų metų kūrybą.

„Netgi ekspertai, mums pristatydami kandidatūrų įnašus, reiškė savotišką užuojautą, sakydami, kad nenorėtų būti mūsų vietoje, nes bus be galo sunku atsirinkti“, – pabrėžia dr. A. Gelūnas, džiaugdamasis harmoninga, taktiška ir objektyvia diskusija išrenkant 12-tuką iš bene pusšimčio kandidatūrų, tarp kurių – visa plejada išskirtinių asmenybių, daugelį metų savo srityse dirbančių labai aukšto lygio kultūrinį darbą.

Šeši Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai paaiškės spaudos konferencijoje gruodžio 11 d. 15 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?